Її зоря яснітиме віки

 Під такою назвою у Палаці культури 29 вересня пройшло урочисте свято, присвячене безсмертній Лесі Українці. Ініціатором та організатором його проведення виступила знана не тільки у Нетішині, а й далеко за її межами Світлана Лелях-Бегутова. А передувала святу серія читань творів великої Лесі місцевими поетами в квартирі-музеї майстрині.

Вшанувати пам’ять великої доньки українського народу зібрались нетішинці, славутчани, до нашого міста приїхала делегація з Новоград-Волинського на чолі з директором літературно-меморіального музею Вірою Римською. Хлібом-сіллю зустрічали земляків великої Лесі на сцені Палацу культури. Віра Омелянівна з теплотою та любов’ю розповідала про Лесю Українку та її чоловіка Климента Квітку, щиро дякувала  ініціатору та організатору свята Світлані Лелях.

Озвучила Віра Римська  ініціативу новоград–волинських науковців про встановлення мемо­ріального знака Лесі Українки та Климента у Славуті на місці, де в свій час перебували вони на лікуванні.

Гостями з Новоград-Волин­ського було озвучено і лист привітання від тамтешнього міського голови Віктора Весельського.

Про безцінність творчості Лесі Українки  говорили начальник управління освіти міста Василь Мисько, начальник управління соціального захисту населення Валентина Склярук, директор Нетішинської міської ЦБС Марія Омельчук, спеці­аліст управління культури Олена Троцюк. 

На святі звучали фрагменти біо­графії Лесі Українки,  в тому числі про перебування її на Поділлі. Звучала Лесина поезія та поетичні твори про неї, демонструвався документальний фільм  про  те, як про­хо­дить міжнародне свято літератури та мистецтв «Лесині джерела» у Новоград-Волинському, яке вже 30 ро­ків в числі найзначиміших подій міс­та. На свято збираються не лише новоград-волинці, а й численні гості, серед них науковці, діячі літератури і мистецтв Укра­їни.

Творчість і подвижництво  Світ­лани Лелях, як неодноразово наголошу­валось на святі, пере­гукується  із життям Лесі Українки. Ведучі розповідали про створений нею музей-квартиру, де нині проходять екскурсії, історичні та музейні уроки, які активно відвідують неті­шинські школярі та всі бажаючі. Нині, як повідомила митець, має реалізувати ще декілька творчих задумів та оголосити конкурс серед учнів на кращу творчу роботу, присвячену Лесі Українці. 

Звучали на святі і чудові українські  пісні, як народні, так і сучасні, у виконанні Каміли Пельванової-Гевор­к’ян, вокальних  ансамблів  «Камелія» та «Зорепад», вокалістів Надії Гусарової­ та Вікторії Медлярської, хореографічної студії «Серпантин», дуету зі Славути «Любисток» у складі Зої Стрихарчук та Марії Караван - давніх друзів С. Лелях.

 Тетяна Онісімчук

Фото автора