Кiлометри гiдностi, пропаганди здобуткiв атомникiв

У  вівторок нетішинці гостинно зустрічали учасників велопробігу, присвяченого 20-річчю ДП «НАЕК «Енергоатом», який стартував 12 вересня з центрального майдану міста Вараш – супутника Рівненської АЕС. Кінцевою його точкою стане місто Славутич Київської області.

Організація подібних акцій серед атомників стала традицією, і започаткували її нетішинці. Варто пригадати події тринадцятирічної давнини. Саме тоді під час підготовки до пуску другого енергоблока Хмельницької АЕС та четвертого Рівненської АЕС три десятки ентузіастів нашого міста вирушили у велосипедні мандри на дистанцію понад 250 кілометрів, яка відділяє Нетішин і Кузнецовськ (нині Вараш), щоб донести до громадськості інформацію про  готовність ввести в експлуатацію енергетичні гіганти – два нових ядерних енерго­блоки.

Учасникам велопробігу, який прибули до Нетішина, бу­ла надана можливість повно­цінного відпочинку, а вран­ці наступного дня велосипедисти прибули до прохідної адміністративно-побутового корпусу Хмельницької АЕС. Тут їх зустріли  атомники на чолі з генеральним директором ВП «Хмельницька АЕС» Миколою Панащенком. Він побажав прихильникам здорового способу життя успіхів під час веломарафону. Щирі слова під­трим­ки прозвучали з уст голови профкому електростанції Михай­ла Гука. Щоб підбадьорити учасників нелегкої подорожі, Михайло Володимирович процитував рядки з вірша місцевого поета і журналіста Віктора Гусарова, написані тринадцять років тому під час участі автора у велопробігу до міста рівненських атомників – «Я седалищным нервом прочувствовал трасу...»

До вітань учасників ювілейного велопробігу долучився і заступник генерального директора з кадрів та соці­ального розвитку Хмельницької АЕС Віктор Демидюк.                              Він зустрів пелотон ще на під’їзді до Острога і посприяв органі­зації екскурсії до Національного університету «Острозька академія». Зустрічали гостей керівники підрозділів та колеги по роботі велосипедистів від ХАЕС. Від колективу нашої станції «делеговані» у велоперегони інженер служби надій­ності, ресурсу і продовження експлуата­ції­ Микола Степанюк, покрівельник енергоремонтного підрозділу Василь Кочегаров, інженер-дефек­то­­ско­піст від­ді­лу контролю металу Андрій Друк, представник електроцеху Андрій Шерстюк та електрослюсар електроцеху Олександр Міц, майстер гідро­тех­нічно­го цеху  В’ячеслав Полі­щук.

Варто сказати, що Вячеслав Поліщук є не тільки прихильником тривалих мандрів на велосипеді, а й пропагандистом піших переходів на великі дистанції. Два роки тому він  відзначився, подолавши дистанцію у 145 кілометрів, за що був удостоєний звання ди­пломанта Національного проекту «Книга рекордів України».

Відтак випала нагода поспілкуватись з атомником.

- Вячеславе Миколайовичу, ви найстарший учасник велопробігу. З яким настроєм долаєте трасу?

- Моя участь у веломарафоні є не тільки спробою до­луч­итись до пропаганди націо­на­льної атомної енергетики, яка є гарантом нашої еконо­мічної незал­ежності, - розповідає В’ячеслав Полі­щук, - а й продемонструвати молодому поколінню важливість здорового способу життя. Приємно, що в нашій команді чимало молодих спеціалістів. Під­ростає надій­на зміна.

Серед дієвих осіб велопробігу учасник велоперегонів у Франції «Брест-Париж-Брест» протяжністю 1200 кілометрів, працівник цеху вантажопідніма­льних меха­нізмів Рівненської АЕС Олександр Кудрик.

- Цей велопробіг  унікальний тим, що його учасники мають можливість познайомитись з неповторністю рідної землі, - коментує гість із міста Вараш. - Ми мали можливість порівняти краєвиди Володимирецького, Костопі­льського, Рівненського ра­йо­нів. Згодом ознайомились з істори­чним надбанням села Пересопниця, де бу­ло започатковане написання ві­до­мо­го Євангелія, з пам’ятками древнього Острога. Працюючи на Рів­нен­ський АЕС я не уявляв, яка красива водойма – ставок-охолоджув­ач  ХАЕС – знаходиться неподалік Нетішина. Це справжнє рукотворне море. Ми їхали його довгою дамбою і бачили зграї різних птахів. Це заворожує. Отож, я переконаний, що ще багато приємних несподіванок нас чекає у Хмельницькій, Житомирській та Київській областях.

Серед учасників велопробігу представники різних професій. Показовим є те, що незва­жаючи на занятість, до пропаганди здорового способу життя долучився заступник директора НАЕК «Енергоатом» з кадрів та соціальних питань Владислав Янішевський. За його словами, вело­пробіг має мету довести, що свобода України починається в наших серцях і базується на енергети­ч­ній та еконо­мічній незалежності держави. Крім того, метою велопробігу є висвітлення вкладу атомної енергетики у забезпеченні енергетичної незалежності України та добробуту населення, пропаганда здорового способу життя та культурних цін­ностей серед працівників компанії та населення.

- Загальна протяжність маршруту складає 690 кілометрів, – коментує Владислав Янішевський, -У перший день ми проїхали біля 80, під час другого етапу – вже 120. Від Нетішина ми поїдемо у напрямку Житомира через Макарів, Вишгород і фінішуватиме наш велопробіг у понеділок, 19 вересня, у Славутичі Ки­ївської області – місті енергетиків Чорнобильської АЕС.  Там запланований урочистий фініш та концертно-розважальна програма до ювілею ДП «НАЕК» Енергоатом».

Участь атомників у велоакціях має й певний підтекст, мовляв,  велосипед як і діючий реактор, не забирає із повітря кисень…

Олександр Шустерук

Фото автора та

Віктора Гусарова