Їм ще служити й служити

ХАЕС отримала дозвіл  на продовження строків експлуатації будівель і споруд,

важливих для безпеки, ще на 40 років

Ця подія стала приводом для розмови з начальником відділу експлуатації будівель та споруд ВП ХАЕС Г.А.Ткачуком. Співрозмовник проінформував, що передувало отриманню дозвільної документації, хто проводив необхідні обстеження та як проводився аналіз результатів обстеження і складання висновків. Також зазначив,  що ще належить зробити відділу і колективу станції загалом у поточному й наступному роках аби усунути виявлені дефекти, забезпечивши цим самим подальшу надійну експлуатацію будівель і споруд енергоблока №1. Адже це є одним із нагальних питань сьогодення Хмельницької АЕС і компанії Енергоатом.

- Ще у 2015 році відділ органі­зував комплекс робіт з обстеження, проведення розрахунків та звітів для отримання позитивного висновку про можливість експлуатації будівельних конструкцій у надпроектний термін, - каже керівник ВЕБтаС. – Завершили їх уже у поточному році, отримавши, як бачимо, хороший результат.

Для проведення обстежень завчасно був укладений договір із Науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій – провідним закладом країни у цій сфері. Детально були обстежені будівлі і споруди реакторного відділення, машзалу, етажерки електротехнічних пристроїв, бризкальних басейнів, сховища радіоактивних відходів, спецкорпусу, резервних дизельних електростанцій. Оскільки ці будівлі підвідомчі Державній інспекції ядерного регулювання України, то підготовлені за результатами обстежень документи мали бути завчасно направлені до Держатомрегулювання для погодження. Цю процедуру було витримано, складені звіти пройшли державну експертизу. Не з першого разу, адже у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки дуже прискіпливо вивчали документи, висловлювали зауваження й рекомендації, висували нові вимоги. Виконавши їх, отримали позитивні висновки, і Інспекція з ЯБ погодила рішення про продовження строку експлуатації будівель і споруд Хмельницької АЕС, важливих для безпеки, починаючи з 2015-2016 років ще на чотири десятиліття.

Маємо, щоправда, певні зобов“язання щодо усунення виявлених дефектів.

- ХАЕС робитиме це своїми силами?

- Відповідні проекти з усунення дефектів направлено в ЕРП, яким було проаналізовано, що можливо виконати власними силами, а на які роботи необхідний підрядник.

- Про які терміни йдеться?

- Маємо справитися протягом 2017-2018 років, до наступного грудня, сподіваюсь, вийдемо в цьому питанні на нульо­ву позначку. У наступні 40 років працюватимемо спокійно і надійно, адже наші будівлі і споруди, як засвідчила державна експертиза, у досить хорошому стані.

- Сорок років, погодьтеся, строк доволі тривалий і тільки добротні будівельні конструкції можуть витримати подальші навантаження. Як поясните причину того, що будівлі і споруди добре збереглися і можуть служити в наступні десятиліття? Мо­же, проектувальники свої розрахунки робили з великим запасом, чи це наслідки якісного будівництва і правильної експлуатації?

- Всі ці складові мають місце, але не менш важлива інша річ – Хмельницькій АЕС неабияк поталанило з ґрунтами, на яких вона розташована. Відтак, під будівлями надійна основа, хороші показники ґрунтових вод, які не містять шкідливих сульфатів, а також сприятливого рН середовища, які впливають на фундаменти. Ми відслідковуємо ситуацію постійно, на щастя, проблем з фундаментами не маємо, відсутні шкідливі чинники, які могли б знижувати міцність бетону будівельних конструкцій. З огляду на це та результати проведених обстежень, можу ствердно сказати, що наступні сорок років зможемо експлуатувати свої будівлі й споруди, важливі для безпеки, не маючи з тим проблем. А, може, й довше. Адже набір міцності бетону до цього часу триває.

- Оптимістично…

- В будь-якому випадку розслаблятися не випадає, і ми постійно проводимо моніторинг цих споруд, щоб розуміти як поведе себе бетон у майбутньому. Досліджуємо своїми силами, ведучи спостереження щодо деформацій як візуально, так і за допомогою геодезичних інструментів. До слова, протягом 2017-2018 років маємо намір обстежити решту будівель і споруд, які відносяться до технологічного комплексу енергоблока №1, але не підвідомчі ДІЯРУ. Уже видані вказівки про  виділенння необхідних коштів за вказівкою Президента енергокомпанії і ми зможемо приступити до роботи. Отож, матимемо повну картину по всіх будівлях і спорудах, сподіваюсь, позитивний висновок також.

Я дуже вдячний персоналу відділу за продуктивну і плідну роботу, за велике терпіння і скрупульозність, які продемонстрували колеги під час підготовки документів за результатами обстежень будівель і споруд. Найбільше навантаження мала провідний інженер Альона Вікторівна Шматько. Ій допомагали інженер Ірина Дем“яні­вна Вербіцька та інші фахівці відділу. А. В. Шматько була наполеглива у відстоюванні позицій ВП ХАЕС, аргументовано й компетентно дискутувала з науковцями. Надто складно було, але ні пресинг часу, ні інші обставини не стали перепоною на шляху до отримання результату, якого ми прагнули.

- Про пресинг часу і обставини, що склалися. Як тільки розпочалася активна фаза підготовки до продовження строку експлуатації першого енергоблока, у суспільстві не менш активно заговорили про доціль­ність проведення громадських слухань з цього питання. Якщо вони відбудуться, цілком очевидно, що будуть питання з приводу подальшої експлуатації будівель і споруд. Чи готові ви набратися терпіння і пояснювати людям, що жодних загроз у цьому немає?

- Допускаю, що слухання можуть бути і питання по будівлях там матимуть місце. Готовий на них відповісти і запевнити людей, що будівельні конструкції надійні і справді можуть експлуатуватися після 2018 року. Думаю, вистачить для цього аргументів.

Нещодавно бачив як спіл­кується з громадою генеральний директор М. С. Панащенко, виважено й терпляче відповідаючи на всі запитання, порою безглузді й абсурдні. Але навіть у таких випадках Микола Сергійович гідно надав ґрунтовні роз“яснення, аби люди були спокійні й розуміли, що на атомній електростанції питання безпеки були, є і будуть пріоритетними. Вчитимуся такому стилю спілкування у генерального директора.

Ольга Сокол