ХАЕС  інвестує  у  лабораторну  техніку

На Хмельницькій АЕС уведено в промислову експлуатацію надсучасне обладнання – спектрометри елементного аналізу останнього покоління. Вони дозволяють хімікам проводити атомно-емісійну спектрометрію з індуктивно-зв’язаною плазмою. Це стало приводом для проведення у Нетішині тижневого семінару-практикуму для спеціалістів вітчизняних АЕС.

Організатором навчання виступила Хмельницька АЕС спільно з компанією «Інтертек-Україна», яка виграла тендер на постачання даного обладнання для національної енергокомпанії. Протягом двох останніх років сім спектрометрів іСАР 7400 отримали усі українські атомні електростанції. ХАЕС придбала два прилади, які були привезені та змонтовані у липні 2019 року. За словами заступника начальника хімцеху Дмитра Корсуна, до грудня минулого року на них проводилася дослідна експлуатація, а вже цьогоріч на початку січня спектрометри були успішно уведені в промислову експлуатацію.

«Таке обладнання на Хмельницькій АЕС впроваджено вперше, воно дозволяє виконати усі можливі аналізи води, відкладень, вхідний контроль реагентів за багатоелементними методами. Протягом одного вимірювання  одночасно можна виконати аналіз 20-30 елементів. Такі дослідження до цього часу не проводились, аналізи виконувалися іншими методами з нижчим відсотком визначення елементів. Та й часу наразі така робота займає значно менше: раніше одне дослідження тривало 3-4 години, тепер ми протягом 30 хвилин можемо зробити 30 аналізів зі значно нижчим рівнем похибки», - розповів Дмитро Корсун. – «Прилади надзвичайно хороші, більш сучасних для ізотопних вимірювань поки що не існує. Разом з ними ми отримали і допоміжне обладнання, а саме установки для очищення води, кислоти та установку мікрохвильового розкладення».

Оптичні емісійні спектрометри з індуктивно-зв’язаною плазмою призначені для проведення повного багатоелементного аналізу. Це означає, що за один вимір виконується кількісне визначення усіх елементів, що цікавлять, при цьому загальний час аналізу не залежить від кількості елементів, що визначаються.

Під час пусконалагоджувальних робіт для інженерів-хіміків, лаборантів Хмельницької АЕС було проведене двотижневе навчання представниками компанії-виробника та постачальника. Вони ознайомили експлуатаційний персонал з технічними характеристиками, методиками роботи. Проте українські атомники виявили бажання знову розширити свої знання, і фахівці американської компанії-виробника «INTERTECH Corporation», «Інтертек-Україна» пішли їм назустріч, адже крім підбору та постачання лабораторного обладнання вони здійснюють комплексну підтримку користувача на усіх етапах: від інсталяції обладнання та навчання персоналу – до методичних рекомендацій і технічного обслуговування. Досвід і кваліфікація співробітників компанії підтверджені сертифікатами і дипломами. Сервісні інженери, хіміки-аналітики, методисти проходять регулярні тренінги, курси підвищення кваліфікації на заводах-виробниках обладнання в Європі та США. Зокрема, навчальний центр компанії у німецькому Бремені на початковому етапі співробітництва відвідували і представники вітчизняних АЕС.

«Ми дуже вдячні представникам компанії, адже три дні теоретичних та два дні практичних занять для нас – це нові можливості та крок вперед у професіоналізмі. З часом зявляються нові виклики, завдання, проблеми, і тільки великий багаж знань та вмінь дозволяє з ними впоратись» - зауважив заступник начальника хімцеху ХАЕС.

Протягом робочого тижня хіміки Хмельницької, Рівненської, Запорізької, Южно-Української АЕС, а також представники ВП НТЦ «НАЕК «Енергоатом» обговорювали питання атомної спектрометрії, експлуатацію програмного забезпечення, яке використовується у новому обладнанні, розробку методів кількісного аналізу на спектрометрах іСАР 7400, внутрішні стандарти, якими користуються хіміки в ядерній галузі. Практична частина семінару включала в себе роботу безпосередньо у лабораторіях Хмельницької АЕС, зокрема водо-хімічній, де учасники проводили аналіз робочого середовища другого контуру, водних розчинів органі­чних речовин, відкладень, здійснювали контроль реагентів та електролітів. В рамках цієї зустрічі фахівці обговорювали і нові виклики, з якими стикнулися, власне, нетішинські атомники – це наявність срібла в контурах реакторної установки, джерела надходження якого поки що невідомі. Для цього потрібне виконання вхідного контролю усіх реагентів та матеріалів, зокрема, учасники приділили увагу визначенню срібла у борній кислоті.

Про співпрацю з національною енергокомпанією ДП «НАЕК «Енергоатом» розповіла і співорганізатор навчання, директор американського представництва «INTER­TECH Corporation» в Україні Ірина Артемьєва.

– Існування ядерної енергетики немислиме без мас-спектрометрії, адже з її допомогою визначається ступінь збагачення розщеплюваних матеріалів та їх чистота. Саме виготовленням такого дослідного та лабораторного аналітичного устаткування, яке базується на вищезгаданих методах, і займається американська компанія «Thermo Fisher Scientific», ексклюзивним представником якої в Україні є «INTERTECH Corporation». Вона - світовий лідер з виробництва надсучасних приладів, в Україні працює з 1997 року. Наша співпраця з українськими атомними електро­станціями розпочалася у 2017 році, коли ми виграли тендер на постачання комплексу обладнання для чотирьох АЕС. Проте вирішили організувати ще й такий розгорнутий навчальний семінар на базі Хмельницької АЕС, аби усі користувачі наших спектрометрів змогли більш глибоко вивчити не тільки теорію, а й практичні засади роботи з приладами. Для нас - це перший проект співпраці з атомною енергетикою, адже раніше обладнання такого класу на станціях не використовувалося. Насправді, це обладнання унікальне, адже дозволяє виконати дуже багато різних досліджень різних матеріалів. На сьогодні в світі не існує таких приладів, які б могли зрівнятися з можливостями поставленого на вашу станцію обладнання.

За словами Ірини Артемьєвої, подібне обладнання в Україну поставляється нечасто, адже не кожне спеціалізоване підприємство може собі дозволити таку дороговартісну техніку (вартість спектрометра сягає 5-6 млн грн), а ще потребує висококваліфікованих фахівців для роботи на ньому. Проте наразі таких приладів в Україні уже нараховується близько 70. Серед замовників американської корпорації значаться металургійні підприємства, фармацевтичні компанії, аграрні лабораторії, водоканали і навіть Банкнотно-монетний двір Національного банку України.

Що стосується придбання нового обладнання для хімічного цеху ХАЕС, то в задумах атомників є мас-спектрометр з індуктивно-зв’язаною плазмою ізотопного складу. Подібний прилад має Запорізька атомна електростанція, нетішинці, при потребі, відправляють туди свої зразки на аналіз ізотопного складу.

На завершення навчального семінару усі учасники пройшли заключне тестування і зріз знань, після чого їм було вручено сертифікати.

Тетяна Степанюк