Громадськi обговорення  фiнiшували у Славутi

15 березня у міському будинку культури Славути відбувся захід за участі представників органів місцево­го самоврядування та громадськості, на який були запрошені експерти  Хмельницької АЕС. Керманичем зборів став міський голова Василь Сидор. Співголовуючим зі сторони Хмельницької АЕС виступив заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Віталій Литус.

Традиційно регламент передбачав виступи фахівців-атомників, які стосувалися питань підвищення безпек­и, охорони навколишнього середо­­вища та впливу на нього діяльності атомної станції, впрова­дження заходів та контролю радіаційної безпеки.

До учасників громадських обговорень була доведена інформація у формі доповідей з вуст начальника служби надійності ресурсу і продовження експлуатації Євгена Мелешка, керівника відділу служби аналізу безпеки Сергія Романіка, в.о. заступ­ника начальника цеху радіаційної безпеки Анатолія Шумейка, провід­ного інженера відділу охорони навко­лишнього середовища Наталії Горпишин.

У виступах зазначалось, що на ХАЕС вже виконано значний обсяг робіт із продовження терміну експлуатації та погоджено із Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ) рішення щодо будівель і споруд, трансформаторів, турбоустановки, трубопроводів реакторного, турбінного відділень, хімічного та електричного цехів, систем технічної води відповідальних споживачів, кабельної продукції. На даний час продовжено термін експлуатації для 9 із 15 вітчизняних енергоблоків, перший мільйонник ХАЕС стане десятим у цій статистиці.

В ході славутського двостороннього діалогу активні представники громади порушували низку питань, серед яких на першому місці стоїть безпечна експлуатація енерго­блока у понадпроектний термін, формування тарифів на електро­енергію для споживачів зони спо­стереження, збільшення субвенцій для соціального розвитку регіону, введення соці­альних гарантій для мешканців зони спостереження. Звучали пропозиції встановити для жителів та підпри­ємств нашого регіону норми пільгового тарифу у розмірі 50% від загальновстановленої ціни.

«Вирішення цих питань знаходиться не в межах компетенції Хмельницької АЕС, - зауважив Віталій Литус, - законодавчо не ми приймаємо такі рішення, проте справно виконуємо всі постанови та акти, доведені до відома енергокомпанії. Щодо страхування населення і надання благодійної допомоги, то наразі енергопідприємство не може цього робити, так як відповідна урядова постанова цього не дозволяє».

В ході громадських обговорень порушувалися питання  вступу з 1 липня  у дію закону про новий енергоринок України. Присутні запитували, чи не буде змоги населенню напряму укладати договори з атомною електро­станцією, на що було надано від­повідь, що поки це неможливо. Продажем усього обсягу згене­рованої українськими АЕС електроенергії займатиметься відокремлений підрозділ «Енер­гоатом-Трейдинг», який у «НАЕК «Енергоатом» було створено рік тому. Частина електроенергії компанії буде продаватися за двосторонніми контрактами постачальникам універсальних послуг, які відпускають продукцію населенню за тарифами, що регулюються НКРЕКП.

Цікавили славутців і водні ресурси краю, зокрема, чи забиралася цьогоріч з Горині вода на потреби станції. Наталія Горпишин довела інформацію присутнім, що у 2019 році закачування води не здійснювалося. Ще однією темою, яка періодично звучала на подібних заходах, була плинність кадрів на ХАЕС через недостатню заробітну плату. Представники атомної електростанції завірили присутніх, що спеціалістів для експлуатації енергопідприємства достатньо, проводиться постійне навчання та підготовка оперативного персоналу, який безпосередньо впливає на безпеку, і сьогодні недоречно говорити про критичність та кризу у питаннях забезпечення кадрами атомної станції.

Бачення ситуації, яка склалася останніми роками щодо недофінансування зони спостереження, висловив славутський міський голова Василь Сидор. Він наголосив присутнім, що судові спори ще не закінчені, і громада таки має намір домогтися, аби належні їй кошти, які виділяються у розмірі 1% від виробітку валової продукції ХАЕС, були повернуті у пов­но­му об’ємі. Василь Богданович висловив підтримку колективу Хмельни­цької АЕС та запевнив, що громадськість усвідомлює свою відповідальність і розуміє, що без атомної генерації, яка продукує понад 50% електроенергії у країні, неможливий подальший розвиток України.

На завершення громадських обго­ворень секретарем Славутської місь­кої ради Світланою Медведєвою було зачитано проект звернення до відповідних державних установ, зокрема ДІЯРУ, «НАЕК «Енергоатом», у який згідно із пропозиціями учасників захо­ду було внесено всі значущі та хвилюючі питання громади м. Славути щодо належного фінансування та покращення соціальних гарантій для населення території  зони спостереження­.

Тетяна Степанюк

Фото Євгенія Цибульського