Генеральним директором Хмельницької АЕС призначено Андрія Козюру

Останні п’ятнадцять років біля керма Хмельницької АЕС стояв знаний у атомній енергетиці фахівець Микола Сергійович Панащенко. Він був науковим керівником пуску другого енергоблока ХАЕС, а під час каденції станція визнавалась кращою в галузі, перший енергоблок отримав ліцензію на продовження експлуатації. У цей час проведено обґрунтування можливостей роботи енергоблока ВВЕР-1000 у режимі маневрування. Проведено громадські слухання з позитивним результатом щодо будівництва 3 та 4 енергоблоків на майданчику ХАЕС. Здійснено найбільший у галузі обсяг робіт з модернізації в рамках «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків України». Зрештою 2016 року перший енергоблок досяг найвищого коефіцієнту використання встановленої потужності – 86,7 відсотка і виробив рекордну кількість електроенергії – 7618 кВт*год.

Т.в.о. президента Енергоатома Павло Павлишин під час представлення на ХАЕС нового генерального директора висловив Миколі Панащенку подяку за п’ятнадцятирічну працю, значний особистий вклад у становлення і розвиток Хмельницької АЕС.  Він висловив сподівання, що досвід Миколи  Сергійовича буде корисним на посаді головного консультанта президента компанії на майданчику Хмельницької АЕС.

Також керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Павло Павлишин представив колективу Хмельницької АЕС нового генерального директора станції Андрія Козюру. Новопризначений очільник станції зазначив, що доля дала йому шанс повернутись у рідні місця, адже дитинство і шкільні роки пройшли у Старокостянтинові. Праця на найбі­льшому підприємстві Хмельниччини зобов’язує до послідовних дій, серед яких насамперед завершення ремонтної кампанії на генераторі енергоблока №1. З біографічних даних Андрія Ростиславовича Козюри ми знаємо, що народився у смт. Рузаївка Кокчетавської області (Казахстан).  У 2002 році закінчив Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», здобувши спеціальність «інженер-електрик». У тому ж році прибув на Рівненську АЕС. Трудову біографію розпочав інженером з ремонту релейного захисту та автоматики головної схеми ВРП-750. З 1 січня 2005 року Андрій Ростиславович переведений на посаду заступника начальника електроцеху з ремонту. 4 жовтня 2013 року його призначено заступником головного інженера з електрообладнання та систем контролю і управління. Одружений. Разом із дружиною виховують двох доньок.

З 4 лютого 2020 року приступив до виконання обов’язків генерального директора ВП ХАЕС на підставі наказу ДП «НАЕК «Енергоатом» від 03.02.2020 №99-к.

В ході імпровізованої прес-конференції для персоналу ХАЕС у т.в.о. президента Енергоатома Павла Павлишина поцікавились планами щодо продовження будівництва енергоблоків №3 та №4, інших перспектив станції. Керманич компанії зазначив, що передбачений проектом енергоміст «Україна – ЄС» буде реалізовуватись, оскільки в Україні найближчим часом буде надлишок близький до півтора-двох мегават, і електроенергію за таких умов вигідно продавати.

Щодо означених третього та четвертого енергоблоків, то Україні нині потрібні компенсуючі потужності і планується розвивати малі модульні реактори, які мають можливість маневрувати.

Голова профкому «НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич висловив сподівання, що соціальне партнерство на Хмельницькій АЕС матиме стабільне продовження і характеризуватиметься позитивними тенденціями, а  Миколі Сергійовичу Панащенку вручив екземпляр книги “Стрімка вертикаль” із описом життєвого шляху та вибраними статтями про діяльність на Хмельницькій АЕС.

Віктор Гусаров

На знімках: генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра та т.в.о. президента компанії “НАЕК “Енергоатом” Павло Павлишин; голова профкому “НАЕК “Енергоатом” Олексій Лич вручає книгу Миколі Панащенку

Фото автора