Хмельницька АЕС отримала дозвiл на пуск 2-го енергоблока пiсля планово-попереджувального ремонту

9 лютого в режимі відеоконференції відбулася нарада за участі керівництва Державної інспекції ядерного регулювання, ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Хмельницька АЕС», Державного науково-технічного центру ядерної і радіаційної безпеки щодо готовності енерго­блока №2 ХАЕС до пуску після планово-попереджувального ремонту із перевантаженням активної зони реактора.

Під час наради Держатомрегулюванню був наданий звіт НАЕК «Енергоатом» щодо виконання ВП ХАЕС ліцензійних умов, окремих дозволі­в, заходів Комплексної (зведеної) програми безпеки (К(з)ПБ).

Станом на 9 лютого ремонтні роботи, умови ліцензії на екс­плуатацію ядерної установки енергоблока №2, умови окремих дозволів виконані у повному обсязі. Замінено 51 одиницю технологічного обладнання та закінчено ремонт 2686 одиниць техніки. Виконано низку модернізаційних захо­дів на системах, важливих для безпеки турбінного, реакторного відділень, системи управління­ резервних дизель-генераторних станцій, заходів щодо «поточного» продовження терміну екс­плуатації систем, елементів. До Держатомрегулювання надані відповідні звіти, документи і обґрунтування.

Наразі, на енергоблоці №2 здійснюються пускові операції, комплексні випробовування, обумовлені Регламентом перевірок систем, важливих для безпеки, та експлуатаційними інструкціями. Перевіряються функції систем, які були модернізовані або замінені.

За результатами наради ВП ХАЕС отримала дозвіл на пуск ядерної установки блока №2 після ППР-2020. За словами генерального директора ВП ХАЕС Андрія Козюри, на енергоблоці №2 було заплановано здійснення середнього планово-попереджувального ремонту тривалістю 198 діб.

Враховуючи складну ситуацію у енергосистемі України, звернення Міністерства енергетики держави, а також оптимізацію низки ремонтних робіт та виконання заходів з реконструкції і модернізац­ії, колектив ХАЕС готовий­ до дострокового пуску енергоблока.

Скорочення терміну виконання ремонтних робіт вдалося досягти завдяки злагодженій та наполегливій роботі персоналу Хмельницької АЕС та підрядних організацій. Під час ремонтної кампанії щоденно на майданчику ХАЕС перебувало до 300 працівників підрядних організацій, які залучалися до виконання робіт із реконструкції та модер­нізації.

«Дозвіл на пуск 2-го енерго­блока після ППР дає можливість вивести реакторну установку на мінімально контрольований рівень потужності, здійснити необхідні післяремонтні випробування та підключити енергоблок до мережі», – наголосив Андрій Козюра.

Інформцентр ХАЕС