КОЛЕКТИВ ХАЕС – ЄДИНЕ ЦІЛЕ

У середу журналісти станційних засобів масової інформації мали зустріч з генеральним директором Хмельницької АЕС Андрієм Козюрою. Цілком природно, що наша розмова розпочалася з питання про роботу першого енергоблока, на якому завершилася тривала ремонтна кампанія, що затягнулася на понад півтора року. Довгоочікувана подія, яка вже стала історією, припала на 1 год. 26 хвилин 10 квітня.

- Саме о цій порі, - каже Андрій Ростиславович, - персонал Хмельницької АЕС синхронізував перший енергоблок з мережею. Позаду залишились 502 доби тривалого ремонту, на що є об’єктивні причини.

Персонал станції виконав колосальну роботу під час ППР, що дозволило обґрунтувати рішення про продовження ресурсу першого енергоблока ще на 10 понадпроектних років. Принагідно хочу подякувати всім, хто брав у цьому безпосередню участь – персонал ХАЕС, будівельники та монтажники, які працювали на майданчику, представники дирекції Енергоатома, ДІЯРУ, Науково-технічного центру з ядерної і радіаційної безпеки, фахівці проектних та інжинірингових організацій. Загалом тисячі людей, котрі наближали мить пуску енергоблока.

 Під час ППР ми пройшли випробування, на які ніхто насправді не очікував. Але вийшли з цієї непростої ситуації з честю. За тих кілька місяців, що я очолюю Хмельницьку АЕС, переконався: великий колектив станції працює як єдине ціле. Якби не такий підхід до справи, завершити ремонт турбогенератора, якісно і вчасно нам би не вдалося. Позитивно спрацював принцип: зосереджуймося не на причинах невиконання того чи іншого завдання, а на пропозиціях щодо вирішення скрутної ситуації. Відтак, аби відновити працездатність ротора турбогенератора вдалися до прийняття дещо незвичних не ординарних рішень, взявши на себе функції генерального підрядника. Самі організували ремонт ротора, залучивши до цього фахівців інших організацій, які спеціалізуються якраз на ремонтних операціях такої складності. Але ще до їх прибуття сформували ремонтні бригади, почали демонтаж елементів ротора. Представники харківського заводу «Електроважмаш» консультували нас як правильно демонтувати обмотку та підготувати її до подальшого монтажу. Вирішили також за доцільне укласти трудові угоди з людьми, котрі мають величезний досвід у виконанні подібних робіт при капітальному ремонті роторів саме швидкохідних машин з потужністю 1000 МВт.

Окрім вітчизняних компаній, які надавали нам необхідні матеріали, уклали також контракт з польським відділенням «Дженерал Електрик» на послуги з шефмонтажу, виконання пайки обмотки тощо. Тим самим змогли не втратити дорогоцінний час і справитися з поставленими завданнями максимально швидко і якісно. Наші вузькопрофільні фахівці технічного напрямку стверджують, що у якості проведеного ремонту вони впевнені.

- Андрію Ростиславовичу, як бути надалі, аби уникнути подібних проблем з турбогенератором, в тому числі й на інших АЕС: йти шляхом ремонту та модернізації, чи обрати курс на придбання нового обладнання, що коштуватиме великих грошей?

- Враховуючи факт, що в розпорядженні енергокомпанії є 2 резервних статори турбогенератора і 1 ротор, який знаходиться на ремонті в Польщі, максимально-оптимально з точки зору і часу, і фінансових витрат йти шляхом ремонту певних одиниць обладнання і доведення їх технічного стану до вимог тих майбутніх програм компанії, за якими кожна з АЕС працюватиме над підняттям потужності своїх енергоблоків спочатку до 101.5%, потім 104%, а в кінцевому результаті до 110%.

Ми працюємо також над отриманням комерційних пропозицій від ймовірних постачальників щодо виготовлення нових одиниць обладнання: статор, ротор, можливо, збудники, спроектовані з врахуванням забезпечення потужності на рівні 110%. Але зараз, вважаю, все таки потрібно відновити наявні резерви. Для модернізації резервних статорів турбогенераторів, безумовно, потрібно буде купити нові запчастини - обмотку статора, конструктивні елементи лобової частини. А вже відновлені статори могли б за необхідності використовувати. Модернізовані турбогенератори показали, що вони більш надійні, хоча все таки недосконалі. Розуміємо, що їм потрібно приділяти більше часу, великий капітальний ремонт з частковим вимотуванням обмотки, можливо, доведеться робити через кожні 6-8 років. Але матимемо впевненість, що турбогенератор не вийде з ладу при роботі на потужності.

- Чи вдалося розрахуватися за виконані під час ППР роботи з підрядними організаціями?

- Ситуація з розрахунками з нашими контрагентами загалом надто важка. В цілому по ХАЕС маємо кредиторську заборгованість, в тому числі прострочену, у сумі близько 250 мільйонів гривень. Адже через неплатежі за відпущену електроенергію компанія недоотримала в попередні періоди від «Енергоринку» близько 12 мільярдів гривень, а за лютий-березень вже майже 5 мільярдів гривень від Гарантованого покупця.

Щоденно ХАЕС отримує претензії від наших постачальників послуг і матеріалів. Щоб не довести ситуацію до блокування рахунків за рішенням судів, в робочому порядку намагаємося знайти точки порозуміння з тими, кому заборгували, врегулювати ситуацію.

- Трохи менше року як запрацював новий ринок електроенергії. Не всі надії, які на нього покладалися, справдилися. Це що – модель недосконала, чи відвертий спротив когось із гравців ринку?

