Імпонує прагнення  українців бути незалежними у енерегетичній сфері

Днями Хмельницьку АЕС від­відав відомий французький журналіст Себястьян Гобер, який активно висвітлює політичне життя України у провідних світових ЗМІ. Він мав зустріч із заступниками генерал­ьного директора Хмельницької АЕС: з фізичного захисту та режиму Олегом Редзинцем, з капітального будівництва – Олегом Рахлінс­ьким та заступником головного інженера по нових блоках Олександром Корлихановим. У ході спілкування Себастьян Гобер зазначив, що метою його візиту є вивчення питання добудови нових енергоблоків в Україні, зокрема, на проммайданчику Хмельницької АЕС, та перспективи інтеграції у європейську енергетичну систему. Також іноземний журналіст цікавився надійністю фізичного захисту діючих енергоблоків.

Після офіційної зустрічі із представниками адміністрації електростанції гість мав можливість оглянути конструкції третього енерго­­-  блока.

Під час відвідин навчально-тренувальному центру Себастьян Гобер поспілкувався із заступником головного інженера з підготовки персоналу Хмельницької АЕС Володимиром Ісуповим та його заступ­ником Іваном Абрамівим. Фахівці НТЦ розповіли про методику нав­чання та підготовки оперативного персоналу, практичне застосування­ повномасштабного тренажера, встановленого на ХАЕС за сприяння американських колег. Його практичне застосування було продемонстровано французькому жур- на­лісту. Іван Абрамів зазначив, що тренажер допомагає готувати оперативний персонал і є аналогом блочного щита управління першого енергоблока станції. На електро­станції до відповідальних робіт на діючих енергоблоках Хмельницької АЕС допускаються лише спеціалісти, які мають базову вищу освіту, відповідний виробничий стаж, а також ліцензії на право експлуатації складного обладнання.

Себастьян Гобер скористався нагодою кілька хвилин відчути себе у ролі провідного інженера реак­торної установки – поворотом ключа він «зупинив» роботу умовно діючого енергоблока. Це дода­ло йому позитивних емоцій, бо ж майже усі журналісти дотримую­ться принципу – не переживеш, то й об’єктивно не напишеш.

В ході відвідин Хмельницької АЕС автору цих рядків випала нагода поспілкуватись із французьким журна­лістом.

Майже п’ять років Себастьян Гобер живе у Києві. Він представляє такі відомі французькі ЗМІ, як газета «Liberation», радіо «RFI», його статті друкуються у низці інших франкомовних видань. Основна тема публікацій – політичне життя в Україні та Східній Європі.

- Себастьяне, коли ти пов’язав свою долю із журналістикою?

- Я народився у містечку, що в сорока кілометрах від Парижа. Після закінчення школи захопився вивченням теорії французької літератури, згодом обрав політологію, як спеціалізацію, і продовжив нав­чання на студіях вищих учбових закладів Швеції, Польщі, Латвії. У Будапешті спеціалізувався на осно­вах націоналізму у різних державах Європи. Під час навчання я мав можливість багато подорожувати і мав зустрічі із цікавими людьми. Про свої враження почав розповідати у різних франкомовних виданнях. Трапилось так, що два французьких журналісти, які писали на українську тематику, повернулись у Париж. Я приїхав їм на замі­ну. Відтак живу тут майже п’ять років.

- Помітно, що у тебе велике прагнення досконало вивчити українську мову, бо над вимовою попрацював ретельно.

- Мені цікаво вивчати українську мову. Я її знаю не досконало, але сподіваюсь, що я на правильному шляху. Принаймні у цьому мені активно допомагає моя дружина. Вона українка, я з нею познайомився під час навчання у Польщі.

- Себастьяне, перед нашою зустріччю я прочитав у перекладі деякі твої статті, інтерв’ю у різних світових ЗМІ. Зробив для себе висновок, що  про Україну пишеш правдиво й неупереджено.

- По іншому  не вмію.

- Твоя спеціалізація – політика. Як виник інтерес до енергетичної сфери, зокрема, до атомної енергетики?

- Хочу вивчити питання енергетичної незалежності України. Мене зацікавило прагнення України наростити енергетичні потужності за рахунок введення в експлуатацію нових енергоблоків в умовах, коли спостерігається певний надлишок електроенергії й частими є ситуації диспетчерських обмежень в роботі діючих АЕС. Фахівці Хмельницької АЕС мені роз’яснили, що Україна має думати про перспективу, бо ж згодом доведеться почергово виводити з експлуатації ядерні енергоблоки, які відпрацювали встановлений ресурс. Ставиться питання про поступове об’єднання української енергетичної системи із європейською. Для себе дізнався, що від Хмельницької АЕС до поль­сь­кого міста Жешув у вісімдесятих роках­ прокладена лінія електропередач, яка знаходиться у законсервованому стані і після ремонту та модернізації здатна до подальшої експлуатації. Для мене також важливим питанням є фізична захищеність українських АЕС.

- Себастьяне, я пригадую, що у 2011 році на деяких французьких АЕС відбулось несанкціоноване проникнення активістів Грінпіс, які навіть умудрились на одному із діючих реакторів розмістити банер із протиядерними гаслами.

- Так. Це стало повчальним уроком. Зараз безпека французьких АЕС  значно суворіша. Під час зустрічі із заступником генерального директора Хмельницької АЕС з фізичного захисту та режиму Олегом Редзинцем я пересвідчився, що до фізичного захисту діючих енерго­блоків в Україні ставляться серйозно. Хочу наголосити, що міжнародний тероризм не має ні географії, ні національності. Треба бути завжди пильними. Чорнобильська трагедія та аварія на японській АЕС Фукусіма багато чому навчили.

- За п’ять років життя в Україні ти, напевно, почуваєшся у нашій державі впевнено?..

- Іноземцю треба до всього звикати. Я не вибагливий по життю, тому легко адаптуюсь в умовах не зовсім якісного сервісу. Але це не головне. Мені імпонує прагнення українців бути незалежними в енергетичній сфері та житті. Це я відчуваю на кожному кроці. Мої симпатії до України є щирими.

- Що би ти побажав жителям нашого краю та й України в цілому­?

- Миру і тільки миру. А політикам – великої відповідальності. Від цього залежить поступ України до європейської спільноти. 

Олександр Шустерук

Фото автора