«Газетний» турнір святкує 25-ліття

Новий спортивний сезон на ХАЕС традиційно відкриває футзальний турнір на призи газети «Перпектива». Цьогоріч це 25-і за ліком змагання, що проходили під егідою часопису за сприяння працівників спорткомплексу «Енергетик».

 Сім команд, що об’єднали у своїх рядах представників понад 20 станційних підрозділів, виборювали право називатись переможцем ювілейного турніру.

Традиційно, боро­тьба точилась на всіх ділянках паркету спорткомплексу та за кожен м’яч. Приміром команда ЦТАВ+Управління  у першій грі із об’єднаною дружиною ЕЦ+ 3 ДПРЗ лише у додатковий час за допомогою пенальті змогла пробитись у наступний раунд боротьби. За таких самих умов у наступне коло боротьби пробилась команда турбінного цеху. А от збірна ГТЦ+КГ+ в/ч набила десять м’ячів у ворота коман­ді ТРЦ+ЦРБ+ЦДПРВ, які спромоглись на чотири відповіді. Далі команда ЕРП із рахунком 9:3 здолала опір футзалістів ЦТАВ+Управління, а турбі­ністи впевнено перемогли суперників з коман­ди ГТЦ+КГ+в/ч - 6:1.

Відтак до фінальних двобоїв дістались чотири дружини і у боротьбі за третю сходинку вели бороть­бу команди ЦТАВ+Управління та ГТЦ+КГ+в/ч. Настрій у спортсменів обох збірних був піднесений, гравці жадали проявити найкра­щі­ якості. Зазначимо, що гравці команди гідротех­ні­ків у купі з комунальниками та військовими цьо­го разу були кращими у всіх компонентах боротьби за м’яч, гостріше атакували, впевненіше почувались перед воротами суперників. Лідер ко­манди Віктор Каращенко «спіймав» свою гру і відзначився п’ятьма голами. По два м’ячі забили Михайло Зеленський та Сергій Скомаровський, доповнили їх справу голами Павло Бречко, Андрій Новіцький та Сергій Музичук. На цей натиск супер­ники зуміли відповісти п’ятьма влучними постріла­ми по воротах. Всі вони на рахунку Олексія Вагнера­.

За золоті і срібні нагороди турніру вели боротьбу давні суперники, які знають силу кожного гравця команд, особливості їх ігрової практики, бойовий дух тощо. Команда турбіністів заявила у стартовий склад Івана Бортника, Олександра Пи­ли­п­чу­ка, Павла Міщенка, Володимира Лескова, Сергія­ Панюка, Руслана Бежовця і Романа Будяківського.

ЕРПівців у атаки мав вести Юрій Стасюк. Саме він був автором двох з чотирьох забитих м’ячів у ворота турбіністів. Суперники провели два м’ячі у від­повідь. Відзначились  Іван Бортник та Олександр Пилипчук, на що візаві відповіли трьома голами. Відтак перемогу святкувала команда енергоремонтного підрозді­лу – найбільшої структурної одиниці станції.

Команди були відзначені кубками та меда­лями, а кращі гравці команд – сувенірними ка­ленда­рями. Відзнаки заслужили Максим Юрчук (ЕРП), Іван Бортник (ТЦ), Олексій Вагнер (ЦТАВ+ Управління), Віктор Каращенко (ГТЦ+КГ+в/ч).

В числі відзначених воротар Юрій Ющук із Збірної відділів, який зіграв у всіх 25 турнірах. Поважне довголіття. Ще один представник Збірної відділів Ігор Гончарук був відзначений як автор найкращого забитого голу турніру.

Оглянувшись на 25-річну історію турніру, маємо сказати, що він сприяв розвиткові футзалу у місті, виявив плеяду прекрасних спортсменів, чиї імена з повагою згадуватиме молоде покоління.

Це Віталій Карпюк, Мар’ян Зеленецький, Михайло Ярмоленко, Юрій Яковенко, Євген Ста­сюк, Олександр Лук’яновець, Леонід Мандрійчук, Віталій Груша, Віталій Боца, Іван Бортник, Микола Кузьминчук, Анатолій Прядун, Сергій Захарченко, Віктор Каращенко, Володимир Гуц, Олександр Сушков, Микола Маліновський…

Кожен може продовжити цей ряд і визначити свого кращого гравця.

На віку турніру баталії не лише на паркеті спорткомплексу «Енергетик», але й на стадіонах міста. На початковому етапі турнір поділявся на команди підрозділів ХАЕС та міста. «Олімп», «Бразстарс»,  «Інтеграл», «Динамо», збірні ЖКО та АТП і навіть з навколишніх сіл боролись за призи «Перспективи».

Бували роки, коли у турнірі брали участь понад два десятки команд і він тривав майже три місяці. Були неузгодженості і протести. Приміром тринад­цятий  турнір, мабуть, підпав під цю загадкову цифру, адже у перших двох турах було три неявки футболістів на ігри. Зокрема програші зараховано командам УВТК, реакторному цеху та ГТЦ+ЦТПК.

За цей час дещо змінились правила гри, інак­ше проводиться суддівство, змінювались лідери серед  команд. Зокрема, десять років тому тон у футзальних змаганнях задавали команди спорткомплексу, електроцеху, пожежної частини та енергоремонтного підрозділу. У фінальній грі на перших секундах м’яч влетів у ворота пожежних. Домінували фізкультурники ЕРПу майже півтора тайму. За рахунку 4:1 ремонтники пропустили три м’ячі. Сирена спові­стила, що основний час матчу завершився при рівності забитих і пропущених. Головний суддя матчу С.Балаян призначив два додаткових тайми. Забити могли і одні й інші, проте, довша ла­­ва  запас­них і певною мі­рою­ вдача допомогли   ЕРПівцям у заключному четвертому таймі за­штовхнути у ворота по­жежних переможний гол.

А у ювілейному 20-му турнірі Збірна відді­лів, ЦТАВ+Управління,               ЕЦ+ЗДПО, ЕРП, ЦДПРВ, НТЦ+РЦ, ТЦ та ЕРП у двобоях­ визначили кращу четвірку. За бронзові медалі боротьба мала розпочатись між збір­ною відділів та збірною ГТЦ+КГ+в/ч. З рахунком  6:3 гідротехніки святкували перемогу. 

В двобої грандів першими забивають ЕРПівці. При цьому якість гри турбіністів вища, однак на завершальному етапі або надійно стоїть воротар­, або м’яч вперто не потрапляв у рамку воріт. От­римує травму і на деякий час вибуває з гри нападаючий ЕРП Дмитро Мартиненко. На 19 хвилині під завершення першого тайму рахунок 1:1.

Друга половина гри у обопільних атаках, і вже надійніше, ніж у першому таймі грає воротар турбіністів. Він виручає на 25 хвилині, а на 26-й І.Бортник буквально закочує м’яч у ворота ЕРП. Звичайно, ремонтники не збираються здаватись, вони посилюють тиск на ворота. Однак везіння на боці турбі­ністів. М’яч потрапляє в штангу після удару Д.Мартиненка. Не замикаються простріли в площині воріт. А на останній хвилині після багатоходової атаки тур­біністів м’яч влітає у ворота ЕРП. 3:1. Перемога!

Напевно, для кожного гравця пам’ятні свої перипетії боротьби. Кожен вболівальник може назвати моменти, які йому запам’ятались із                         25-річної історії. Ми впевнені, що турнір і надалі служитиме стимулом для спортивного зростання­, збагатить гравців та уболівальників емоціями.

Петро Шелепало

Фото Віктора Гусарова