ІЗ ПРИРОДНИМИ СТИХІЯМИ

Сорок років тому на Хмельницькій АЕС був створений гідротехнічний цех. Його начальником було призначено Василя Шендрика. У штатну структуру гідроцеху ввійшло три дільниці: гідроспоруд, гідроспоруд відповідальних споживачів групи «А», плавзасобів. На той час велика увага приділялась прийняттю об’єктів гідроспоруд в експлуатацію, підбору персоналу, покращенню побутових умов його роботи. У 1989 році у зв’язку з реорганізацією на ХАЕС та переходом на нові умови праці до складу гідроцеху приєднали дві дільниці – тепловодозабезпечення і каналізації проммайданчика та дільницю ПРК. Згодом у складі цього підрозділу з’явились станція технічного обслуговування, ремонту, технічного опосвідчення і зарядки вогнегасників. У 2004 році в зв’язку з пуском в експлуатацію другого енергоблока ХАЕС було проведено реорганізацію структури підрозділу та був створений гідротехнічний цех, яким зараз керує Віктор Турицький. Перед пуском першого енергоблока він працював майстром, очолював бригаду, яка займалась прийняттям в експлуатацію та обслуговуванням об’єктів тепловодозабезпечення, систем відповідальних споживачів групи «А» першого енергоблока та циркуляційних водоводів машинного залу турбінного відділення.

Віктор Турицький добре знає історію не тільки гідротехнічного цеху, а й інших підрозділів електростанції, які засновувались та проходили своє становлення у вісімдесятих роках. Тож зустріч з ним напередодні сорокарічного ювілею стала цікавою та пізнавальною.

- Місто Нетішин унікальне не тільки тим, що поряд розташована діюча АЕС, а й наявністю свідків його народження, – розповідає Віктор Іванович, – чимало жителів пам’ятає перший кілочок на місті будівництва ХАЕС, спорудження житлових та промислово-господарських об’єктів. Все було ніби вчора. Але в місті енергетиків вже виросло покоління, яке про ентузіазм батьків під час спорудження міста  знає лише з розповідей та фотодокументів. Важко повірити, що першопрохідцям доводилось тулитись у пристосованих для роботи та житла вагончиках і протягом усього дня не знімати з ніг гумові чоботи, бо асфальту та тротуарів ще не було. Кожен день наполегливої праці наближав дні, коли непрохідне болото та поросла чагарниками земля набула вигляду сучасного міста, а на пустирі велично піднялися корпуси ХАЕС. Це добре пам’ятають ветерани гідроцеху, якому виповнюється 40 років. Вони стали свідками, коли під кінець сімдесятих років минулого століття у майбутньому місті Нетішині розпочалось спорудження гуртожитків і житлових будинків. Усі мріяли про комфорт і затишок, про тепло в оселі. Не випадково першим об’єктом, який був зданий в експлуатацію, стала пускорезервна котельня. Спочатку нею опікувались турбіністи. У жовтні 1982 року запрацював перший паровий котел і теплофікаційна установка в комплексі з допоміжним обладнанням. Їх обслуговування було довірено старшим машиністам Василю Кунцю, Івану Перекліті, Володимиру Реккі, Олександру Артем’єву, Івану Осокіну, машиністам Миколі Юхнюку, Олександру Бондарчуку, Володимиру Юхимчуку та Олександру Лашкову. Відповідальність за експлуатацію пускорезервної котельні була покладена на Анатолія Андрущенка. Пускорезервна котельня стала хорошою базою для створення цеху гідроспоруд, теплових і підземних комунікацій, а згодом – гідротехнічного цеху. Сьогодні в зоні обслуговування дільниці пускорезервної котельні знаходяться такі об’єкти як масломазутодизельне господарство, станція технічного обслуговування, ремонту та заправлення вогнегасників.

- Вікторе Івановичу, за площею обслуговування ваш цех найбільший на нашій електростанції. Нагадайте, будь ласка, нашим читачам його структуру.

