Глобальні проблеми людства досліджували юні науковці

На базі ЗОШ №1 в рамках діяльності Малої Академії наук України відбулася міська науково-практична конференція юних географів під назвою: «Вплив людини на клімат: дискурсивні проекції». Така тема була обрана невипадково, адже факт глобального потепління вже тривалий час непокоїть людство. Дані метеорологічних спосте­режень свідчать про те, що за останні 100 років середня температура поверхні Землі зросла на 0,74 градуса за Цельсієм, причому темпи її росту поступово збільшуються. Сьогодні Україна знаходиться серед першої двадцятки країн світу, які викидають найбільше парникових газів в атмо­сферу. Саме ці та інші проблеми спонукали юних науковців до написання допові­дей та їх захисту.

Присутніх привітала директор ЗОШ №1 Тамі­ла Соболик, зауваживши, що рада перебувати у такому творчому середовищі: «Безперечно, ми живемо в сучасному місті, у нас є стратегічний об’єкт – Хмельницька АЕС, яка тісно пов’язана із проблемами захисту довкілля і впливу їх на організм та здоров’я людей. Ви всі також дотичні до цих тем, адже намагалися їх висвітлити у своїх наукових роботах. Сьогоднішня конференція допоможе усім ще раз зрозуміти, що наша Земля – це єдиний живий організм, де все взаємопов’язане. Я дуже рада, що на нашому заході присутні фахівці ХАЕС, які розкажуть про роботу, спрямовану на діяльність із захисту  навколишнього середов­ища та на інформаційно-просвіт­ницьку діяльність».

Серед учасників наймолодшим виявився п’я­ти­клас­­ник Юрій Ба­шин­ський, який підготував доповідь: «Проблеми ослаб­ле­ння озонового щита та вплив на зміни клімату». Тему «Клі­мат планети Земля­ і майбут­нє людства» розкри­ла учениця 7-го класу Олександра Колупай. Восьмикласниця Віталіна Войтюк свою наукову роботу­ пов’язала із дія­льні­стю Хмельницької атомної електро­станції, адже до­сліджу­вала вплив ХАЕС на навколишнє се­ред­овище, а її ровесниця Анастасія Сотник цікаво та обґрунтовано донесла до уваги присутніх тему енерго­збереження на прикладі щоденного побутового споживання електроенергії.

Не могли учні обминути таку актуальну та кричущу проблему, як зростання кількості побутових відходів та перенаповнення сміттє­звалищ, насамперед  стихійних. Науковий та соціальний аспект розкрила у своїй доповіді: «Смітник, як при­клад безвідповідального став­лення до природи» учениця 10 класу Ірина Федюк.

На науково-практич­ній конференції виступили і представники Хме­ль­ни­ць­кої АЕС, зокрема начальник відділу роботи громад­ськості та ЗМІ Тетяна Лиситчук, яка наголосила на важливості інформаційної роботи серед населення та, насамперед, серед учнівської молоді. Сьогоднішні школярі завтра робитимуть свій професійний вибір і кому, як не їм, потрібно дізнаватися про роботу потужного енергетичного підприємства, його значення для держави і, власне, для жителів Нетішина.

«Сьогодні перед нами стоїть велике завдання: якнайширше та змістовніше донести вам про роботу атомної електростанції, про той мінімізований вплив на навколишнє середовище, який вона здійснює. Можливо, не всі знають, що кожна­ восьма електрична лампочка в Україні світиться саме завдяки Хмельницькій АЕС. Ми хочемо зацікавити вас, як юних науковців, брати участь у факультативі «Вступ в атомну енергетику». А  ще запрошуємо юних художників, літераторів, креативних особистостей до участі в інших тема­тичних конкурсах. Море емо­цій, позитивних вражень, нових цікавих та  корисних знань усім вам   і, звісно, гарні подарунки переможцям ми гаранту­ємо», - наго­лосила Тетяна Лиситчук.

Начальник лаборато­рії відділу охорони зовнішнього середовища Хме­льницької АЕС Олександр Го­лод розповів школярам та їх настав­никам про заходи, які здійснює природоохоронний під­­розділ атомної електро­стан­ції. Вони стосуються контролю води, грунтів, донних відкладень, тощо.

Учасникам науково-практичної конференції фахівцем із радіаційної безпеки та захисту ХАЕС Андрієм Тіщенком була презентована доповідь щодо моніторингу радіаційного стану у нашому регіоні. Він наголосив, що питанню ра­діаційної безпеки на атомній станції приділяється над­звичайно велика увага.

Методист управління освіти Нетішинського виконкому міської ради Людмила Троцик висловила вдяч­ність юним науковцям та нагородила учасників грамотами, наголосивши, що така конференція є першою спробою опанувати науку.

А ще школярі повинні знати, що робота ця довга і нелегка, але за приклад  мають стати люди, які досягли висот у різних сферах науки і своїми знаннями та відкриттями прагнуть допомогти людству.

 Тетяна Степанюк