Від часів Гіпократа до сучасності

людства. Перші випадки грипу („катарсіс”) були описані Гіпократом ще в 412 р. до н.е. Літописні згадки про захворювання на грип відмічені в Японії у VIII сторіччі. Вважають, що саме тоді й  зародилася перша в  Південно-Східній Азії  епідемія грипу. Ще чотири сторіччя знадобилися збудникам грипу аби „проторити стежку” до Європи. Так, у 1173 році в європейських літописах описується епідемія, яка за клінічними ознаками дуже схожа на грип. У руських літописах згадується, що за такої епідемії всі люди хворіли з сильним болем у суглобах, через що „нікому було води подати.” Починаючи з XІІІ сторіччя, епідемії грипу в Європі стають   звичайним явищем. Початок XX сторіччя ознаменувався першою світовою війною. У цей час виникла незбагненна й на сьогодні за кількістю жертв пандемія грипу, відома як „іспанка”. Незвичайний перебіг із переваженням тяжких легеневих розладів до того часу ніколи не описувався при попередніх епідеміях грипу. На планеті, за оцінками вчених, перехворіло від 500 млн. до 1 млрд. людей, загинуло до 50 млн. – значно більше, ніж на фронтах першої світової війни. Усього у XX сторіччі людство пережило 4 пандемії грипу: „Іспанку” – в 1918-1920 рр.; „Азійський грип” – в 1957-1958рр.; „Гонконгський грип” – 1968-1970рр.; „Російський грип” – в 1977-1978рр. Чотири пандемії грипу, що забрали мільйони людських життів, були спричинені вірусом грипу А, проте різними штамами.

У 2010 році пандемія нового грипу поширилась на 214 країн світу, в яких було зареєстровано більше 18 тисяч лабораторно підтверджених  летальних випадків від пандемічного грипу. Було відмічено, що він найчастіше спричиняє захворювання в людей, які не мають імунітету щодо вірусу, у дітей до 5 років, вагітних жінок, людей з хронічними вадами серця й нирок, цукровим діабетом, астмою та хронічними ЛОР- захворюваннями, хворобами печінки, крові, ожирінням.

Грип

Патологічний процес при інфікуванні грипом розвівається швидко. Вхідні ворота збудника грипозної інфекції – верхні дихальні шляхи, механізм передачі його від людини до людини -  повітряно-крапельний. Із крапельками слизу під час кашлю або чихання хворого на грип збудник у величезній кількості викидається у повітря на відстань 3-3,5м. Чутливими до вірусу грипу є клітини циліндричного епітелію з війками слизової оболонки верхніх дихальних  шляхів. Після потрапляння вірусу в клітини верхніх дихальних шляхів людини вірус активно розмножується, внаслідок чого клітина гине. Повний цикл репродукції вірусу грипу триває 6-8 годин, при цьому з клітини виходить від 1 000 до 10 000 дочірніх вірусних часток, які інфікують нові клітини і інфекційний процес продовжується. Продукти клітинного розпаду, уламки клітин швидко спричиняють інтоксикацію організму, що проявляється розвитком сильного головного, м’язового болю, загальною слабкістю. Початок   клінічних проявів інфекції з симптомів інтоксикації є безумовною особливістю грипу, яка відрізняє його від інших гострих респіраторних вірусних інфекцій.

 Період від зараження до перших симптомів захворювання коливається від кількох годин до 5 діб, проте найчастіше триває 1-2 дні. Хвороба розпочинається раптово: з’являється озноб, температура тіла підвищується до 37,5-38°С, нерідко – до 39-40°С. На зміну ознобу швидко приходять відчуття жару, загальна слабкість, головний біль, світлобоязнь, розбитість, пітливість, порушення сну, шум в ухах, нежить приєднується на другу-третю добу.  У важких випадках приєднуються нудота, блювання, порушення свідомості, корчі. Температурна реакція в більшості осіб відповідає важкості хвороби. Для грипу є характерними відчуття подразнення в горлі, біль за грудиною вздовж трахеї, сухий кашель. Якщо в перебігу хвороби не виникає ускладнень, то через 3-5 днів хворий починає одужувати: температура тіла знижується, кашель стає м’якшим, зникають головний біль та біль у м’язах. Загальна слабкість, розбитість, нежить можуть зберігатися ще кілька днів. Якщо стан хворої людини погіршується,  то можна прогнозувати виникнення ускладнень.  Найбiльш частi ускладнення грипу:

вториннi бактерiйнi респiра­торнi захворювання (пневмонiя, бронхiт, менiнгiт, ларинготрахео­бронхiт, iнфекцiї вуха, середнiй отит та iншi); загострення хронiчних захворювань легенів (астма, бронхiт та iншi); декомпенсацiя серцево-судинних захворювань (мiокардит, перикардит); запалення нирок, загострення ниркової недо­статностi; загострення ендокринних розладiв (цукровий дiабет); патологiї ва­гiтностi; загострення неврологiч­них розладiв, радикулiти.

