Цiкавляться колеги з Узбекистану

27 листопада з ознайомчим візитом Хмельницьку АЕС відвідала делегація із Узбекистану. В рамках розширення узбецько-української співпраці до України, власне до Нетішина, завітали Посол Республіки Узбекистан Алішер Абдуалієв зі своїм радником, представники національного агентства «Уз­атом» на чолі з генеральним директором Жуорабеком Мірзамахмудовим, представники підрядної організації «Уз­атом». З української сторони зарубі­жних гостей супроводжували голова правління Київського науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Енергопроект» Юрій Малахов з колегами. Метою візиту середньоазіатських гостей стало ознайомлення із роботою Хмельницької атомної електро­станції, зокрема експлуатацією ре­ак­торів типу ВВЕР-1000. Як зауважив Жуорабек Мірзамахмудов, наразі Узбекистан прийняв рішення про будівництво двоблочної атомної електростанції з реакторами ВВЕР-1200 (покоління 3+), і багаторічний прогресивний досвід України в цьому напрямку стане суттєвою допомогою для Узбекистану. Нині джерелом електроенергії у них слугує природний газ (85 відсотків), невеличка доля припадає на мазут та вугілля, і 15 відсотків генерують гідроелектростанції. 

Програма візиту включала в себе відвідини навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС. Генеральний директор атомної електростанції Микола Панащенко детально розповів гостям про принципи роботи енергоблоків, охарактеризував і наочно ознайомив їх з макетом паливної збірки, яка завантажується у реактор, та її технічними характеристиками. З цікавістю візитери оглянули і повномасштабний тренажер блочного щита управління енергоблока №1, зокрема, як проходить навчання, підготовку та відпрацьовує професійні навички оперативний персонал українських атомників, кваліфікація яких високо оцінюється в усьому світі. Узбеки висловили бажання при подальшій співпраці з Україною навчати та стажувати свій майбутній персонал на українських АЕС, зокрема і на Хмельницькій.

- Нам дуже цікаво і пізнавально оглянути, як експлуатується Хмельницька АЕС, як організовано роботу та навчання спеціалістів, які безпосередньо забезпечують безпеку енергопідприємства. Хочу підкреслити: побачене справило на нас гарне враження: все чітко, злагоджено, одним словом, є чому повчитися. Ми пересвідчилися, що Хмельницька атомна електростанція – не тільки містоутворююче підприємство, а й осередок інтелектуального потенціалу місцевого населення. Сподіваємось, що матимемо у майбутньому хороші можливості для співпраці у цьому напрямку, - наголосив генеральний директор «Узатому».

В ході зустрічі узбецька сторона мала можливість побувати у машзалі та на блочному щиті управління другого мільйонника, також відвідали майданчик недобудованого третього енергоблока. Гостей хвилювало питання ставлення громадськості до роботи атомної електростанції, її подальшої добудови та вкладу енергопідприємства у розвиток регіону. Адже подібний шлях доведеться проходити і нашим колегам з Узбекистану. Тому вичерпна презентація, яку гостям провів генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, дала відповіді на ряд запитань, що цікавили зарубіжну делегацію. Серед них – вплив на довкілля, наповнення міського бюджету, безпечна робота та охорона праці на підприємстві, робота з громадськістю, тощо.

Про співпрацю з Узбекистаном у розмові із журналістами розповів  голова правління Київського науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Енергопроект» Юрій Малахов:

- Перша спільна зустріч відбулася влітку цього року і була не випадковою, адже наш науково-проектний заклад узбекам порекомендували білоруси, які завершують у себе будівництво першого атомного енергоблока. Вибір майданчика в умовах підвищеної сейсмічної зони, характерної для Узбекистану, вирішення складного комплексу інженерних питань, підготовка проектної та нормативної документації – в цих напрямках ми маємо величезний досвід і можемо слугувати прикладом як генеральний проектувальник саме Хмельницької АЕС. Маємо надію, що наша співпраця продовжиться на усьому етапі будівництва і введення у експлуатацію майбутньої узбецької електростанції, адже можемо надавати кваліфіковані послуги проектного консультанта, аби АЕС в кінцевому результаті була безпечною і працювала в таких умовах десятки років.

Наразі в Узбекистані, за словами генерального директора «Узатома» Жуорабека Мірзамахмудова, проводиться вивчення території, і за результатами геологічних вишукувань та згідно з рекомендаціями МАГАТЕ буде визначено розташування майданчика під майбутню АЕС.

- Ми вивчали досвід інших країн у цьому напрямку, і нині активно ведемо перемовини з КІЕПом, детально обговорюємо усі питання і налаштовані співпрацювати з українськими науковцями у плані розробки проекту, технічної документації та супроводу. Переконаний, що інститут, у якого за плечима 85-річний досвід подібної успішної роботи, стане нашим надійним партнером, - підкреслив Жуорабек Мірзамахмудов.

Тетяна Степанюк