Інженер електроцеху ХАЕС взяв участь у міжнародному семінарі

У рамках міжнародного проекту МАГАТЕ «Підтримка процесу прийняття інформованих рішень та розвитку потенціалу з метою розробки реалізації програм розвитку ядерної енергетики» інженер електричного цеху Хмельницької АЕС Андрій Шерстюк взяв участь у семінарі, організованому Міжконтинентальним ядерним інститутом (INI) для молодих фахівців. Стажування з метою набуття практичних навичок роботи на атомних станціях шляхом отримання міжнародного досвіду безпечної та надійної експлуатації АЕС молоді ядерники проходили в Чехії та США.

Під час чотирьохтижневого тренінг-курсу розглядалися питання безпечної, стабільної та надійної експлуатації ядерних реакторів, прискорювачів і установок, обробки радіоактивних відходів (РАВ), а також експлуатаційної документації. Учасники семінару прослухали курс лекцій, зокрема, про реактори ІІ-IV поколінь, аналіз їх безпеки та зовнішні загрози. Молоді фахівці поглибили свої знання щодо контролю якості управління АЕС, програми зняття з експлуатації ядерних установок та управління радіоактивними відходами.

Проект надає учасникам унікальну можливість побувати у місцях, закритих широкому загалу громадськості. Молоді атомники відвідали Темелінську АЕС, завод з видобутку урану DIAMO, дослідницький центр лазерних установок ELI BEAMLINES, Гарвардський університет, Массачусетський зелений високо­продуктивний обчислювальний центр, побували на центральному пункті розподілу електроенергії незалежного системного оператора ISO New England, у центрі з виробництва радіоактивних препаратів для медичних цілей Lantheus Medical Imaging, Billerica, де ознайомились з методами та процедурами застосування ядерних установок в мирних цілях.

За словами Андрія Шерстюка, участь у таких тренінг-курсах - це можливість озна­йомитися з досягненнями провід­них ядерних цент­рів, обмінятися знаннями та досві­дом із зарубіжними колегами. А найголовніше, такі проекти сприяють застосуванню сучасного підходу в атомній галузі. Адже міжнародний ядерний інститут та МАГАТЕ відіграють значущу роль у проведенні дослі­джень з безпеки, стійкості і надійності ядерних установок, ядерних матеріалів, а також підготовки висококваліфікованих фахівців. Спеціалісти галузі ядерної енергетики мають можливість співпрацювати, використовуючи накопичений досвід, розвивати навички і поширювати знання серед молодих фа­хівців.

На Хмельницькій АЕС Андрій Шерстюк трудиться чотири ро­ки, а до цього, після закінчення Київського політеху, активно працював над реалізацією низки проектів в АТ "Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопрект».  Деякі з них стосувалися і технологічних процесів на Хмельницькій АЕС.

Наш кор.

На знімках: інженер Андрій Шерстюк; учасники міжнародного проекту