Рік, що завершує свою ходу, для багатьох працівників нашої електростанції запам’ятається не тільки виробничими буднями. Більшість з них мала можливість реалізувати себе у різних захопленнях. Принаймні, хто любить подорожувати, зміг відвідати цікаві місця у нашій державі та й за кордоном. Найбільше туристичних вилазок було у Карпати. Про деякі з них розповідалось на сторінках нашого часопису. Най­більшого резонансу набула мандрівка на велосипеді від Нетішина    до Ялти старшого інспектора відділу охорони праці Леоніда Богомолова. Цю відстань – майже півтори тисячі кілометрів – він подолав за одинадцять днів.

Для клубу “Енергія захоплень”, який діє при редакції газети “Перспектива”, приєм­но­­ констатувати, що когорта працівників ХАЕС долучилась до реалізації ряду культурно-мисте­ць­­ких проектів. Запам’яталась виставка «Вишиті рушники», представлена працівницями цеху господарського забезпечення, виставка фоторобіт Сергія Ремнякова. Під завісу року відбулися презентації не менш цікавих виставок, які були організовані за сприяння працівників Неті­шинського міського краєзнавчого музею.  Інспектор СВНіПБ Микола Власик та працівник       навчально-тренувального центру Володимир Ващенко представили свої кращі фотороботи, а слюсар ремонтно-будівельного управління енергоремонтного підприємства Олександр Гончарук заявив про себе створенням картин з пластиліну. Інженер хімічного цеху Олександр Добровольський допоміг осягнути світ металевих грошей. Його нумізматична колекція напередодні Дня енергетика була запропонована для ознайомлення у  Нетішинському місь­кому краєзнавчому музеї.

Серед цікавих,  непересічних працівників ХАЕС чимало рибалок. Точного їх числа назвати ніхто не може, але офіційно зареєстрованих у “Клубі рибалок-аматорів ВП ХАЕС” на сьогодні є 386 чоловік. Безперечно, кожному з них є про що згадати у довгі зимові вечори, зокрема про улови. Не обов’язково вони мають вимі­рюватись у кілограмах. Нічого не втратив той рибалка, який упіймав для домашнього кота із десяток рибин розміром не більше мізинця. Головне – активний відпочинок і позитивні емоції.

Коли мова зайшла про рибалок, варто нагадати, що серед працівників електростанції є  справжні “аси”, яких не лякає ні дощ, ні спека, а декого і лютий мороз, у реалізації мрії – впіймати водяного трофея. Для цього використовуються різні рибальські засоби. Як свідчить практика, на водосховищі ХАЕС, де є території, на яких офіційно дозволено рибалити членам “Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС”, найбільшу рибу можна “вполювати” за допомогою спінінга та різних видів блешні. Хороші результати ефективного ведення риболовлі постійно демонструє його голова Сергій Онищук. Для читачів ми представляємо один із його уловів – судака вагою п’ять кіло­грамів (на знімку внизу ліворуч).

У вільний від основної роботи час на стан­ційну водойму навідується начальник турбінного цеху Анатолій Куценко. Він любить рибалити з човна і часто повертається додому із «вагомими»­ досягненнями. Надовго запам’ятається рибалці боротьба із семикілограмовою щукою (на знімку вгорі). Полюванням на хижака пристрасно займається провідний інженер лабораторії діагностики цеху налагоджування та випробування устаткування Олександр Стефанович (на знімку вгорі ліворуч).

Серед працівників електростанції є й любителі порибалити за допомогою поплавкової чи донної вудочок. Заступнику начальника гідротехнічного цеху Юрію Шевчуку не раз вдавалось частувати рідних та знайомих смачною рибною юшкою. Найбільше таку вишукану страву полюбляє його внучка Софійка (на знімку). За словами дідуся, коли дівчинка підросте, то неодмінно її братиме на рибалку і навчить премудростям виловлювання найхит­рішої риби.

До когорти прихильни­ків аматорського рибальства також належить генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко. Понад півстоліття не зраджує   захопленню рибалити   перший директор ХАЕС Олексій Троценко.

Рибалки сподіваються, що в новому році з клюванням буде все гаразд. А риболовля все ж таки відпочинок.

Олександр Шустерук