Істрію ХАЕС зберігають експонати

Відкриття Нетішинського міського краєзнавчого музею два десятки років тому стало знаковою подією у культурному житті міста енергетиків.

Про один із наймолодших музеїв у нашій державі тоді з`явилося багато схвальних відгуків серед науковців, представників ЗМІ. Принаймні не приховують свого захоплення після відвідин  закладу численні гості, які приїздять у виробничих та приватних справах до Нетішина. У музеї можна побачити не тільки унікальні експонати, які представляють різні періоди історії, багатство флори, фауни краю, а й почути з уст наукових працівників змістовні розповіді. Великий інтерес у відвідувачів справляє експозиція про історію ХАЕС та Нетішина.

Кожна зала краєзнавчого музею оформлена із врахуванням специфіки представлених експонатів. Практично інтер`єр не повторюється. В експозиції, де представлено історію ХАЕС та міста, використано вітрини сучасних конструкцій. Всі експонати розміщені за певною хронологією. Перше уявлення про початок будівництва електростанції складається під час перегляду фотознімків та документів сімдесятих років минулого століття. У рішенні Міністерства енергетики та електрифікації СРСР від 17 квітня 1975 року за № 80 затверджено техніко-економічне розміщення АЕС у Нетішинському пункті Хмельницької області. Актом і Постановою Ради Міністрів УРСР 10 грудня 1975 року визначено офіційну назву майбутнього будівництва – Хмельницька атомна електростанція. Через два роки розпочалась підготовка будівельного майданчика. Той період відтворений на знімку, де зображено ділянку після вирубування лісу, посередині якої встановлено перший кілочок із багатозначним написом про те, що тут буде збудована Хмельницька АЕС.

На архівних фотознімках також представлені члени багатьох урядових і галузевих делегацій, які контролювали початок будівницва важливого енергетичного об`єкта та міста. Фотографи для історії зафіксували виймання першого ковша грунту під котлован фундаменту першого енергоблока. Ця подія сталась у січні 1981 року.

З історією будівництва майбутнього міста тісно переплелись долі багатьох керівників будівельних та монтажних організацій. Важливі виробничі справи були під контролем першого директора ХАЕС О.І.Троценка, начальника Управління будівництва АЕС ВО “ Союзатом­енергобуд” О.П.Селіхова, начальника Хмельницького  монтажного управління тресту “Теплоенергомонтаж” С.М.Фукса, начальника монтажного  управління №7 тресту “Союзенергомонтажвентиляція” Є.І.Посоха та інших.

У експозиції також представлена розповідь про колектив Будівельного управління №3, яким керував П.Т.Кальніченко. Будівельники спорудили житловий будинок, що увійшов у історію під назвою “Я перший”. Колегам Петра Трохимовича випала честь ввести в експлуатацію майже 75 відсотків житлового фонду. Поряд із нашими будівельниками трудились колеги із Польської Народної Республіки. Про деякі урочисті моменти міжнародної співраці розповідають документи і фотознімки. У Нетішині пам`ятають про багатьох іноземних будівельників, зокрема, Едмунда Уласа, Стефана Сковрата, Тадеуша Ливиновича, Хенрика Матраса та ін.

Окремим блоком в експозиції відтворена історія ВАТ “УБ ХАЕС”. Його працівники трудились на багатьох важливих об`єктах електростанції та міста. Відповідальним етапом у своїй діяльності будівельники вважають участь у пуско-налагоджувальних роботах на другому енергоблоці. Під керівництвом І.М.Шевцова були споруджені такі важливі споруди, як навчально-тренувальний центр, акушерське відділення медико-санітарної частини №4, житлові будинки тощо. Про ВАТ “УБ ХАЕС” можна дізнатись із рекламної продукції, що презентована на виставці – буклети, проспекти, листівки, сувеніри.

Відвідувачі експозиції мають можливість детально дізнатись про роботу основних підрозділів ХАЕС, побачити фотознімки колишніх її директорів, а також контрольно-вимірювальні прила­ди, засоби індивідуального захисту. Ок­ремо експонується макет енергоблока ВВЕР-1000.

- Для відтворення історії ХАЕС та Нетішина,- розповідає директор міського краєзнавчого музею О.В.Кононюк, - використано багато експонатів та документів, збір яких розпочався ще на початку дев’яностих років. Ця робота була копіткою і часто трималась на ентузіазмі небайдужих людей. Коли з’явилась можливість детально розповісти про важливі віхи у народженні міста та електростанції, ми були раді допомозі багатьох жителів Нетішина. Принаймні у створенні експозиції велику підтримку ми відчули з боку дружини першого директора ХАЕС Л.А.Троценко. Вона передала для музею унікальні експонати. Історія нашого міста продовжується, отож ми будемо раді кожному подарованому документу, експонату.

Історія Нетішина багата не тільки трудовими буднями. Сьогодні про місто енергетиків знають у багатьох куточках нашої держави та за кордоном саме завдяки вдалим виступам юних аматорів сцени, учням музичної та художньої шкіл, а також спортсменів. Принаймні на сьогодні вже зібрана ціла низка високих досягнень – фото та «трофеї» переможців, лауреатів, чемпіонів Європи та світу. Не стоїть осторонь у створенні позитивного іміджу Нетішину і місцева влада, адміністрація та профком ХАЕС,  які сприяють підтримці юних талантів. У  вітринах  можна  побачити частину великої колекції культурно-мистецьких та спортивних трофеїв нетішинців.

Новим етапом у історії ХАЕС і міста неодмінно стане добудова нових енергоблоків. Наукові працівники міського краєзнавчого музею зроблять все можливе, щоб  про це залишилась пам`ять для нащадків.

Олександр Шустерук