Книги цього автора набрали розголосу по смерті письменника. Попередня, «Савли» вийшла 2009 року за фінасової допомоги Хмельницької АЕС. Багато хто з працівників станції знав цю неперсічну особистість, адже в Острозі Іван Мусійович Маєвський працював лікарем довгих сорок років. Він був активним допісувачем до газет, і чимало героїв його оповідок живе в нашім краї.

14 вересня острожани та гості міста вшанували пам’ять Івана Маєвського – письменника, лікаря і просто Громадянина. Спочатку на розі проспекту Незалежності  та вулиці Академічної, де колись жив і творив прозаїк, було відкрито меморіальну дошку, а потім у Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація сьомої книги Івана Маєвського «Святість людських почуттів».

На урочистій церемонії відкриття меморіальної дошки міський голова Олександр Шикер акцентував увагу присутніх на важливості події, на тому, що до вулиці на честь Івана Маєвського додалася меморіальна дошка, як сприятиме тому,  що мешканці міста і його гості більше знатимуть про непересічного майстра слова, гарного лікаря і активного громадського діяча.

Виступали під час відкриття меморіальної дошки представники Національного університету «Острозька академія», Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України, дружина Івана Маєвського, які говорили про талант письменника, його працьовитість, гуманізм, наголошували на необхідності ширшої популяризації творчості літератора.

У актовій залі вченої ради Національного університету  «Острозька академія» зібралися студенти відділення «Літературна творчість», шанувальники таланту Івана Маєвського, його рідні та близькі. Відкрив презентацію перший проректор НаУ«ОА» Петро Кралюк, який представив присутніх, наголосив на актуальності творчої спадщини земляка, а потім надав слово дружині письменника Раїсі Маєвській.

Вірна супутниця Івана Маєвського, а після його смерті – упорядник і видавець творів, - пригадувала миті спільного життя, важкі часи таборів на півночі СРСР, приїзд в Острог, творчі муки і видавничі митарства письменника, коротко оповіла про видані книги, акцентуючи більше увагу на останній – сьомій. 

Рівненський поет, прозаїк, публіцист, громадський діяч, який за життя особисто добре знав і спілкувався з Іваном Мусійовичем, Степан Бабій згадував про незабутнє знайомство з ним, вів мову про труднощі видавництва книг у радянські часи, переслідування інакомислячих, особливо поетів і письменників, звертав увагу на окремі факти з біографії письменника.

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Лідія Рибенко назвала Івана Маєвського «дуже потужним прозаїком, одним з найкращих на теренах нашого краю». Познайомившись із його творами, вона була вражена багатством слова, широтою мислення, глибиною психологічних портретів героїв. В останніх  альманахах, присвячених 25-річчю обласної організації НСПУ, «Погорина» та «Літературна Рівненщина» є твори та матеріали Івана Мусійовича. Ці видання вона подарувала Раїсі Федорівні.

Багато спогадів, хороших слів про життя і творчість Івана Маєвського звучали з вуст дослідниці життя і творчості письменника Елли Білюк, сина письменника Павла Маєвського, ветерана педагогічної праці з Гощі Петра Марчука, заслуженого артиста України Олексія Заворотнього, поетеси з Рівного Юлії Бондючної. Наголошувалось на тому, що книга має не випадкову назву. В творах Івана Маєвського високі людські почуття, кохання, любов переважають над усім. Можна сказати, що святість високих людських почуттів є кредом літератора, головною метою творчості.

 «Святість людських почуттів» – це книга, куди увійшли нариси, рецензії, оповідання, вірші, які написав Іван Маєвський у різні роки. Туди також вміщено кілька матеріалів про письменника-лікаря, світлини різних років. На відміну від шести попередніх книг, ця відображує Маєвського, як яскравого публіциста, людину активної життєвої позиції, громадського діяча, знавця минулого і щирого вболівальника за майбутнє України.

Відкриває книгу дослідження вчителя-філолога, журналіста, літературознавця Елли Білюк «Літературне оточення лікаря і письменника Івана Маєвського», у якому детально аналізуються життя і засади творчості літератора, розповідає про літературне об’єднання, розповідає про друзів по перу, побратимів по ГУЛАГу тощо. Героями нарисів Маєвського різних років є добре знані острожани – Лідія Спаська, Микола Ковальський, Семен Кузьменко, Рафаель Шпізель, Петро Нокс, Олександр Коберник, ветерани війни та праці. У статтях піднімаються питання історії, культури, державотворення, мови, охорони пам’яток, життя в місті і селі, етики спілкування. У розділі «Рецензії» Іван Маєвський аналізує видання острозьких літераторів Віктора Романюка, Олеся Ундіра. У заключних двох розділах увійшли оповідання і вірші, які до цього часу ніде не публікувалися, лише дбайливо зберігалися у домашньому архіві.

Іван Глушман

Фото автор