Безпекою Хмельницької АЕС цiкавились мiжнароднi спостерiгачi

Хмельницьку АЕС відвідали представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Відбулася ділова зустріч із керівництвом підрозділів електростанції, на  персонал яких покладено контроль  за радіаційною, екологічною безпекою та фізичний захист діючих енергоблоків, радіаційний  і екологічний контроль обстановки у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження.

У ході зустрічі міжнародні спостерігачі поцікавились рівнем захисту діючих енергоблоків та заходами, які сприяють безпечному життю населення зони спостереження Хмельницької АЕС. Заступник генерального директора з фізичного захисту та режиму Олег Редзинець повідомив гостям, що оприлюднення інформації про діяльність енергетичного об’єкта регламентовано законодавством України. Основна інформація  відкрита для громадськості, робота та стан діючих енергоблоків постійно контролюється експертами різних організацій, зокрема й МАГАТЕ.

Міжнародного спостерігача Валерія Гаргова зацікавили перспективи добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС та тенденції у виборі типу реакторної установки. Як згодом він роз’яснив, ця тема йому близька, бо народився неподалік болгарської АЕС «Козлодуй», там працює багато його друзів.

У ході бесіди виник ряд запитань стосовно заходів безпеки діючих енергоблоків. Від спеціалістів Хмельницької АЕС експерти дізналися про реалізацію заходів з підвищення безпеки у відповідності до рекомендацій Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС). Інформацію про заходи з підвищення безпеки діючих енергоблоків на Хмельницькій АЕС оприлюднив начальник відділу ядерної безпеки Леонід Вайнер. Він торкнувся особливостей роботи Хмельницької АЕС в умовах маневрових режимів, також охарактеризував заходи поводження із ядерним паливом. У ході бесіди із міжнародними експертами було зазначено, що поводження з відпрацьованим ядерним паливом є важливою скла­­довою безпечної експлуатації діючої АЕС. Раніше згідно із затвердженою схемою було передбачене його вивезення до Російської Федерації. В сучасних умовах це економічно невигідно як для енергокомпанії, так і для нашої держави. Саме тому  на основі  енергетичної програми розвитку України  було прийнято рішення про спорудження в 30-кілометровій зоні ЧАЕС Централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива трьох вітчизняних АЕС – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української. Воно буде здійснюватись за технологією американської фірми Holtec Inter­na­tional, яка стала переможцем міжнародного тендеру.

Про заходи, які здійснюють працівники відділу охорони навколишнього середовища, розповів  керівник підрозділу Олександр Леви- цький. Зокрема працівники лабораторії  охорони  навколишньо­го середовища здійснюють контроль за  довкіллям у санітарній та захисній зонах навколо ХАЕС. Активно впроваджуються заходи, що спрямовані на зменшення  впливу  електростанції на навколишнє середовище. Проводиться інвентаризація викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря.

Із уст начальника відділу міжнародної співпраці і технічної допомоги Владислава Коренюка представники ОБСЄ довідались про співпрацю із міжнародними експертами МАГАТЕ, OSART та іншими поважними інституціями.

Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ запевнили, що вся інформація, яку вони одержали від фахівців, буде відображена у  звіті. За їх словами, рівень захищеності і безпеки діючих енергоблоків електростанції перебуває на високому рівні.

Моніторинг Хмельницької АЕС з боку міжнародних спостерігачів ОБСЄ вже триває п’ять років поспіль. Він розпочався  на прохання українського уряду  за ухвалою всіх 57 країн-учасниць. У 2014 році Постійна Рада  ОБСЄ ухвалила рішення направити в Україну Спеці­альну моніторингову місію. Місія отримала завдання зібрати інформацію та відзвітувати про ситуацію з безпекою, про гуманітарну ситуацію.

На даний час до складу Місії входить  майже 600 спостерігачів з більш ніж 40 країн-учасниць ОБСЄ. До складу  Місії входять громадяни України, які займають посади перекладачів, радників та адміністративного персоналу. Мандат Місії поширюється на всю територію України. Головний офіс організації знаходиться у Києві. Команди спостерігачів працюють у Дніпропетровську, Донецьку, Івано-Франківську, Києві, Луганську, Львові, Одесі, Харкові, Херсоні, Чернівцях, Донецькій та Луганській областях.

Олександр Шустерук

Фото Олени Веселової