Коли у пріоритетах досвід, фаховість, відповідальність та прагнення пізнавати світ

Періодичні видання в залежності від цільової аудиторії,  мети і поставлених завдань  по різному подають інформацію. Розраховані на вузькопрофільних фахівців,  обізнаних із науковою термінологією та певними тенденціями у сфері досліджень – тяжіють до строгості і точності викладення усіх фактів.  Є суто розважальні, або з блоком корисних порад у рільництві, садівництві, фермерстві, тощо.

Серед цього різноманіття «паперових оповідачів» свою нішу займають періодичні видання, основною тематикою яких є висвітлення подій на ядерних об’єктах. До них належиться і газета «Перспектива».

Минає 22 роки, як автор цих рядків написав першу замітку на енергетичну тематику, перебуваючи у штаті редакції Хмельницької АЕС. Часто оцінюю переваги журналістської професії.  Основна полягає у тому, що є нагода зустрічатись із цікавими особистостями, які проявили себе у різних сферах суспільного життя – політиці, культурі, мистецтві, освіті, спорті, тощо. Таких у  колективі Хмельницької АЕС сотні. Вони і є героями наших публікацій.

Переконався, що для пересічних громадян стереотипний набір рис атомника досить спрощений: надзвичайно суворі люди переймаються технологічним процесом і весь час навчаються, удосконалюються у фахові та грудьми захищають ядерну енергетику.

А після наших публікацій із подивом дізнаються, що працівники електростанції цікаві співрозмовник, мають різні захоплення, почуття гумору,тощо.  На Хмельницькій АЕС  багато любителів активного відпочинку, фізкультури та спорту, заядлі туристи. Найбільше проторовані туристичні стежини Карпат.

Серед атомників багато колекціонерів, які не просто наповняють скриньки, альбоми сувенірами, мінералами, значками, марками, етикетками, а й здійснюють спеціальну систематизацію із фіксацією пізнавальної інформації.

Про роль монет у світовій історії значні напрацювання  у інженера хімічного цеху Олександра Добровольського та колишнього начальника дільниці цеху теплової автоматики та вирювань, який перебуває на заслуженому відпочинку, Миколи Павленка. Вони неодноразово брали участь у презентації виставок у Нетішинському міському краєзнавчому музеї. Микола Григорович кілька разів розповідав читачам «Перспективи» про ювілейні та тематичні випуски монет Національним банком України з нагоди різдвяних свят, Дня Незалежності України.

Із надбаннями такої науки, як філателія (збирання почтових марок) читачів «Перспективи» знайомив Сергій Ілюющенков.

Цьогоріч виповнюється 15 років «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», діяльністю якого від початку заснування опікується електрослюсар цеху теплової автоматики та вимірювань Сергій Онищук. Рибалки, крім свого захоплення, – фахівці у різних сферах діяльності електростанції. Про досягнення нетішинських рибалок знають за межами Хмельниччини, бо мають перемоги й на Всеукраїнському рівні.

За роки роботи у ЗМІ ХАЕС переконався, що працівники електростанції, які вміють змістовно відпочивати, ставляться відповідально й до основної роботи. Про їх сумлінність і фаховість приємно розповідати для вдячних читачів газети «Перспектива».

Олександр Шустерук