Нещодавно на адресу керівництва ХАЕС надійшов лист від депутатів Здолбунівської райради з пропозицією надати об’єктивну інформацію про стан добудови третього та четвертого енергоблоків.

Заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку ХАЕС Віктор Демидюк під час зустрічі з представниками райради здолбунівщини розповів, що на даний час  проводяться підготовчі роботи до прийняття пакету документів, на основі яких Верховною Радою України має бути ухвалений відповідний закон щодо нарощення за рахунок Х/3,Х/4  енергетичних потужностей в нашій державі. Активізувались роботи з завершення розробки техніко-економічного обґрунтування добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, розробкою якого займається ВАТ «Київ­­енергопроект».

Віктор Андрійович також повідомив, що підготовку цього важливого документу планувалось завершити ще торік. Але на заваді стали фінансові проблеми, відтак  і строки його реалізації дещо затягнулись. Нині задіюються  значні сили для його повного завершення. Із запланованих 23 томів ТЕО п’ятнадцять вже  готові. Найоб’ємнішим  розділом техніко-економічного обґрунтування є вплив на навколишнє середовище. Том, в якому йдеться про проведення громадських слухань, вже активно розглядається фахівцями ХАЕС і проходить узгодження. Якщо не виникне суттєвих зауважень, весь пакет документів буде передано в Державний науково-технічний центр систем контролю та аварійного реагування, який планує організувати проведення громадських слухань на території зони спостереження ХАЕС.

Віктор Андрійович особливо наголосив, що техніко-економічне обґрунтування є документом, після проходження державної експертизи якого Верховна Рада України прийматиме закон «Про проектування та будівництво третього та четвертого енергоблоків ХАЕС». Прийняття названого закону неможливе без врахування думки територіальних громад, органів місцевого самоврядування в населених пунктах, які розташовані в зоні спостереження ХАЕС. До кінця цього року також буде підготовлене подання до Кабінету Міністрів України, яке буде представлено у Верховній Раді перед прийняттям відповідного закону.

Віктор Андрійович акцентував увагу на тому, що діяльність ХАЕС позитивно вливає на соціально-культурний розвиток регі­ону. Буді­вництво нових енергоблоків буде супроводжуватись значними фі­на­н­со­вими вливаннями у економіку регіону, допоможе вирішити багато проблем в населених пунктах, які знаходяться в зоні спостереження електростанції. При цьому розподіл грошових надхо­джень перебуватиме в компетенції обласного та районного керівництва.

У період добудови другого енергоблока ХАЕС на Здолбунівський район також були виділені певні кошти. Це понад два мільйони гривень, які  були використані на прокладання газогонів, ремонт шкіл, медичних закла­дів. Зрозумі­ло, що ці кошти  не змогли вирішити всіх соці­альних проблем.

Депутатам Здолбунівської райради відомо про розробку законодавчих актів, на основі яких буде відпрацьований механізм фінансування прилеглих територій під час спору­дження третього та четвертого енергоблоків. Очікуються значні суми, але вони розподілятимуться пропорційно, в залежності від кількості населення районів, міст та сіл, які знаходяться у зоні спостереження ХАЕС. Здолбунівський район лише частково належить до зони спостереження.

Депутата  В’ячеслава Розенбаума зацікавило, чи можна збільшити зону спостереження принаймні до п`ятдесяти кілометрів. На це Віктор Демидюк відповів, що з поді­бними пропозиціями керівництво ХАЕС зверталось до ВАТ «Київенер­гопроект». Але це потребує відпові­дної державної експертизи. Віктор Андрійович також вважає, що збільшення території зони спостереження просто «розпорошить»  кошти, які будуть передбачені під час будівництва третього та четвертого енергоблоків, і знизить ефективність їх використання.

 Керівник фермерського господарства в селі Копитків Віктор Атаманюк висловив свою стурбованість постійним зростанням вартості електроенергії.

Заступник генерального директора роз’яснив, що на формування тарифів, які діють в нашій державі, ніякого впливу не має ні ХАЕС, ні НАЕК «Енергоатом». Це компетенція виключно Національної комісії регулювання електроенегетики. Віктор Андрійович навів приклад ціноутворення за одну кіловат-годину електроенергії на АЕС та теплових електростанціях. В останніх вона значно вища. Атомна енергетика нашої держави значною мірою кредитує економіку України.

У ході зустрічі із заступником генерального директора з кадрів та соціального розвитку Віктором Демидюком не задавались «некомпетентні» запитання. Це свідчить про те, що депутати райради добре обізнані із станом справ в атомній енергетиці.

На завершення зустрічі голова Здолбунівської райради Василь Тимощук сказав, що електростанцію в Нетішині вже відвідали не лише народні обранці, а й представники різних закладів та установ Здолбунова та району. «Ми переконалися, що ХАЕС жодної інформації від нас не приховує»,- констатував він.

Олександр Шустерук

Фото автора