Хлiб-сiль роздiлили  з добрими сусiдами

Частина Ізяславського району входить до зони спостереження ХАЕС і чимало мешканців регіону цікавляться роботою електро­станції. За час експлуатації ХАЕС були організовані численні екскурсії представників територіальної громади сусіднього району, її також відвідували старшокласники майже всіх тамтешніх шкіл.

Під час організації нових відвідин електростанції депутатами Ізяславського району було враховано те, що після останніх виборів до районної ради значно оновився депутатський корпус, певна його частина ще жодного разу не відвідувала територію проммайданчика Хмельницької АЕС.

Традиційно ознайомлення із виробничою діяльністю найбільшого в області енергетичного підприємства розпочалось із відвідин навчально-тренувального центру. Тут з уст заступника начальника НТЦ Івана Абраміва гості з Ізяслава почули дохідливу та вичерпну інформацію про технологію виробництва електроенергії. Пізнавальною стала розповідь про підготовку та навчання персоналу електростанції, за яким закріплено основне обладнання. Іван Євгенович наголосив на важливості підвищення кваліфікації оперативного персоналу, якому довіряють опіку над системами,  важливими для безпечної експлуатації.

У ході відвідин навчально-тренувального центру представники Ізяславщини стали свідками практичного навчання змінного персоналу на повномасштабному тренажері, де кожна технологічна операція відпрацьовується, як мовиться, до автоматизму,- команди начальника зміни чіткі і лаконічні, аналогічними є й рапорти провідних інженерів з управління реактором, турбінної установки.

Для ряду депутатів райради стала певним відкриттям інформація про те, що на електростанції жоден вчорашній випускник профільного вузу не може приступити до управління системами,  важливими для безпеки без «обкатки» - на добуття виробничого досвіду, починаючи з  професій налагоджувальника, обхідника, оператора, тощо. Шлях зростання супроводжується постійним підвищенням кваліфікації під керівництвом інструкторського складу навчально-тренувального центру. Іван Абрамів зазначив, що принаймні на посаду начальника зміни блока можна заступити після десяти років напруженої підготовки.

Про використання турбоагрегата у циклі виробництва електроенергії розповів перед відвідинами машзалу  заступник начальника турбінного цеху по роботі з персоналом Володимир Рубас. Гостям було незвично потрапити у середовище підвищеного шуму від роботи громіздких механізмів. Один із депутатів пожартував, що вважав школу під час перерви  найгаміркішою…

На проммайданчику третього енерго­блока гостей з Ізяслава познайомили із станом справ на незавершеному будівництві. Заступник генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський розповів про етапи спорудження третього та четвертого енергоблоків, а також про заходи зі збереження недобудованого об’є­кта. Зокрема аргументом на користь від продовження роботи стала інформація про придатність конструкцій 3-го енергоблока для подальшої експлуатації після остаточного завершення будівництва. Олег Васильович повідомив про перемовини із чеськими спеціалістами, які висловили бажання посприяти введенню в дію третього енергоблока, а у перспективі і четвертого.

Найбільший об’єм інформації депутати Ізяславської райради одержали від очільника Хмельницької АЕС генерального директора станції Миколи Панащенка. Микола Сергійович розповів про основні напрямки діяльності електростанції, зупинився на заходах щодо підвищення безпеки експлуатації діючих енергоблоків та недопущення негативного впливу на довкілля. До цієї інформації ізяславські депутати виявились не байдужими. Не забарились і запитання. Гостей цікавили тарифи, які діють за споживання тепла, електроенергії у місті енергетиків, а також принципи їх формування. Генеральний директор для прикладу назвав показники ціноутворення на електроенергію, яка виробляється на українських АЕС, та навів приклади собівартості електроенергії, виробленої на ТЕС, ГЕС та за допомогою так званих альтернативних джерел – сонця, вітру, тощо.  Переваги, без сумніву, за атомною енергетикою. Продовжуючи тематику «запитання-відповідь» Микола Сергійович роз’яснив принципи регулювання частоти струму у різні періоди доби, зокрема коли виникають пікові навантаження. Для підтримання у нормальному стані загальнодержавної електричної системи атомникам довелось напрацьовувати досвід роботи у маневровому режимі.

Коли мова зайшла про доціль­ність збільшення енергетичних потужностей у нашій державі за рахунок добудови нових енергоблоків АЕС, Микола Панащенко закликав депутатів оптимістичніше дивитись у майбутнє, яке пов’язане з інтенсивним розвитком економіки. Це потребуватиме збільшення електроенергії. Крім цього, є зацікавлення  сусідніх держав, зокрема Польщі щодо імпорту української електроенергії.

Депутатам Ізяславщини Микола Панащенко роз’яснив принципи постачання ядерного палива на Хмельницьку АЕС та процедури  поводження з відпрацьованим, зокрема відзначив, що Україна поки-що не готова до власного повного ядерного циклу. Тому є необхідність співпраці на міжнародному рівні.

На чолі делегації гостей від Ізяслава були голова райдержадміністрації Сергій Шлегель та голова райради Михайло Борисюк. Обидва керівники добре обізнані, що завдяки коштам, які надійшли у Ізяславський район перед пуском другого енергоблока Хмельницької АЕС, вдалося покращити чимало об’єктів соцкультпобуту як у Ізяславі, так і у районі. Відремонтовано дороги кількох вулиць та реконструйовано  міст через річку Горинь, споруджений ще у 1940 році. «Енергетичні» кошти також стали доречними для відновлення приміщень райлікарні, спеціалізованої школи-інтернат для дітей з вадами опорно-рухового апарату. У селі  Кунів добре пам’ятають, що недобудоване приміщення місцевої школи вдалося ввести в експлуатацію завдяки коштам, які наді­йшли в район після пуску саме другого енерго­блока ХАЕС. Цей перелік можна продовжувати.

Про те, що депутати Ізяславської райради приїхали на Хмельницьку АЕС як до добрих сусідів, засвідчила завершальна промова очільника тамтешнього району та подарунки, як мовиться, від щирого серця. Це коровай, спечений невтомними трударями сусіднього району та зразки різних сортів меду. Ці продукти є сворідним брендом аграрного райо­ну з багатовіковою історією. Серед подарунків для Хмельницької АЕС була й картина, яку створили вихованці відомої на всю округу Ізяславської художньої школи. До речі, вони є активними учасниками конкурсу юних художників «Атомна енергетика і ми», яку організовує відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора