Гроші майбутнього – на дороги і ЛЕП 

Законодавчо закріплену норму про виділення коштів від діяльності атомних електростанцій, зокрема ХАЕС, на розвиток соціальної інфра­структури зони спостереження територіальні громади сприйняли позитивно, хоча певний скептицизм щодо її реалізації попервах таки був. Не повіривши у серйо­зність намірів, на місцях подекуди виявилися неготовими до їх освоєння. Та, зрозумівши, що грошей на втілення задуманого в життя не отримаєш, не маючи на руках проекту на ремонт, спорудження чи реконструкцію певних об’єктів, громади стали набагато активнішими, наполегливішими й оперативними. Хто зметикував, що діяти потрібно саме так, невдовзі переконався у вигодах для територій, не скористатися якими просто недопустимо. Сусіди-славутчани нехтувати надходженнями на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС, не стали і змогли вирішити чимало нагальних проблем.

За словами голови Славутської райдержадміністрації Олега Несена, тільки у 2011 році за рахунок субвенції з Державного бюджету бюджетам місцевим на реалізацію таких заходів надійшов 1 мільйон 879 тисяч гривень. Майже всі кошти були освоєні, решта перехідним залишком «перекочували» у 2012-й. Але вже тоді, навчені гірким досвідом, славутчани були більш проворними і добре підготовленими, отож, і залишок, і нові надходження успішно освоїли сповна.

Що вдалося зробити? До переліку пріоритетних об’єктів потрапили ряд освітніх закладів району. Насамперед вирішили замінити покрівлю дитячого навчального закладу в Ганнополі (вартість проекту – 193 тисячі гривень), здійснили капітальний ремонт даху Миньковецького навчально-виховного об’єднання (926.6 тис. грн.). Ця перспективна школа, в якій навчаються понад двісті учнів, опинилася в ситуації, коли кожна згаяна хвилина могла коштувати надто дорого. Адже дах був в аварійному стані, і тільки невідкладні ремонтні роботи здатні були виправити ситуацію. Все вдалося виконати в стислі строки, і новий навчальний рік розпочався, як і належить, першого вересня.

На інші об’єкти витрачено менше коштів, але користь від їх освоєння вагома. У ряді навчальних закладів вдалося відремонтувати й привести у належний вигляд внутрішні туалети, у Старокривинському навчальному закладі реконструйовано систему опалення (на фото). Протягом 2011-2012 років тут збудували нову котельню і перейшли на альтернативне опалення. Скориставшись пільгами на споживання електроенергії, саме її стали використовувати для обігріву шкільних приміщень. Тут же, в Старому Кривині, відремонтували амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Аналогічний заклад в Крупці ще не повністю доведено до пуття, ремонтні роботи триватимуть і цьогоріч. Реалізовано ряд інших проектів.

У поточному році території зони спостереження Славутського району (16 сільрад) очікують на ще більші фінансові надходження, ніж це було раніше – три мільйони сімдесят вісім тисяч гривень. Влада і громада вже визначилися куди спрямують кошти і готуються до їх освоєння. Наразі триває процес належних погоджувальних процедур, зокрема в Міністерстві регіонального розвитку і будівництва. Передусім є бажання завершити горезвісний довгобуд – школу в Головлях, яку почали зводити ще сім років тому. На ці роботи  буде використано 950 тисяч гривень, втім вартість проекту уточнюється. Олег Анатолійович націлений організувати процес так, аби першого вересня місцеві учні прийшли вже в нову школу.

Спілкуючись з керівником району, дуже кортіло почути, як тут вирішуватимуть проблему доріг, яка в масштабах України вже стала своєрідною притчею во язицех.

- Славутський райавтодор нині обслуговує понад 500 кілометрів доріг, хоча основною дорогою залишається Корець-Антоніни – відрізок шляху від кордону з Корецьким районом до кордону з Ізяславським районом. Плюс сполучення між населеними пунктами (дороги державної власності) і так звані комунальні дороги, тобто ті, що перебувають на балансі сільських рад. Вперше у 2012 році саме на їх ремонт ми отримали з Держбюджету півтора мільйона гривень. Сума ця, з огляду на вартість робіт, незначна. Розділили її між сільсь­кими радами, бо це кошти від транспортного податку. Все й відразу зробити не вдасться, змушені почергово закривати ці болючі питання. Вдалося цього досягти по Довжківській сільській раді, Мухарівській, наполовину відремонтували дороги на території Великоправутинської сільради. Там і зараз тривають роботи. У поточному році на ремонт доріг комунальної власності очікуємо близько двох мільйонів гривень.

- Олеже Анатолійовичу, з використанням субвенції державного бюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення зони спостереження все зрозуміло. А давайте поговоримо про гроші майбутнього, себто про кошти, на які можуть претендувати території в разі будівництва третього і четвертого енергоблоків. У техніко-економічному обґрунтуванні їх спорудження передбачені витрати на розвиток соціальної інфраструктури в зоні спостереження ХАЕС становлять до 10% від вартості будівництва. Рішенням Кабміну цей показник суттєво видозмінено у бік зменшення. Територіальні громади активізували роботу з відновлення задекларованої в ТЕО цифри, про доцільність цього не раз говорив і генеральний директор станції Микола Панащенко. Чи вірите ви, що спільними зусиллями вдасться добитися мети?

- Вірю. До вирішення цього питання активно долучилися народні депутати України, обрані у Верховну Раду на Хмельниччині, інші політичні діячі, питання на контролі в обласній державній адміністрації, ми також звертаємося з відповідними листами в усі інстанції. Думаю, доб’ємося. І знаєте, куди б я порекомендував направити ці кошти? Бачу дві найбільших проблеми у районі: ремонт доріг і реконструкція існуючих ліній електропередач. Якщо їх вдасться вирішити, то багато жителів і Нетішина, і Славути зголосяться проживати у наших селах, наприклад Лисичому, Старому Кривині, Головлях, Ганнополі тощо. Район від цього тільки виграє.

- Проблеми, які ви назвали, характерні не тільки для Славутчини. Не маєте бажання виступити ініціатором, аби в усіх районах зони спостереження кошти від будівництва нових енергоблоків використовувались саме за цими напрямками?

- Не виключаю, що таку пропозицію ми внесемо.

Ольга Сокол