- На сьогоднішній день, в структурі гідротехнічного цеху - чотири дільниці. Крім дільниці пускорезервної котельні є ще дільниця тепловодозабезпечення і каналізації, дільниця гідротехнічних споруд, дільниця біомеліорації. Вони мають свої завдання і функції. Так, зокрема, дільниця тепловодозабезпечення і каналізації займається зовнішніми та підземними трубопроводами на території проммайданчика. Дільниця складається із чотирьох майстерських ланок. Її персонал виконує технічне обслуговування і ремонт трубопроводів систем тепловодопостачання і каналізації блоків та інших виробничих споруд. Також здійснює експлуатацію і ремонт каналізаційних і дренажних насосних станцій і забезпечує безперебійне тепловодопостачання споживачів, очищення і відведення стоків.

Одним із найбільших за територією обслуговування підрозділів гідротехнічного цеху є дільниця гідротехнічних споруд. Її працівники опікуються технологічною водоймою ВП ХАЕС загальною площею водного дзеркала понад 20 квадратних кілометрів, земляною греблею з КВП, підвідним та відвідним каналами, дренажним каналом земляної греблі. У розпорядженні дільниці перебуває 5 одиниць плавзасобів із базою стоянок, насосна станція перекачування фільтраційних вод, насосна станція додаткової води, насосна станція підживлення відповідальних споживачів, об’єднана дренажна насосна станція, бризкальні басейни, закриті відвідні канали, три водомірні пости на річках Гнилий Ріг та Горинь та інші гідротехнічні споруди. Від колективу дільниці значною мірою залежить стабільна експлуатація діючих енергоблоків, охолодження яких відбувається за рахунок води технологічної водойми ВП ХАЕС та бризкальних басейнів. Колектив дільниці постійно доводить, що всі об’єкти, якими він опікується, знаходяться у належному стані та перебувають під ретельним конт­ролем.

- Мені у виробничих справах доводилось часто знайомитись із роботою дільниці біомеліорації, про що охоче розповідав для читачів нашого часопису. Особливо цікавим завжди є процес зариблення нашої технологічної водойми.

- Хочу нагадати, біологічний і фізичний стан технологічної водойми багато в чому залежить від діяльності саме дільниці біомеліорації, основним завданням якої є вирощування та репродукція у водоймі цінних видів риб-біомеліораторів, які допомагають обмежити розвиток біологічних перешкод – надмірне розростання дрейсени, вищої водної рослинності та водоростей – у роботі Хмельницької АЕС. У складі дільниці є інкубаційний цех, який має у наявності виробничі приміщення, рибоводні ставки, садкові понтонні секції та допоміжне обладнання, необхідне для штучного розведення коропових та рослиноїдних риб (білий та строкатий товстолоби, білий амур).  Щорічно працівники дільниці біомеліорації здійснюють зариблення водойми-охолоджувача. Під особливим контролем перебуває інкубація білого амура, товстолоба та чорного амура. Щодо останнього, то його розведення стало нагальною потребою. Понад п’ятнадцять років тому атомникам довелось вирішувати проблему забивання великою кількістю молюска дрейсени захисних сіток на блочних насосних станціях. Тоді спеціалісти вперше довідались, що у водоймі-охолоджувачі масово розмножився молюск дрейсени. Його поява викликала велике занепокоєння. Першим етапом було механічне очищення бетонних схилів у підвідному каналі, а потім у технологічну водойму запустили природного ворога дрейсени – чорного амура. Його вирощування на рибному господарстві дільниці біомеліорації розпочалося після рекомендацій спеціалістів Інституту рибного господарства України. Варто зазначити, що зі своїми «обов’язками» чорний амур справляється добре – кількість дрейсени помітно зменшилась, це позитивно вплинуло на експлуатацію теплообмінного обладнання. Цю рибу було завезено із міста Ладижина. Так трапилось, що нині дільниця біомеліорації - єдиний об’єкт  у нашій державі, що займається розведенням чорного амура. Це накладає неабияку відповідальність за збереження його популяції. Кілька років тому дільницю біомеліорації очолила дипломований фахівець Світлана Авєріна. Вона з відповідальністю ставиться до примноження рибних запасів на водоймі-охолоджувачі. До речі, незабаром дільниця біомеліорації завершить процес його зариблення. На підставі вимог режиму рибогосподарської експлуатації водойми-охолоджувача Хмельницької АЕС рибні запаси поповняться 202 тисячами штук малька товстолоба, коропа, білого амура.

