I човен «Барк» сприяв улову…

Відбулись змагання  на Кубок «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» зі спортивного лову хижої риби з човна.

Хто такі рибалки? Це любителі змістовного проведення часу. Для пересічних громадян рибалки  видаються диваками, бо часто жертвують комфортом, домашнім затишком, щоб порадіти вдалому «полюванню» на рибу, похвалитись масою та розмірами виловлених екземплярів. Ні вітер, ні дощ, ні віхола не стають на заваді. Серед рибалок  багато мрійників та романтиків, які люблять милуватись красою краєвидів, дихати вранішньою прохолодою і вірять, що фортуна все ж таки усміхнеться. Але «не посвячені» не   здогадується, що справжня риболовля починається з ретельної підготовки. Рибальські обладунки мають бути надійними. Коли ж мова йдеться про риболовлю з човна, то треба переконатися на всі «сто», що штучний осрівець на воді не підведе і не становитиме загрозу життя.

Проведення змагань на хижу рибу з човна голова «Клубу рибалок-амарів ВП ХАЕС» Сергій Онищук запланував заздалегідь. Спочатку було вирішено для їх проведення обрати сектор №1, який знаходиться на водосховищі електростанції з боку міста Острог. Там чимала глибина, що й дає шанс на вдалі улови. Але метеорологи в Інтернеті впевнено віщували східний напрямок вітру. Саме він здатен розігнати на водоймі великі хвилі і створити певні труднощі для пересування рибалок на човнах. Важливим фактором  є безпека поводження на водоймі, якою ніхто не повинен нехтувати. Отож довелося коригувати плани спортивної риболовлі та обирати місцем дислокації рибалок-аматорів сектор №2 в райо­ні річки Гнилий Ріг.

На березі вишикувались представники команд, по два учасника у кожній, щоб пройти реєстрацію та інструктаж з техніки безпеки. Основними вимогами є справний надувний човен та наявність рятувальних жилетів.

Нарешті старт… Вервечками від берега по водоймі прямують команди, кожен член якої сподівається на перемогу. У всіх рибалок майже однакова амуніція – сачок, спінінг та набір приманок - від звичайної металевої блешні, до воблерів, твістерів, поперів. Щодо останніх, то тут існують рибальські «секрети»: якийсь з них має сприяти кращому результату. Зазвичай хижа риба часто буває примхливою і може ігнорувати певні конструкції. Як не дивно, гама кольорів також має певне значення. Принаймні всі учасники спортивної риболовлі вже давно вийшли з категорії «дилетантів» і тому впевнено підходять до змагання.

Минулорічна подібна спортивна риболовля на човнах була цікавою. Тоді у номінації «найбі­льша риба» відзначився Валентин Апарін. Його окунь заважив 380 грамів. На сотню грамів меншою була рибина у Олександра Брайловського. Найбільшою інтригою змагань було зважування командних уловів. Валентин Апарін та Павло Антонюк свою команду назвали «Буйні». Але вони виявилися просто активними, бо зуміли упі­ймати аж 3 кілограми 750 грамів. Другий результат – 2 кілограми 730 грамів – був зафіксований у представників «FISH-NETISH» (Олег Гей і Федір Булько). Дещо скромніший результат був у В’ячеслава Полейчука та Олександра Ярмолюка (команда «Барк») – 2 кілограми 370 грамів. Дехто з минулорічних призерів знову вирішив продемонструвати свою рибальську майстерність.

Збільшення розміру хвиль на водоймі засвідчило, що метеорологи були праві, коли передбачили для нашої місцевості східний вітер. Цей напрям вітру не здатен сильно дошкуляти рибалкам, бо поряд густий ліс.

Учасники змагань активно закидають блешні і чекають зустрічі із хижою рибою. Для риболовлі з човна у багатьох випадках допомагає правильно обрана тактика – необхідно знайти місце «дислокації» окунів, щук, судаків і примусити їх реагувати на «не справжню» рибу, тобто воблери, твістери, попери та інші види блешень.

На горизонті темними цятками видніються поодинокі човни. З берега важко визначити інтенсивність клювання риби. Треба дочекатись закінчення спортивних змагань.

Чотири з половиною години пролетіли для тих, хто спостерігав здалека, непомітно. Пролунав звуковий сигнал, яким сповіщено, що усім учасникам потрібно шукати берега. З’являються один за одним екіпажі. Виглядала процедура повернення «на землю», як  парад човнів «Барк». Перший, другий, третій, четвертий… Один з рибалок помітив моє здивування наявністю таких «близнюків» і дав роз’яснення, мовляв, човни «Барк»  надійні і практичні. Він пригадав, що раніше користувався плавзасобами іншого виробника. Коли  під променями сонця човен просто лопнув і змусив рибалку самотужки вплав діставатись без рибальських обладунків до берега, то прийшло усвідомлення придбати наді­йний «гумовий острівець». Рибалка кілька років виходить на водойми і впевнений, що «Барк» не підведе.

Поки рибалки виплескують свої емоції, Сергій Онищук налаштовує електронні ваги. Заздалегідь було обумовленолено, що до заліку будуть прийматись не більше двох десятків рибин від кожної команди. Чимало учасників змагань до процедури зважування підійшли, як мовиться, не з порожніми руками. Ось електронний монітор зреагував на улов команди «Рибацюги» у складі Володимира Завадського та Андрія Нагорного. Результат – 1 кілограм 803 грами. Приходить усвідомлення, що їх результат ніхто не зможе перевершити. Команда «FISH-NETISH» (Олег Гей і Федір Булько) спромоглися витягнути з водойми 1 кілограм 410 грам хижих рибин і впевнено посісти друге командне місце. Третьою виявилась команда Олександра Кислиці та Юрія Коржуна. Їх «творчий доробок» - 1 кілограм 233 грами. Призери отримали грамоти на преможні кубки.

Кілограмовий рубіж на 16 грамів вдалося перевершити Сергію Ільющенкову та Вадиму Павлюку. Вони плекали надію на призове місце, але рибальська фортуна пожаліла для них лише парочку хороших окунців. Проте рибалки і не засмучуються: головне участь, активний відпочинок і, звичайно, порція адреналіну.

Для учасників спортивної риболовлі голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук приготував своєрідний сюрприз. Було оголошено, що постійний учасник майже усіх змагань зі спортивної риболовлі, неодноразовий призер змагань Кадим Каржау удостоєний відзнаки «Лицар спорту ВП ХАЕС».

Вітер поволі нарощував свою потужність. Але така примха погоди вже нікого не засмучувала. Усі учасники спортивної риболовлі залишились задоволеними від гарної організації заходу. Традиційно в ньому взяв участь нетішинський підприємець Ігор Борійчук, який вручив призи від спеціалізованого магазину рибальських обладунків.

Олександр Шустерук

Фото автора