Знімати моменти життя на гарний фотоапарат, не значить бути фотохудожником. Бо для цього необхідно розумітись на композиції та драматургії моменту, слід спостерігати за світлотінями та грамотно виставити передній і задній фони, слід... Мало хто може пояснити, чому пушкінські рядки про «мимолетное виденье» поезія, а мільйони подібних виразів з вуст інших людей – банальність.

Павло Шама - поет фотопейзажу. Пересвідчитись у цьому можна, завітавши на виставку митця у галерею Арт-ПЛАСТ, яка відкрилась у нашому місті напередодні Дня енергетика. Її духовним покровителем став заступник директора з кадрів та соціального розвитку Хмельницької АЕС Віктор Демидюк, - давній приятель мешкан­ця Кузнецовська Паші Шами, як останній любить себе величати.  Хмельницька АЕС виступила в якості співорганізатора виставки, а музейні працівники здійснили презентацію творів митця.

Аби мати загальну уяву про Павла, скажемо, що він є засновником творчої студії «Три коти», має численні персональні виставки  в Україні  та за кордоном. Принаймні, його роботи демонструвались у канадському Торонто, польській Варшаві, німецьких містах Франкфурт та Штутгарт і т. д.

 В Нетішині виставлені світлини та живописні роботи, що характеризують творчий почерк Павла Шами. Він любить працювати з пастельними тонами, м’якими переходами від світлих до темних тонів, він майстер пейзажних натюрмортів. Глядач у його роботах вгадає наш поліський край, отримає задоволення від тихого споглядання заколисаної нерізкими напівтонами природи.

Під час презентації виставки крім директора краєзнавчого музею Оксани Кононюк, яка представила автора та його твори, розповідали про враження від побаченого Віктор Демидюк, директор школи мистецтв Іванна Сиваківська, начальники відділу освіти та відділу культури міськвиконкому Марія Моцик та Іван Михасик, редактор газети «Нетішинський вісник» Ольга Мороз, інші присутні.

До висловлених  вражень, якими особливо просякнулись Марія Моцик та Ольга Мороз – уродженці краю, що на світлинах відображені Павлом Шамою, - приєднався настрій від музичних творів, що доповнили викладачі та вихованці школи мистецтв. Дует флейтистів у складі Олександра Корнєєва та Іванни Сиваківської, колядка у виконанні Анастасії Давидюк, пісня під акомпанемент бандури у виконанні Марини Третяк  доречно, соковито і гармонійно вписались у презентацію. Глядачам лише слід відвідати галерею Арт-ПЛАСТ, аби  відчути дух виставки  і                             її настрій.

Віктор Гусаров

Фото  Валерія  Валуєва