- Новий ринок почав діяти з 1 липня минулого року і на початку показав себе цілком дієздатним. Ще й у грудні 2019 та на початку січня цього року прослідковувалася хороша тенденція, а вже в кінці січня та лютому стало зрозуміло, що на ринку щось коїться не так. І ці негаразди з’явилися через певні спекулятивні маніпуляції учасників ринку. Маємо ситуацію, коли генеруючі компанії, які забезпечують сталу роботу всієї енергетичної галузі України, на них фактично тримається безпека держави і надійність постачання електроенергії споживачам, стали заручниками цієї нечесної гри. Тим часом надприбутки отримують постачальні компанії з десятком менеджерів, та, образно кажучи, столом і комп’ютером. Без конкретних рішень на рівні держави ситуації не виправити.

- А тут ще й коронавірус на додачу.

- З огляду на те, що ХАЕС – один із стратегічних об’єктів енергетики України, в період пандемії ми чітко дотримуємося рішень Енергоатома, якими запроваджено комплекс заходів щодо зведення до мінімуму ймовірності як захворювання на COVID-19, так і його поширення. Про них уже не раз йшлося в матеріалах засобів інформації. Щоденно на засіданні штабу  обговорюємо поточну ситуацію, аналізуємо день попередній, приймаємо відповідні протокольні рішення і доводимо їх до керівного складу підрозділів.

Ми тісно співпрацюємо з місцевою владою, кожного дня обмінюємося інформацією з міським головою, дуже активно працюємо з обласною адміністрацією. Наші спільні дії дають результат, на щастя, сьогодні Нетішин коронавірусна біда обійшла.

Чітко діємо у разі найменшої підозри на захворювання, особливо в тих, хто повернувся з критичних місць і може бути носієм небезпечної хвороби. Проводимо необхідні аналізи, з’ясовуємо контактних осіб з числа родичів, відправляємо на самоізоляцію. Якщо захворювання не підтверджується, людина може повернутися до виконання своїх професійних обов’язків.

Всі обмежувальні заходи виконуються, як належить. І щодо ізоляції ліцензованого персоналу у ЦДЗ, і організації харчування решти оперативного персоналу, дезінфекції приміщень, дверних ручок, рук, обов’язкового вимірювання безконтактним термометром температури кожного, хто заходить на територію станції. Кожного дня дбаємо про дотримання санітарно-гігієнічних норм у станційних їдальнях, слідкуємо за дотриманням персоналом на території ХАЕС маскового режиму. Так, захисна маска не гарантує вбереження вас від вірусу, але  є виявом поваги до інших і турботи про їх здоров’я. Адже в масці людина не дає можливості розповсюдитися інфекції, ймовірним носієм якої може бути, сама того не підозрюючи.

Вкотре наголошую, що наша безпека – в наших руках, отож маємо дотримуватися основних правил поведінки в період пандемії, щоб пройти цей складний період, залишившись здоровими. З метою убезпечення персоналу від зараження COVID-19 і вчасного виявлення ймовірного захворювання,  закупляємо захисні маски та рукавички, отримали експрес-тести, поклавши функції тестування на відділ охорони здоров’я. У відділі є алгоритм дій щодо їх застосування та подальшого обстеження людини,  за потреби, в медико-санітарній частині з направленням аналізів на дослідження у вірусологічну лабораторію. Додам, що ми налагодили пошиття марлевих пов’язок, за добу у ЦДПРВ їх виготовляють до 150 штук, хімцех готує дезінфікуючі розчини. Вимушено до 50% персоналу перевели на дистанційну форму роботи.

Не хочеться думати, що ситуація з коронавірусом в Україні ускладнюватиметься, але й до такого розвитку подій готові. За необхідності готові ізолювати на території станції як мінімум 250 оперативних працівників, які забезпечуватимуть працездатність об’єкта. Закупляємо постільну білизну та все необхідне для облаштування місць відпочинку ізольованих у кабінетах і майстернях - з такими приміщеннями визначилися.

У неділю велике християнське свято зі своїми віковими традиціями збиратися в родинному колі,  відвідувати велелюдні богослужіння. Закликаю – залишайтеся на Великдень вдома, через обставини, що склалися, уникайте скупчення людей, спілкування з тими, хто нещодавно повернувся з-за кордону чи прибув з регіонів, найбільш уражених коронавірусом. Вони відомі зі щоденних повідомлень ЗМІ та інтернет-ресурсів: Київ і область, Чернівеччина, Тернопілля, Івано-Франківщина. Зробіть виняток і подивіться святкову Літургію он-лайн, іншими словами, зробіть свій вибір на користь власному життю і здоров'ю.

- Ви особисто цьогоріч де зустрічатимете Великдень?

- Звичайно, хотілося б з родиною, яка проживає у Вараші. І дружина, й діти знаходяться вдома, дотримуючись всіх карантинних заходів.  Якщо й прийму рішення розділити радість свята з ними, то зустріч ця буде винятково у вузькому колі сім’ї.

- Хотілося б наостанок торкнутися ще одного чутливого на тепер питання повсюдного спалювання сухої трави, що часто-густо спричинює пожежі. Ось і неподалік водосховища така мала місце.

- А в суботу був підпал сухої трави ще й у районі озера біля НТЦ. В обох випадках пожежу локалізували силами наших пожежно-рятувальних підрозділів, до біди, на щастя, не дійшло. Але сам факт подібних підпалів – прояв безвідповідального ставлення його виконавців до довкілля і людей. Вважаю, що держава повинна жорстко діяти щодо паліїв, позаяк лояльність і безкарність їм розв’язує руки. Настав час покласти цьому край.

Ольга Сокол