Класична опера у школi мистецтв

Сучасні діти дуже відрізняються від дітей минулого покоління. Більшість часу вони із задоволенням проводять у «товаристві» різноманітних гаджетів, спілкуючись із друзями онлайн.

Вони позбавляють себе живого спілкування як з ровесниками, так і з дорослими. Відсутність живого спілкування відбивається на рівні їх розвитку, самооцінці, манері поведінки та навіть на стані здоров’я. Заняття сценічною грою компенсують недоліки, властиві сучасному дитячому світу. Особливу цінність у цьому плані мають заняття класичною оперою. Таку чудову можливість мають учні Нетішинської школи мистецтв, де другий рік діє дитячий оперний театр «Щедрик». Основою репертуару колективу є класична дитяча опера, зразків якої найбільше в українських класиків, а саме у Миколи Лисенка та Кирила Стеценка - композиторів 19 – 20 сторіч.  Протягом року «Щедриком» були створені та представлені глядачу дві опери цих композиторів: «Коза – Дереза» Миколи Лисенка та «Лисичка, Котик і Півник»  Кирила Стеценка.

Вистава «Коза-Дереза» демонструвалась двічі: 12 грудня 2019 та 10 грудня 2020 років на сцені школи мистецтв.  Особливістю прем’єри  2020 року стала участь у виставі маленьких учнів групи раннього розвитку «ДОМІСОЛЬКА», яким на той час було від 4 до 6 років.  Прем’єра  справила позитивне враження як на дорослих, так і  на маленьких глядачів. Цікаві костюми, декорації та емоційна гра юних акторів стали яскравим подарунком для всіх, хто був присутній у залі, особливо для батьків виконавців.

Наступна прем’єра  - опера Кирила Стеценка «Лисичка, Котик і Півник», яка відбулася 15 грудня 2020 року, - ознаменувала ріст професійної майстерності юних виконавців як в акторському, так і у вокальному напрямках. Рівень  складності  опери спонукав до цього. Вистава «Лисичка, Котик і Півник» була створена колективом театру «Щедрик» за 6 місяців. Це стало можливим завдяки плідній співпраці викладачів школи мистецтв Олександра Гурєєва та Ірини Токаревої за підтримки адміністрації школи мистецтв, зокрема директора Іванни Сиваківської та завідуючо­го навчальною частиною Володимира Борінова. На творчі здобутки надихає увага до дитячо­го театру викладачів різних відділів школи мистецтв, учні яких є учасниками «Щедрика». Велику роль у підготовці оперних вистав зіграла також зацікавленість юних акторів, яка дала можливість викладачам створити на сцені свято опери.

Підготовка до оперних вистав відіграла у житті учасників неабияку роль: вони отрима­ли початкові знання акторс­ької майстерності, сценічного руху та сценічної мови, вокальні навички, а, головне, стали єдиною творчою родиною, де підтримка одне одного допомагає у нелегкій акторській справі. 

У «Щедрика» багато планів на майбутнє.