Головне – нiколи не здаватись

До когорти фізично малопотужних відносив Аркадій Райкін людей, що займаються письменницькою творчістю. «Вони ходять туди-сюди, ще невідомо що напишуть. А ти причепи до нього динамомашину, – нехай дає струм у недорозвинуті райони», - радив сатирик. Щодо корисної дії від ходіння і письменництва, то можемо наводити багато аргументів різного штибу. А щодо фізично малопотужності, то маємо конкретні спростування. Минулими вихідними команда газети «Перспектива» втретє поспіль захищала честь журналі­стського осередку Нетішина у XIX Спартакіаді журналістів Рівненщини. І цього разу у надзвичайно компактному складі  здобула кубок за третє місце. Через певні обставини не поїхали на змагання знані турнірні бійці Петро Войтович та Віктор Гусаров. Проте Олександр Шустерук встиг зібрати активістів нашого видання  і заявив до складу позаштатних кореспондентів газети,  працівників ХАЕС провідного інженера ЦНВУ Олександра Стефановича та начальника дільниці електроцеху Андрія Глазкова. Відтак і команда отримала назву «Перспектива» ХАЕС» та під гаслом здорового способу життя взялась виборювати медалі із двадцятьма іншими журналістськими колективами Рівненщини. Зауважимо, що Олександр Стефанович вже підтримував наш осередок на змаганнях із зимової риболовлі у селі Верхів, і у тодішній боротьбі посів дуже креативне тринадцяте місце. Цього разу наш активіст здобув три призових місця, як і капітан команди Олександр Шустерук. А новачок   Андрій Глазков виборов чотири медалі, серед яких одна за перше місце у стрільбі з пневматичного пістолета. Саме цей вид змагань замінив підняття гирі, бо ж далеко у нерівнозначних умовах  знаходилась, приміром, наша команда старих вовків від журналістики  і молодих підкорювачів мікрофона та телекамери із обласного телебачення і радіо.

Отож, змагались у таких видах, як шахи і шашки, армспорт, стрільба із пневматичного пістолета, дартс, настільний теніс і перетягування  линви. У останньому виді змагань наша команда завжди була на висоті, бо беремо суперника не лише силою, але й характером. І цього разу дійшли до фіналу та здобули срібну нагороду.

Відтак у третіх за ліком змаганнях, де наша команда брала участь, нетішинці знову в числі призерів. Минулого року журналістський осередок з п’яти бійців (заявочний список) піднявся на третю сходинку змагань, а у 2016 році ми навіть дістались срібла. У кожного із постійних учасників цих змагань до десятка медалей за виступи у різних видах спорту, а команда має три кубки. Сподіваємось, наступного року на ювілейних змаганнях нетішинці підтвердять реноме фізично загартованих та потужних турнірних бійців.

Приємною несподіванкою змагань було й те, що до суддівської колегії увійшов учасник збірної команди «Енергоатома» від Рівненської АЕС Іван Давидюк. Він розповів, що захищає кольори нашого товариства у такому виді спорту, як плавання.

За великими лаштунками спортивний азарт лише частина наших стосунків з колегами. Саме у бесідах tet-a-tet, неформальному спілкуванні є можливість передати людям, що займаються формуванням громадської думки, власні враження про наше місто, найбільше підприємство Хмельниччини – ХАЕС, допомогти визначитись із героями їх майбутніх публікацій, налагодити тісніші зв’язки із фахівцями у царині журналістики сусідньої області. Краще, як за спільно звареною і відсьорбнутою з казанка юшкою не пізнаєш товариша по перу, його уподобання, думки, настрої. Метою змагань організатори Спартакіади визначають залучення працівників засобів масової інформації до регулярних занять  фізичною культурою та спортом; зміцнення здоров’я; організацію змістовного відпочинку; визначення переможців серед спортсменів-аматорів в галузі журналістики для участі у Спартакіаді трудящих Рівненської області. Але значення таких змагань значно ширше – загартування і згуртування різних за досвідом і статусом, позиціонуванням у суспільстві  працівників ЗМІ, налагодження тісніших контактів між фахівцями різних видань. Сприяє цьому не лише спортивна боротьба, але й місце проведення Спартакіади. Спортивно-оздоровча база «Олімпієць» с. Хрінники Демидівського райо­ну розташована на березі надзвичайно привабливого штучного озера, що з’явилось як одне із джерел забезпечення водою Рівненської АЕС. При в’їзді у зону відпочинку причаїлась гідроелектростанція. Час від часу навколо греблі точаться розмови різного спрямування. Одні стверджують, що води багато, інші, що мало. Це залежить від пори року і настроїв людей.

- Ми пропускаємо лише санітарну норму води - 3,2 м3/с, - зазначав  у інтерв’ю головний інженер ТзОВ "Укртрансрейл", якому належить ГЕС, Андрій Лопачук. Мінімальний показник води у водосховищі має бути 187,3 м за рівнем Балті­йського моря, але нині показник  на 187,2 м. Ми намагаємося втримати його. Порівняно з минулими роками Хрінницька ГЕС виробляє на 74% електроенергії менше. Проте зупинити її роботу не можемо. Якщо перекриємо шлюзи, щоб з водосховища не витікала вода, зупиниться Рівненська АЕС, бо саме води Стиру охолоджують реактори атомки. Нам і так телефонують з РАЕС і просять збільшити об'є­ми води. Якщо рівень води падатиме, це призведе до катастрофи. Екологічної на Демидівщини, бо на водосховищі зацвітуть водорості і вимре риба, і техногенної - оскільки зупиниться РАЕС.

Відпочивальники не нарікають. Зате скаржаться крутелики, які понабудовували дачі на березі водосховища і хочуть, щоб одразу з-під хати човном випливати. Єдине сподівання - на дощі.

 На берегах водойми прилаштувались бази відпочинку, спор­тивні майданчики, будиночки, крамниці. Саме тут дев’ятнадцять років тому започатковано проведення Спартакіади працівників ЗМІ Рівненщини. Чимало зусиль до організації Спартакіади приклав  голова журналістської організації Рівненщини Дмитро Тарасюк (до речі, разом із дружиною і донькою брав участь у змаганнях, і  очолювана ним команда стала переможцем змагань). Тут розкуто, весело, затишно.

Були пісні біля вогнища, гра у волейбол, спілкування з коллегами. Наша команда не могла пройти мимо вечірньої і вранішньої риболовлі на озері. До зустрічі у наступному році!

Віктор Гусаров

На знімках: команда «Перспектива» ХАЕС» після отримання відзнак; влучний постріл від Андрія Глазкова;