Хмельницька АЕС пiд надiйною охороною

Безпосередні завдання з охорони найбільшого у нашому регіоні та стратегічно важливого для держави підприємства ВП «Хмельницька АЕС» покладені на особливе військове формування - Національну гвардію України...

Напередодні професійного свята кореспондентка «Пульсу» отримала можливість поспілкуватися із полковником Павлом Босим - командиром військової частини 3043, яка безпосередньо виконує функції з охорони Хмельницької АЕС. Офіцер вже понад десять років очолює цей підрозділ. За його плечима більше трьох десятків років відповідальної служби по охороні особливо важливих державних об’єк­тів. За час служби Павло          Босий пройшов шлях від командира взводу до коман­дира окремої частини.

Наш кореспондент наочно переконалася у тому, що особовий склад військової частини 3043 не лише має міцні традиції, але й іде в ногу із часом, запозичує передовий досвід, володіє сучасною військовою технікою та спорядженням…

- Національна гвардія України була створена 12 березня 2014 року (відповідно до закону України «Про Національну гвардію України» від 12 березня 2014 року). Базою для відновлення Національної гвардії стали Внутрішні війська МВС України, які перетворились на військове формування з правоохоронними функціями, - розпочав розмову полковник Павло Босий. - 26 березня Указом Президента визначено Днем Національної гвардії України. Отже, у цьому році ми святкуватимемо вже третю річницю створення нацгвардії.

Службово-бойовий шлях військової частини з охорони Хмельницької АЕС розпочався у травні 1986 року. У повсякденній діяльності на військову­ частину 3043 покладені завдання по забезпеченню надійної охорони ВП «Хмельницька АЕС» та здійснення пропускного режиму на її територію.

За останніх три роки реформи, які відчула українська армія, кардинальним чином змінили методику проведення підготовки та навчання військових кадрів, піднявши її на достатньо­ високий рівень. Якісно змінився підхід до комплектування військових частин Національної гвардії України новітнім спорядженням, озброєнням та технікою. Це не оминуло і військову частину 3043.

На початку проведення антитерористичної операції на сході України у військовій частини 3043 був сформований один із перших окремих батальйонів, що взяли участь у забезпеченні миру і правопорядку на Донеччині та Луганщині.

На сьогоднішній день понад півсотні військовослужбовців з частини мають статус учасників бойових дій під час антитерористичної операції на сході держави. Завдяки мужності та професіоналізму вдалося обійтись без людських втрат - усі учасники операції повернулись назад живими і здоровими.

За особисті мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету і територіальної ціліс­ності, військовослужбовець за конт­рактом, який, до речі, народився і проживає у місті Славута - Сергій Завішальний  - Указом Президента України, був нагороджений медаллю «За військову службу Україні».

За останнє десятиліття збільшився не лише кількісний, але й якісний склад  українського війська, що є запорук­ою високої дисципліни та постій­ного саморозвитку і самовдосконалення військових. Із кожним роком­ зростає кількість військово­службовців, які підвищують власний освітній рівень і професійну підготовку в навчальних центрах Національної гвардії України.

- Які основні вимоги до особового складу Національної гвардії України? Якими особливими знаннями й навичками має володіти військовослужбовець вашої військової частини?

- Основними предметами навчання є такі дисципліни, як тактична підготовка військ, яка складається зі знань статутів Збройних сил, статутів військових частин щодо охорони важливих об’єктів, інших відомчих документів, які регламентують життєдіяльність військової частини в умовах виконання завдань службово-бойової діяльності, пов’язаних із охороною ядерної установки. Обов’язковим предметом навчання  є вогнева підготовка, адже військовий, який залучається до охорони та оборони об’єкта, щодня за­ступає на службу з бойовою зброєю згідно з вимогами статутів.

Військовослужбовець повинен мати високу фізичну підготовку. Також при залученні особового складу для припинення надзвичайних ситуацій на об’єкті, що охороняється, а об’єкт є ядерно небезпечним, вій­сь­ковослужбовець повинен вміло кори­стуватися засобами індивідуального захисту, приладами радіаційного, бактеріологічного контролю, вміло і чітко організовувати свої дії з пошуку, за­тримання та знешкодження дивер­сійних груп та порушників, які проникли на об’єкт, що охороняється. Тобто, мої під­леглі мають опанувати і чітко володіти цілим спектром військових дисциплін.

