Ключові місяці – травень і червень

На цьому наголосив начальник електроцеху В.Ю.Семенов у контексті розмови про обсяг робіт, які належить виконати персоналу очолюваного ним підрозділу у період нинішнього ППР на першому енергоблоці. У тому числі в рамках реалізації заходів з продовження його експлуатації.

Сказати, що персонал електроцеху у період планово-попере­джувального ремонту задіяний з першого до останнього дня, нічого не сказати. Зважаючи на велику кількість електротехнічного обладнання, розосередженого по всьому майданчику і за його межами, є до чого докласти рук як на енергоблоці, так і на загально­станційних об`єктах. І все ж основне навантаження і концентрація сил зараз на роботах з обладнанням першого мільйонника. Персонал цеху з залученням фахівців будівельно-монтажних та пуско-налагоджувальних організацій реалізують тут великий обсяг заходів, які стосуються передусім заміни вимикачів 6 кВ, розподільчих пристроїв РДЕС 6 кВ, релейних відсіків 0,4 кВ, електродвигунів, систем збудження та іншого обладнання. А також впровадження системи моніторингу силових трансформаторів, впровадження нових систем автоматичної пожежної сигналізації.

Співрозмовник зізнається, що справлятися з цим непросто, адже нерідко доводиться працювати, так би мовити, з коліс, персонал завантажений не те що на всі 100%, а й образно кажучи, на 150. Адже окрім ремонтних робіт доводиться проводити вхідний контроль обладнання, яке надходить заледве не щодня, врегульовувати питання з проектувальниками, усуваючи виявлені невідповідності.

- Тільки досвід і висока кваліфі­кація працівників дозволяють виконувати поставлені завдання вчасно і якісно, - стверджує Вячеслав Юрійович.

Він не втомлюється говорити, що саме фаховість людей, їх відповідальність за ввірений об`єкт і розуміння наслідків чиєїсь халатності і недобросовісності є стрижнем успіху. Бо «без людей залізо (обладнання – ред.) не буде жити й працювати за призначенням». А тому на перший план своїх завдань як керівника підрозділу ставить допомогу персоналу у виконанні покладених на нього функцій. Роки роботи показали, що в підрозділі мають у цьому достатньо досвіду, примножуючи його з кожним новим ППР і в міжремонтний період.

Що стосується реалізації заходів з ППР, то, за словами В.Ю.Семенова, більшій частині обладнання, яким опікується електроцех, ресурс подовжено в попередні роки. І зараз основне навантаження припадає на виконання робіт, пов`язаних з реконструкцією і модернізацією. Звісно, що планові ремонти також вимагають багато зусиль та енергії, ці обидва напрямки однаково важливі для успішного завершення ППР і подальшої надійної роботи енергоблока.

Розуміння цього є як у персоналу електроцеху, так і в колег підрядників, з якими пліч-о-пліч готують відремонтоване чи нове обладнання до введення в експлуатацію. Його монтаж і налагодження якраз припадає на ключові травень-червень. Наразі визначені терміни і графіки не порушуються.

Ольга Сокол