Гусiнь окупувала дерево

На узліссі автошляху з Нетішина на автомагістраль Рівне-Шепетівка, цими днями було виявлено загадкове дерево, повністю  опутане павутиною. Допитливі водії  зупинялись, щоб розгледіти диво природи і зробити фотографію на згадку.

Коли дивишся на дерево здаля, складається враження, що воно рясно вкрите цвітом. При ближньому розглядуванні виявляється, що це великі кубла  павутини, в яких роїться гусінь. За зовнішнім виглядом вона відрізняється від тієї, яку ми звикли бачити в наших садах.

На основі інформації та фотографій, розміщених в інтернеті, вдалося визначити її рід та вид. Виявляється, що це міль горностаєва черемшинова і для нашої місцевості не є диковинкою, бо поширена майже по всій Європі, зустрі­чається у Китаї та Японії. Але місця найбільшого скупчення її гусені можна побачити не часто. Науковці у багатьох країнах фіксували цілі плантації дерев,  вщент закутані павутиною. Її активно виробляє гусінь, щоб перейти у фазу формування лялечок, а згодом стати повноцінною міллю. Роз­мір дорослої особини не великий, в середньому 2,5 сантиметра. Цю крилату комаху не важко відрізнити від інших видових «родичів», вона на спині та крилах має чорні цяточки.

У гусені горностаєвої молі харчування специфічне, принаймні черемшинова живиться виключно листям черемшини. Тра­пля­ється, що піс­ля «трапези» кри­латих гостей, дер­еву тривалий час доводиться відновлювати свої сили. Є ще горностаєва міль, яка «спеці­а­лізується» по вербі, яблунях, вишнях тощо. Чере­мшинову вважають умовним шкід­ни­ком, бо уражає не фруктові дерева, а насадження у парках, долинах річок, окраїнах лісів.

За словами науковців, інтенсивне розмноження гусені горностаєвої черемшинової трапляється циклічно і не залежить від змін клімату чи екологічної обстановки.

Після того, як було виявлено дерево із великою кількістю гусені, у нашій місцевості трапилось похолодання. Воно вплинуло і на розвиток гусені, більша частина якої просто загинула. Отож в природі існує саморегуляція.

Олександр Шустерук

Фото автора