- Вікторе Івановичу, кожен підрозділ нашої електростанції позитивно характеризує не тільки чітке виконання посадових інструкцій, а й прагнення персоналу до самовдосконалення, підвищення професійної майстерності.

- На сьогоднішній день у гідротехнічному цеху згідно із штатним розписом трудиться 220 працівників. Вони є представниками різних вікових категорій. Мені імпонує те, що наші молоді працівники прагнуть продовжувати виробничі традиції. У цеху постійно пропагуються конкурси професійної майстерності «Кращий за професією». Конкурсанти у першому турі демонструють теоретичні знання з охорони праці, пожежної безпеки, ведення технічної документації тощо. Під час проведення другого етапу конкурсу профмайстерності його учасники доводять свої навички у ході практичних занять. Високого результату конкурсантам вдається досягти завдяки ретельній підготовці з основних фахових теоретичних напрямків виробничої діяльності. Згідно з вимогами «Положення про проведення конкурсів професійної майстерності персоналу ДП «НАЕК «Енергоатом», усі переможці відзначаються грошовими преміями. Крім цього, з’являється можливість для кар’єрного зростання. Днями на майданчику ВП ХАЕС завершився галузевий конкурс із профмайстерності серед молодих працівників ДП «НАЕК «Енергоатом», у якому брав участь від ВП ХАЕС працівник ГТЦ Олександр Артюх і за результатами оцінювання став кращим слюсарем аварійно-відновлювальних робіт.

Не один десяток років триває співпраця колективу гідротехнічного цеху із факультетом «Гідроенергетика» Рівненського національного університету водного господарства та природокористування. Його вихованці часто відвідують об’єкти підрозділу. Показово, що більшість працівників гідротехнічного цеху є випускниками саме цього навчального закладу.

- Чим цікавляться працівники гідротехнічного цеху у вільний від роботи час?

- У колективі гідротехнічного цеху існують давні фізкультурні традиції. Його працівники постійно беруть участь у різноманітних спортивних змаганнях під егідою первинної профспілкової організації електростанції: велопробігу, армреслінгу, «Blue lakes triathlon», «Atom race», «Blue lakes race». Крім цього, наші працівники відвідують різні секції у спорткомплексі. Гідротехніки пам’ятають та пишаються досягненнями майстра дільниці тепловодозабезпечення і каналізації В’ячеслава Поліщука, який нині перебуває на заслуженому відпочинку. У його арсеналі – тривалі велосипедні подорожі просторами нашої держави, екстремальні піші переходи. «Книга рекордів України» засвідчила рекордом досягнення В’ячеслава Поліщука, який протягом 21 години 5 хвилин зумів пройти пішки дистанцію у 138 кілометрів.

Працівники нашого цеху мають різні захоплення. Є любителі риболовлі, збирання грибів, велоподорожей. Часто можна почути про хороші врожаї овочів, фруктів на власних дачних ділянках. Коли вдома з’являються позитивні емоції, то вони допомагають і на виробництві.

Також наші працівники беруть активну учать у допомозі ЗСУ. Враховуючи реалії сьогодення, колектив одностайно прийняв рішення про перерахування не тільки премії, яка буде виплачена до ювілею цеху, а й додатково зібрати кошти для потреб наших військових. Ми маємо намір придбати позашляховик, який буде допомагати воїнам-героям у здоланні ворога на нашій землі – Незалежній Україні.

Підготував Олександр Шустерук

На знімках: начальник ГТЦ Віктор Турицький (у центрі) під час наради з інженерами (зліва направо) -  Едуардом Гомілком, Андрієм Яцюком, Олександром Боденчуком; інженер з охорони праці ГТЦ Наталія Петровська.

Фото Сергія Цимбаліста