Ускладнення грипу вимагають лiкування в стацiонарi. Ускладнення грипу можуть бути смертельно небезпечнi – практично всi смертельнi випадки вiд грипу зумовленi розвиненим ускладненням.

Профілактика  грипу

У першу чергу важливо не допускати попадання вірусів на слизові оболонки носа, очей або рота. Для цього необхідно обмежити контакт з хворими людьми. Крім того, необхідно пам'ятати, що віруси здатні якийсь час затримуватися на предметах особистої гігієни хворої людини, а також нарізних поверхнях у приміщенні, де він знаходиться. Тому важливо мити руки після контакту з предметами, на яких можуть залишатися віруси. Не слід також доторкатися брудними руками до носа, очей, рота.

Крім того, ризик підхопити ГРВІ безпосередньо залежить від імуні­тету, тобто опірності організму інфекціям. Для підтримки нормального імунітету необхідно:

правильно і повноцінно харчуватися: їжа повинна містити достатню кількість білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів. В осінньо-весняний період, коли кількість овочів і фруктів у раціоні знижується, можливий додатковий прийом комплексу вітамінів; регулярно займатися фізичними вправами, бажано на свіжому повітрі, у тому числі ходьбою в швидкому темпі; обов'язково дотримуватися режиму відпочинку. Адекватний відпочинок і повноцінний сон - вкрай важливі аспекти для підтримки нормального імунітету; уникати стресів; кинути курити. Курі­ння - потужний чинник, що знижує імунітет, який надає негативний вплив як на загальну опірність інфекційним захворюванням, так і на місцевий захисний бар'єр - в слизистій носа, трахеї, бронхів.

Доведено, що найбільш ефективним засобом профілактики є вакцинація. ВООЗ рекомендує

вакцинопрофілактику грипу за 1-2 тижні до розвитку епідемії (з урахуванням необхідного часу для формування імунітету).

Станом на 07.09.2011 дозволені до застосування у епідемічному сезоні 2011/2012 наступні вакцини для профілактики грипу:

-FLUARIXТМ / ФЛЮАРИКСТМ  - інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразовому шприці №1, №10, №20 по 0,5 мл в ампулах скляних; №10, №50, №100; по 5 мл у мультидозних флаконах № 10, №20 та №50, виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma Gmbh & Co/KG, Німеччина. Сертифікат про державну реєстрацію №122/08-300200000 від 09.07.2008, термін дії до 09.07.2013;

-ІНФЛУВАК / INFLUVAK - вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразових шприцах №1 або №10, виробництва Abbou Biologicals B.V., Нідерланди, сертифікат про державну реєстрацію №121/11-300200000 від 21.07.2011, термін дії до 22.09.2013;

-ГРИППОВАК - вакцина для профілактики грипу інактивована центрифужна рідка A(H1N1), A(H3N2) і В, суспензія для підшкірного та назального введення по 0,5 мл (1 доза) і 1 мл (2 дози) в ампулах №10, виробництва Федеральне державне унітарне підприємство «Санкт-Петербурзький науково-дослідний інститут вакцин і сироваток та підприємство по виробництву бактерійних препаратів» Федерального медико-біологічного агентства, Росія, сертифікат про державну реєстрацію №661/11-300200000 від 21.07.2011, термін дії до 13.03.2012;

-    ВАКСІГРИП / VAXIGRIP - спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл або 0,5 мл у шприцах №1; по 0,5 мл в ампулах №20; по 5 мл у флаконах №1, виробництва sanofi pasteur S.A., Франція, сертифікат про державну реєстрацію №65/11-300200000 від 15.08.11, термін дії до 27.09.12;

-    ГРИППОЛ ПЛЮС - вакцина для профілактики грипу тривалентна інактивована полімер-субодинична, суспензія для внутрішньом’язевого і підшкірного введення по 0,5 мл (1 доза) у шприцах №1, виробництва ТОВ «Фарма Лайф», Україна (фасування з форми "in bulk" виробництва ТОВ «НПО Петровакс Фарм», Росія), сертифікат про державну реєстрацію №823/11-300200000 від 15.08.2011, термін дії до 16.09.2015;

-    Інтанза*15 / Інтанза*9 (Intanza *15/ Intanza*9) -  спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій в одноразових шприцах з мікро інжектором, виробництва sanofi pasteur S.A., Франція, сертифікат про державну реєстрацію №851/11-300200000 від 15.08.2011, термін дії до 15.08.2016.

Бажаємо всім здоров’я!