ГОТУВАТИМУТЬ ФАХІВЦІВ З ФІЗИЧНОГО ЗАХИСТУ

У навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС відбулась презентація магістерської програми Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Київського політехнічного інституту «Фізичний захист, облік та контроль ядерних матеріалів».

 Декан теплоенергетичного факультету НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», доктор технічних наук, професор Євген Письменний  повідомив, що навчання за магістерською програмою  здійснюється в рамках підготовки магістрів за освітньо-професійною програмою «Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів» за спеціальністю 143 «Атомна енергетика» - денною та заочною формами навчання. Термін навчання складатиме 1 рік 6 місяців. Підготовка проводитиметься на кафедрі атомних електричних станцій і інженерної теплофізики теплоенергетичного факультету, яка має ліцензію та акредитована на підготовку фахівців відповідного рівня. Практична підготовка здійснюватиметься на базі Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів ім. Дж. Кузмича Інституту ядерних дослі­джень НАН України. Євген Письменний також відзначив, що до навчального процесу залучені викладачі, які пройшли стажування в Техаському технічному університеті, Сандійській національній лабо- раторії США та взяли участь у навчальних курсах МАГАТЕ, Навчальному центрі з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів імені  Джорджа Кузмича Інституту ядерних досліджень НАН України.

Детальна інформація про актуальність навчальних нововведень прозвучала з уст  головного спеціаліста сектора фізичного захисту об'єктів ядерно- енергетичного комплексу Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Наталії Клос у презентаційній доповіді  «Кадрове забезпечення у сфері фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів». Наталія Миколаївна акцентувала увагу на потребах в підготовці молодих кадрів, які стануть надійною зміною фахівцям передпенсійного віку.

Крім фахівців Хмельницької АЕС, які опікуються організацією фізичного захисту, у презентації магістерської програми взяли участь одинадцятикласники нетішинських шкіл. Саме для них була підготовлена розповідь декана теплоенергетичного факультету Євгена Письменного про перспективи навчання у  НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Особистим прикладом до продовження навчання у Київському політехнічному інституті заохотив Вадим Кондратюк, який є випускником Нетішинської ЗОШ №1. Нині він - заступник декана теплоенергетичного факультету, доцент, кандидат технічних наук.

Перед присутніми виступив заступник генерального директора ХАЕС з кадрів і соціального розвитку Віктор Демидюк. Він сказав про потребу нашої електростанції в ерудованих фахівцях, яких, за його словами, успішно готує  НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікор­ського».

Крім пізнавальної лекції одинадцятикласники міста-супутника ХАЕС мали нагоду не лише ознайомитись із умовами навчання і вступу до університету, а й  отримали додаткові знання про атомну енергетику, побувавши у навчально-тренувальному центрі, де відбувається підготовка персоналу атомної електростанції. Для них інструктори провели екскурсію, де потенційні студенти дізнались про технологію виробництва електроенергії на АЕС та побували на повномасштабному тренажері блочного щита управління.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука