Хто формує тарифи на комунальні послуги?

Тариф на гарячу воду та опалення формує не Уряд, а міста - комунальні та комерційні компанії - постачальники тепла та гарячої  води на основі розрахунків, погоджених з органами місцевого самоврядування. Розрахунки здійснено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Більша частина підприємств, що генерують тепло і гарячу воду, а також інженерні мережі міст, перебувають в комунальній власності. Тому й тарифи на воду і тепло в регіонах України, на відміну від ціни на газ, суттєво різняться. Все залежить від ефективності котельних систем у конкретному місті, стану мереж і рівня втрат в них, а також  від інвестиційної складової, встановленої на чітко окреслений період окупності нового обладнання.

Міська влада напряму може впливати на рівень ефективності котелень та втрати в мережах міста і може домогтися зниження тарифів, модернізуючи комунальну інфраструктуру. Як мінімум, на своєму рівні місцева влада повинна стимулювати встановлення засобів обліку та регулювання споживання. А це може зменшити нарахований об’єм спожитого ресурсу  майже вдвічі.

Хто має право на отримання субсидії?

Допомогу держави – субсидію – може отримати більшість українських родин, якщо їхні комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу. Уряд адресно заплатить за кожного громадянина.

Наприклад, сім’я, у якій двоє працездатних батьків та одна дитина, проживає у квартирі площею 50 м2. Дохід родини – 7000 грн. на місяць, комунальні витрати – 2520 грн. У разі оформлення субсидії така сім’я сплачуватиме за комуналку всього 875 грн, решту – 1645 грн - заплатить держава.

Держава зробила крок назустріч і тим людям, які орендують житло. Такі сім’ї, на підставі договору найму (оренди) житла, теж можуть оформити субсидію і значно менше платити за комунальні послуги.

Субсидія розраховується виходячи з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і оформлюється на будь-кого з членів сім’ї. Наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії.

Громадяни, які одержували субсидію протягом 2015-2016 рр., автоматично отримуватимуть її  в наступному (2016-2017рр.) опалювальному сезоні.

Як оформити субсидію?

Механізм оформлення житлових субсидій суттєво спрощено. Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити лише Заяву та Декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно.

Готові документи можна: самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики; самостійно подати до сільських і селищних рад; надіслати рекомендованим листом до органів соці­ального захисту населення за місцем проживання. Відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua)

Протягом кількох тижнів/днів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Ґрунтовні роз’яснення з приводу оформлення житлово-комунальних субсидій можна отримати у фахівців урядової гарячої лінії за номером 15-45. Працює безкоштовно та цілодобово зі ста­ціонарних і мобільних телефонів.