Хімічний аспект виробництва електроенергії під контролем фахівців

Кожен підрозділ на Хмельницькій АЕС є цілісною частинкою одного великого і складного організму: коли в когось щось піде не так – чекай збою в системі. Тому й над завданнями, які постають перед атомною електростанцією в особливо відповідальні періоди, цехи та відділи працюють спільно.

Наразі на ХАЕС  саме така напружена пора: тривалий період капітального планово-попереджувального ремонту, причому на обох мільйонниках. Отож постійні наради, робочі засідання, огляди та обстеження – звичні буденні справи керівників підрозділів станції. Після однієї з таких нам вдалося поспілкуватися із Миколою Васильовичем Замфіракі, очільником хімічного цеху Хмельницької АЕС.

- Ми постійно виконуємо великий об’єм роботи, адже і при пуску енергоблока, і при його зупинці необхідно переробити радіоактивну воду на наших установках у спецкорпусі і приготувати хімічно знесолену та очищену, аби обладнання працювало справно в штатному режимі.

Цьогоріч під час проведення масштабної кампанії з продовження термінів експлуатації першого енергоблока ми виконали значний обсяг робіт з реконструкції та модернізації. Було багато специфічних завдань, більш притаманних для персоналу цеху теплової автоматики та вимірювань, але ми підтримали колег і підставили, як кажуть, своє плече: крім водно-хімічного режиму розбиралися і в кабелях, і в датчиках. Наразі монтаж завершено, проведено пуско-налагоджувальні роботи, лишилося завершальним етапом провести комплексні випробування. Чекаємо, коли блок увійде у штатному режимі в процес експлуатації, і ми всі показники відкалібруємо, перевіримо, пересвідчимось в якості параметрів.

Микола Васильович озвучив заплановані роботи під час ремонтної кампанії і на другому мільйоннику станції. Вони також першочергово стосуються реконструкції та модернізації і відносяться до загальностанційних об’єктів. Насамперед, це хімводоочистка пускорезервної котельні: там замінюються так звані чорні баки на нержавіючі, оскільки останні не піддаються корозії. На даний час вже проведені гідравлічні та обв’язувальні роботи, триває процес нанесення теплоізоляції.

- Також на загальностанційній компресорній установці ми виконуємо роботи з реконструкції та модернізації щодо технічного переоснащення компресорів, оскільки попередні вже вичерпали свій ресурс, адже працюють фактично з часу пуску блока. Наразі ми вже замінили три компресори і далі працюємо у цьому напрямку, адже виробнича рентабельність нових вдвічі вища від своїх попередників. Крім того, ми виконуємо частину робіт із заміни трубопроводів конденсату на спецкорпусі, оскільки вони теж мають багато дефектів за стільки років роботи, - зауважив Микола Замфіракі.

Темою розмови стала і нещодавно проведена партнерська перевірка Хмельницької АЕС командою ВАО АЕС, одним із напрямків роботи якої була діяльність хімічного цеху. Зі станційними хіміками безпосередньо працював очі­льник аналогічного цеху Вірменської АЕС. Як зазначив Микола Васильович, експерти з першого дня розпочали обхід та сформували так звані білі картки, які показують реальний зріз стану нашої електростанції.

- Ми були на хімводоочистці, на блочній знесолювальній установці, у всіх експрес-лабораторіях, які у нас є по реакторному відділенню другого енергоблока. І скрізь, де ми побували, вірменський колега відзначив, що виробничі параметри  у нас на висоті. Однак, нам є над чим працювати, і саме  області для покращення визначили експерти місії ВАО АЕС. Адже ефективність роботи і постійне її вдосконалення і є найбільшим вкладом у безпечну та надійну експлуатацію атомної електростанції.

Тетяна Степанюк