Ми, зокрема, маємо кіноло­гічну групу, до складу якої входять кінологи з підготовленими службовими пошуковими собаками. Наразі використову­ємо дві породи собак - це бель­гійські та німецькі вівчарки.

Частина військовослужбовців пройшли навчання у кінологічному центрі у Золочеві та отримали дипломи і сертифікати на право використовувати службових собак при огляді особового складу, техніки, товарно-матеріальних цінностей, які вивозяться та завозяться на об’єкт, що охороняється, з метою недопущення завезення на атомну станцію заборонених речей, предметів та речовин. Постійно проводяться тренування та вишкіл кінологів та їхніх підопічних.

- У який спосіб удосконалюються майстерність та злагодже­ність особового складу? Чий досвід запозичуєте?

- Згідно з планом бойової спеці­альної підготовки, затвердженої Головнокомандуючим України, постій­но проводяться планові заняття, навчання з бойової підготовки, тактико-стройові заняття, тренування з підтримання бойової готовності, командно-штабні навчання та тактико-спеціальні навчання.

Минулого року нами було проведено кілька заходів на міжнарод­ному рівні. У заняттях брали участь представники США, а також різних відомств та силових структур: Міністерства внутрішніх справ (МВС), Служби безпеки України (СБУ), Держ­служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) тощо. На цих заняттях відбувалося налаго­дження взаємодії з різними структурами, відточування майстерності щодо охорони та оборони об’єкта, який ми охороняємо, тобто, злаго­джене виконання функцій за при­значенням.

Частина наших офіцерів та прапорщиків пройшли курси з підвищення кваліфікації в інституті ядерних досліджень на курсах імені Джор-              джа Кузьмича у Києві та отримали відповідні дипломи і сертифікати.

Частина військовослужбовців у 2015-2017 роках пройшла курси підготовки у США в місті Річланд (штат Вашингтон), а також у місті Альбукерка (штат Нью-Мексико). До речі, остання група була на таких курсах у лютому-березні поточного року. Варто зазначити, що військовослужбовці військової частини 3043 за високий рівень фахової підготовки були відзначені інструкторами США та командуванням Національної гвардії України.

Окрім того, у складі нашої військової частини є підрозділ, який безпосередньо підготовлений для проведення протидиверсійної діяльності. Це взвод спеціального призначення, одним із основних елементів навчання якого є фізична підготовка, що базується на витривалості, спритності та силі. Не менш важливим елементом також є володіння рукопашним боєм. І мені приємно нагадати, що на останніх змаганнях на першість Національної гвардії України з рукопашного бою у Львові саме військово­службовець нашої військової частини прапорщик Володимир Данилюк-Учамбрін, який представляв команду Західного територіального управ­ління, став переможцем у своїй ваго­вій категорії. А збірна команда військової частини 3043 на цих змаганнях серед дванадцяти команд виборола перше місце. Варто наголосити, що в усіх передбачених планових змаганнях зі спеціальної та бойової підготовки, таких як: кросфіт, кульова стрільба, змагання снайперів, груп захоплення - усього й не перелічити – мої підлеглі постійно виборюють призові місця. А для тренувань ми використовуємо зал рукопашного бою, стаді­он, басейн Хмельницької АЕС, керівництво якої завжди йде нам назустріч, розуміючи важливість якісної підготовки особового складу.

- Яку сучасну техніку маєте на озброєнні? Чим пишаєтеся особливо?

- Хочу підкреслити, що насамперед предметом нашої гордості є завдання, яке ми виконуємо, а саме: охорона та оборона важливого стратегічного об’єкта держави. Я, як керів­ник, пишаюсь колективом, який очолюю уже упродовж дванадцяти років, - згуртованим, з гарними традиціями, який свідомо виконує всі завдання і покладені на нього обов’язки. На мою думку, це і є нашою головною зброєю…

У 2016 році нам на озброєння надійшло декілька одиниць сучасної бойової техніки, які підсилили надійність та вогневу міць нашої частини, а також безперешкодно транспортують особовий склад до місць виконання службових завдань.

Користуючись нагодою, найщи­рішими словами хочу привітати усіх колег-військових із третьою річницею з дня створення Національної гвардії України, висловити глибоку вдячність ветеранам військової служби, побажати усім нам відновлення миру, довгих та щасливих років життя і сімейного затишку.

Алла Пермякова, «Пульс»