Колектив, якому все пiд силу

У ці дні спливає 35 років з моменту утворення одного з найстарших структурних підрозділів Хмельницької атомної електростанції – електроцеху. Його керівник В.Ю.Семенов зізнається, що старожили ЕЦ з подивом констатують: «Тридцять п’ять? Та це ж ніби вчора було».

Насправді тих, хто в подробицях може пригадати з чого все починалося, в колективі не так уже й багато. Ровесників цеху, котрі й до сьогодні у його рядах, всього лиш двоє – заступник начальника ЕЦ з монтажу та реконструкції Олександр Миколайович Вовк і електромонтер служби експлуатації Валентин Каленикович Поліщук. Ще п’ятеро працівників на рік «молодші», де­в’я­теро прийшли у підрозділ через два роки його функціонування. Нинішній очільник цеху в пору його формування, до речі, був дошкільням. Він з гордістю говорить про колег, зауважуючи, що за роки праці колектив довів свою готовність, вміння і спроможність вирішувати експлуатаційні, ремонтні проблеми підрозділу, реалізовувати проекти різної складності. А тому готовий довго розповідати про хороші справи як цеху загалом, так і кожної зміни, дільниці, кожного окремого працівника.

- Звісно, що за 35 років підрозділ змінився, - каже Вячеслав Юрійович. – Змінилися вимоги, обладнання, відбулося оновлення персоналу. Сьогодні в цеху панує симбіоз досвіду й певного  консерватизму ветеранів та оптимізму й натхнення молодої зміни.

Співрозмовник зазначає, що впродовж 35-річної діяльності були в колективі електроцеху  хороші здобутки й певні недоліки, які «призводять до оптимізації можливості покращення роботи, взаємин, обладнання, кваліфікації персоналу». Персоналу, який розуміє ступінь відповідальності за безперебійну і безпечну роботу атомної електростанції, адже кожен електрик в душі, як ніхто інший, знає ціну товарної продукції на ім’я  електроенергія. Тої продукції, яка не залежується на складах, а відразу прямує до споживача.  Серед споживачів і сама АЕС, адже без електроенергії не працюватиме жоден об’єкт, жоден механізм, що є неприпустимим з огляду на специфіку нашого виробництва. Отож не дивно, що висока кваліфікація експлуатаційників та ремонтників порою межує з фанатизмом у ставленні до своїх обов’язків, за відсутності цих критеріїв важко говорити про нашу з вами безпеку і наше майбутнє.

Розповідаючи про будні підрозділу, В.Ю.Семенов знаходить теплі слова подяки за плідну багаторічну співпрацю колегам – монтажникам, налагоджувальникам, виробникам обладнання, сервісним службам, котрі в будь-який момент готові підставити своє плече, допомогти вирі­шити назрілі проблеми.

- Вячеславе Юрійовичу, впродовж 35 років роботи цеху відбулося багато знакових подій. Якою в ідеалі мала би бути наступна знакова віха у житті підрозділу?

- Однозначно, як і для всього колективу Хмельницької АЕС, це продовження термінів експлуатації енергоблока №1.

- Ви не скупитеся на добрі слова, говорячи про ветеранів підрозділу і тих, хто приходить їм на заміну, відзначаєте досвід і фаховість персоналу. Колектив і справді має на кого рівнятися, у ньому формувалися й виросли багато керівників, які проявили себе у різні роки на різних посадах, у тому числі й поза межами ХАЕС. Згадаємо бодай О.Б.Мелешка, П.Р.Бассараба, Є.В.Рябуху, О.О.Караулова, О.Д.Тарасова, О.Р.Куртяка, К.В.Запайщикова. Сьогодні ви, один із представників кадрового резерву президента Енергоатома, пройшли відповідну підготовку і стажування. Як оцінюєте цей етап своєї виробничої діяльності?

- Це колосальний досвід, якого за плечима не носити, і він може знадобитися на будь-якій посаді.

- Які завдання стоять перед електроцехом сьогодні?

- Досить амбітні, нам належить пройти складні етапи експлуатації, ремонту і заміни обладнання, продовження термінів експлуатації першого енергоблока, підвищення безпеки. Роботи дуже багато, вірю в колектив, якому це під силу.

У переддень 35-річчя підрозділу вітаю кожного з цією датою і дякую за самовіддану працю. Бажаю колегам здоров’я, злагоди в родинах, гідної оцінки і оплати праці, миру в нашій країні.

Ольга Сокол