Головою Атомпрофспiлки переобрано Валерiя Матова

24 березня 2017 року в готелі «Братислава» м. Києва відбувся VІ З`їзд Атомпрофспілки України. У його роботі  взяли участь 137 делегатів (з 149, повноваження яких підтверджені мандатною комісією) від членських організацій Атом­профспілки, а також запрошені керівники профі­льних міністерств, депутатського корпусу, установ та підприємств атомної галузі, представники міжнародних профспілкових об’єднань, членом яких є Атомпрофспілка, ФПУ, громадських органі­зацій галузі, ветерани Атомпрофспілки.

З’їзд пройшов під знаком 25-річчя створення профспілки.  У своїх вітаннях запрошені до участі у заході відзначали роль профспілки у захисті працівника та роль організації на міжнародній профспілковій арені.

Зокрема Світлана Клочок, Голова республіканського комітету Білоруської хімічної профспілки, говорила про авторитетність Атомпроф­спілки, її дієздатність у захисті людини праці, наголосила на важливості розвитку білорусько-української і міжнародної профспілкової спів­праці.

Кемаль Озкан - заступник Генерального секретаря глобальної профспілки «IndustriALL» озвучив вітальне послання  від міжнародної федерації працівників будівельної та деревообробної промисловості. У ньому йшлося про важливість об’єднання профспілкових  сил в умовах антипрофспілкової політики, зростаючої нерівності, глобалізації бізнесу, що негативно позначається насамперед на найбільш незахищених верствах населення.

У режимі онлайн висловив свої вітання Атомпрофспілці Генеральний секретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (EPSU) Ян Віллем Гаудріаан.

Про необхідність модернізації профспілкової роботи йшлося у вітальній доповіді Голови Федерації профспілок України Григорія Осового.

Надзвичайно важливою складовою успіху у захисті людини праці є соціальне партнерство. Про позитивний приклад його йшлося у доповіді президента ДП НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського: «Ми дивилися один одному в очі, працювали з відкритими долонями». Про перебіг соці­ального діалогу в галузі говорили керівники міністерств.

На  з’їзді було заслухано звіт Центрального комітету Атомпрофспілки про роботу у міжз’їздівський період (2012-2017 роки). Голова профспілки Валерій Матов зупинився на реалізації «Стратегії розвитку Атомпрофспілки України на період до 2017 року», розповів про труднощі на цьому шляху. Зокрема, було передбачено впровадження інтегрованої системи електронного документообігу Атомпрофспілки, але через надзвичайні події, що сталися в Україні у 2014 році, пожежу у Будинку профспілок 19 лютого 2014 року, було знищено всі матеріально-технічні засоби і майно профспілки.

«Тому відтерміновано його реалізацію, але впровадження системи електронних документів буде відбуватися в профспілці та її організаційних ланках», - сказав Валерій Матов.

Він розповів про напрями діяльності профспілки, одним з найважливіших є підтримка первинних профспілкових організацій у ході колективних переговорів. Для цього протягом звітного періоду розглядалися проекти колективних договорів, надавалися зауваження і пропозиції щодо поліпшення їх змісту, проводилися консультації із профспілковим активом.

«Ми переорієнтовуватимемо свою проф­спілкову роботу на кшталт, наприклад, датських профспілок, які займаються не сервісним обслуговуванням, а насамперед правовим супроводом».

Валерій Матов підкреслив підвищення значимості правової роботи, і  з метою пра­ви­льно­го вирішення правових питань у діяльності профспіл­кових організацій, а також й у зв’язку з корпоратизацією НАЕК.

«Атомпрофспілка продовжує наполягати на прийнятті закону про особливості корпоратизації, аби забезпечити прозорість і законність цього процесу в інтересах держави та трудового колективу Компанії і не допустити конфліктів та соці­альної напруги на стратегічно важливих об’єктах енергетики. Правовою службою Атомпрофспілки були підготовлені постатейні пропозиції до законопроекту».

Валерій Матов зупинився на необхідності актуалізації інших напрямів діяльності Атомпрофспілки, зокрема модернізації профспілкового Фонду Солідарності.

На з’їзді було затверджено програму дій Атомпрофспілки на період до 2022 року.

Роботу центрального комітету за попередній період (2012-2017) було визнано задовільною.

Шляхом відкритого голосування абсолютною більшістю голосів було обрано очільника профспілкової організації на новий термін. Ним знову став Валерій Матов.

У той же день було проведено перший Пленум Атомпрофспілки (організаційний) і перше засідання Президії ЦК профспілки.