Першi, бо кращi!

Державна служба молоді та спорту України оголосила підсумки рейтингу спортивних організацій країни з олімпійських видів спор­ту за 2011 рік. Хмельниччина в третій групі піднеслась до третього місця і від­значена пам’ятним призом. А найголовніший внесок у цей результат внесла комплексна Дитячо-юнацька спортивна школа первинної профспілкової ор­га­нізації ХАЕС, яка визначена переможцем серед ДЮСШ України.

Розділяє цей успіх керівництво Хмельницької АЕС (генеральний директор М.С.Панащенко), адже на станційних спортивних спорудах базується КДЮСШ. Профспілки ХАЕС (голова ППО М.В.Гук) утримують тренерський склад спортшколи на власному балансі і мають повне право гордитись вихованцями, які підготовлені на відділеннях боксу, боротьби самбо, волейболу, гандболу, дзюдо, кікбоксінгу, легкої атлетики, плавання, фехтування та футболу.

В кращих спортивних колективах України минулоріч були представлені чотири збірники, два кандидати і вісім чоловік резерву з Нетішина.

 Всім відомі імена олімпійських чемпіонок Пекіна з фехтування на шаблях Ольги Жовнір та Галини Пундик. У олімпійських дисциплінах нині високо сяють імена Аліни Комащук, Ірини Щуклої, Софії Савостєєвої (фехтування), Світлани Холшевнік, Альони Ковальчук, Оксани Михальчук (бокс), Вікторії Ткачук, Людмили Потапенко (легка атлетика), Олександри Поночевної (плавання). Самбісти Іван Васильчук, Дмитро Бабійчук, Віталій та Володимир Гонгало хоч і не претендують на олімпійські медалі (бо вид не олімпійський!), але на Європейській та світовій аренах вихованці Геннадія Горохова зірки першої величини. 

Двадцять дев’ять фехтувальників КДЮСШ ППО Хмельницької АЕС минулого року принесли залікові очки у скарбничку школи і міста. Вихованці О.К  Штурбабіної та  В.М.Цисарука принесли понад 31 тисячу очок з п’ятидесятисячного загального  заліку школи. А на загальний результат крім означених вище працювали тренери М.А. Грушин, О.Г. Каспаров, О.Г.Краснов,  Н.В. Самурай,  В.В. Мазуров,  С.А. Кузьмінчук,  А.В. Олійник, Н.П. Русакова,  В.Я. Возьний, В.В. Моцюк,  Р.М.Задворний, С.А. Ліщук,  Л.Г.Коробчук, Р.В. Шпак, С.А. Шершень, І.І. Юхимець,  А.І. Заєць, І.В. Ткачук,  С.А.Сумін,  В.С. Пашинський, С.С. Холшевнік.

Школа підготувала п’ять вихованців для спортінтернатів, шкіл вищої спортивної майстерності з футболу, одного легкоатлета, одного боксера, сімох фехтувальників.

В колективі два заслужених тренери України, один заслужений працівник фізичної культури та спорту, один заслужений майстер спорту, плеяда майстрів спорту за різними напрямками.

А вихованців, яких майже тисяча у різних секціях, шанують на спортивних форумах найвищого гатунку. Тут підготовлено дві олім­пійські чемпіонки, десять заслужених майстрів спорту (в усій Атом­профспілці одинадцять), 12 майст­рів спорту міжнародного класу, шістдесят майстрів спорту України. В офі­ційних змаганнях європейського та світового рівнів здобуто понад 130 нагород.

Лише кілька фактів з минулорічних досягнень  вихованців КДЮСШ. Аліна Комащук на етапі чемпіонату України, Кубку України, чемпіонаті України серед юніорів була переможницею. На Універсіаді України відзначився Станіслав Конопацький, заслужені майстри спорту Ольга Жовнір та Галина Пундик вдало виступили на Кубку та Універсіаді України, Всесвітній Універсіаді в Шенжені на етапах Кубка світу. Там же, в Шенжені святкували перемогу в командному заліку Олег Штурбабін, Дмитро Пундик, Дмитро Бойко. Другим на етапі Кубку світу, третім на чемпіонаті Європи був Дмитро Бабійчук. Його колега по збірній Іван Васильчук виборов Кубок світу та піднявся на вищу сходинку п’єдесталу пошани чемпіонату світу. На чемпіонатах України з легкої атлетики серед юніорів відзначились Людмила Потапенко та Вікторія Ткачук. Плавець Владислав Єфремов також доплив до срібної відзнаки на юнацькому чемпіонаті України. Важливі очки здобули для спортшколи гандболісти під орудою О. Г. Каспарова.

А ось лише кілька результатів з останніх спортивних змагань. Команда КДЮСШ (дівчата 2000-2001 років народження) стала переможцем відкритого міжобласного турні­ру «Весняні канікули» у Житомирі. В Броварах на чемпіонаті України з кікбоксінгу серед молоді переможцями у своїх категоріях стали Антон Поліщук та Сергій Бещук, срібними призерами Євген Костенко і Андрій Самчук. В трійці призерів Євген Костенко (лоу), Олександр Троцюк (фул), Андрій Самчук (кік-лайт), Максим Крутенчук (кік-лайт і фул).  Ці ж спортсмени відзначились у Ковелі на відкритому чемпіонаті Волинської області. На чемпіонаті України серед чоловіків першість у вазі 90 кг виборов Іван Васильчук. Чемпіонат Європи з фехтування був вдалим для Аліни Комащук – третя у особистих змаганнях, друга у командних. Віктор Тарикін увійшов в трійку кращих в командному залі­ку. І цей список відзнак продовжується майже щотижня. Важливо згадати, що очолює КДЮСШ почесний працівник фізичної культури і спорту України В.Л.Кравчук, а на чолі спорткомплексу «Енергетик» стоїть заслужений працівник культури та спорту України С.А.Балаян.

Завдяки сузір’ю тренерів та інструкторів-методистів слава про КДЮСШ і спорткомплекс ХАЕС поширюється далеко за межами нашої держави. Так тримати!

Віктор Гусаров

На знімках: провідні тренери та вихованці КДЮСШ

Вболівайте!

В Жовтих Водах відбувся 1-й тур 20-ї ювілейної стартакіади Атомпрофспілки з таких видів спорту, як футзал, гирьовий спорт, шашки та  плавання. В змаганнях взяли учась команди усіх атомних станцій України та спортсмени СхідГЗК. Представники Хмельницької АЕС виступили досить вдало: з футзалу та гирьового спорту  - другі, з шашок – треті, у плаванні п’яті. Другий тур відбудеться в Нетішині і змагатись будуть легкоатлети, волейболістки та шахісти.

Віталій Карпюк