ХАЕС має надійний захист від влучання блискавок

Кожна пора року в нашому житті має свої особливості. Зокрема, для літа характерні зливи, грози та спека. Ці природні явища неможливі без блискавок, які можуть спричиняти пожежі і ставати загрозою для людського життя. Проте ураження блискавкою досить нечасте явище: воно складає десятимільйонну долю ризику, але подібні випадки мають своє трагічне місце в нашому житті.

Щоб вберегтися від грози, треба дотримуватися певних правил. На цю та інші теми ми розмовляли із начальником групи з організації запобігання надзвичайних ситуацій та заходів цивільного захисту  3 ДПРЗ Сергієм Марченком.

Отож, як радять фахівці МНС, під час грози не бажано виходити з будинку, потрібно закрити усі вікна та двері. В кімнаті слід триматися далі від електроприладів: телевізорів, антен, радіо. Їх треба відключити від електромережі. Мобільний телефон також небезпечний під час вище­згаданої стихії: він випромінює електромагнітні хвилі – блискавка може потрапити в мобільний телефон, навіть якщо він не дзвонить, а просто включений.

Якщо гроза застала вас на подвір’ї, потрібно одразу зайти в приміщення. Особливо небезпечна гроза в полі: треба шукати поглиблення в землі, куди можна сховатися, щоб «порівнятися» з рельєфом. Якщо залягти нікуди, слід сісти або згрупуватися, закривши голову руками. Втекти від блискавки нереально, розряд б’є зі швидкістю декі­лька сотень тис. км на секунду, температура - до 25 тис. градусів за Цельсієм.

В лісі ж під час грози слід сховатися на ділянці з низькорослими деревами. Краще знаходитися на відстані 30-ти метрів від високого дерева, що стоїть окремо. Зверніть увагу, чи немає поряд розщеплених дерев, раніше уражених грозою. Велика кількість уражених блискавкою дерев свідчить, що ґрунт на даній місцевості має високу електро­провідність, а отже удар блискавки вірогідний саме в цю ділянку місцевості.

Також під час грози небезпечно знаходитися біля водойм.

Якщо гроза застала вас на велосипеді чи мотоциклі, припиніть рух, залиште засоби пересування і перечекайте негоду на відстані приблизно 30-ти метрів від них. Коли ж в стихію ви їдете в автомобілі, потрібно зупинитися, закрити вікна і бути в салоні. Злива погіршує видимість на дорозі, а спалах блискавки може засліпити і, як наслідок, викликати аварію.

Якщо людина відчула ворушіння волосся, помітила появу розрядів на гострих кінцях предметів – її може вдарити блискавка. Необхідно стати навколішки, тоді руки відведуть основний заряд у землю. Спалах фотоапарату при включенні також створює могутнє електромагнітне поле, тому фотосесії в грозу – надзвичайно небезпечне захоплення. Небезпечно також за­криватися від дощу парасолькою з металевими спицями.

А ще в природі існує такий різновид блискавки як кулевидна. Це невеликий кулеподібний згусток енергії – яскрава куля, що світиться і пересувається в повітрі безшумно або із слабким потріскуванням. Вона дещо відрізняється від звичайної, зазвичай, грушовидної форми діаметром від 10 до 20 см, існує від секунд до хвилин, проте поведінка її непередбачувана. Природа кульової блискавки ще досі не вивчена і навіть з приводу її походження існує безліч взаємовиключних гіпотез. Вона є інтенсивним джерелом електромагнітного випромінювання, аж до надвисокочастотного. Виводить з ладу телефони, радіоприймачі, телевізори, загалом усю техніку, де є котушки і трансформатори.

Залітає кульова блискавка до кімнати через кватирку або пічну трубу, через електророзетки і навіть стіни, що здається взагалі неймовірним. Може вилетіти з приміщення назад, вибухнути, як граната, або безслідно розтанути. Ударяючись об предмет, кулевидна блискавка руйнує свою вихрову структуру і перетворюється на згусток електрично зарядженого аерозолю.

Пролетівши поблизу від людини, блискавка може паралізувати її, або вплинути на психіку, викликаючи галюцинації, головний біль, почуття страху. Може, навіть, вилікувати багаторічну хворобу, доторкнувшись до тіла.

Одним з вражаючих чинників для кулевидної блискавки є аеротоксичний. Блискавка деколи виділяє такі токсичні речовини, що люди отруюються ними надзвичайно швидко.

Хмельницька АЕС забезпечена надійним захистом від блискавок, адже тут багато електромеханічного та електронного обладнання. Кожного року перед грозовим сезоном силами ВП ХАЕС, а саме електроцехом, проводиться обстеження, в результаті якого акти про стан і спрацювання пристроїв блискавкозахисту надаються до пожежної частини. За словами Сергія Марченка, всі об’єкти атомної станції обладнані пристроями блискавкозахисту. Пожежна частина пості­йно слідкує за підприємством, аби чітко виконувалися встановлені правила поведі­нки під час стихійних явищ.

- У нас на ХАЕС є два види блискавкозахисту: стержневий та так звана сітка, яка знаходиться на покрівлі об’єктів, в тому числі і на машинному залі. Принцип їх роботи полягає в прийманні статичного розряду блискавки та зведенні його до нуля. Наразі проводиться реконструкція даної системи на першому енергоблоці згідно з результатами обстежень ліцензованою організацію. Спеціалісти здійснюють монтаж та дозабезпечення будівель та споруд пристроями захисту від стихії. Також встановлюється оновлена стержнева система блискавкозахисту на резервній дизельній електростанції №1 і 2, блочній насосній станції №1 та турбінному відділенні №1.

Зауважу, що за останній час не спостерігалося випадків влучення блискавки в об’єкти атомної станції. Сподіваємось, що і в майбутньому даного явища спостерігати не будемо, - наголосив Сергій Марченко.

На щастя, на Хмельниччині, в тому числі і в Нетішині, протягом останніх 10-15 років трагічних наслідків від пожеж, спричинених блискавкою і самих уражень нею не було. Проте елементарне знання правил поведінки під час грози може стати для людини досить важливим і її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть в собі спалах блискавки.

Також співрозмовник проінформував ЗМІ про роботи, які були заплановані під час продовження термінів експлуатації першого енерго­блока Хмельницької АЕС.

- З нашого боку проводиться ряд заходів на забезпечення вимог пожежної безпеки приміщень та територій ХАЕС, в тому числі і тих, які стосуються термінів продовження експлуатації першого мільйонника станції. Групою з організації запобігання надзвичайних ситуацій та заходів цивільного захисту  3-го ДПРЗ було запропоновано 86 протипожежних заходів до зупинки блока №1 – наразі всі вони виконані в повному обсязі. Також Комплексною програмою підвищення безпеки було передбачено 7 заходів, серед них – модернізація системи автоматичної пожежної сигналізації реакторного відділення, машзалу, спецкорпусу та інших приміщень; монтаж системи протидимного захисту в реакторному відділенні; заміна горючого утеплювача в покрівлі машзалу; оснащення стаціонарними неавтоматичними установками газового пожежогасіння приміщень з електричним та електронним обладнанням. Деякі роботи вже завершені, інші – в стадії завершення.

Разом з тим, відповідно до приписів органів державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також згідно з програмою підготовки енергоблока №1 ХАЕС до експлуатації в понадпроектний термін, на енергопід­приємстві заплановано і проводиться заміна протипожежних дверей, кабелів на такі, що не розповсюджують горіння, тобто вогнестійкі; виконується вогнезахисне обробляння несучих металоконструкцій, кабельно-провідникової продукції, - підсумував Сергій Марченко.

Тетяна Степанюк