Комунальному господарству Хмельницької АЕС 40 років

Уважний читач запевнить, що комунальне господарство створене лише в червні 2006 року. І буде правий. Але ж підрозділ виник не на порожньому місці.

В жовтні 1982 року  запущено перший котел пуско-резервної котельні (ПРК), а відтак  і запрацювали станція знезалізнення води (СЗВ), очисні споруди (ОС), каналізаційно-насосна станція (КНС) №1, п’ять артезіанських свердловин, котрі функціонують  до цього часу (всіх нині 16, планується запустити ще 4). ПРК розширювалась, аж поки 1986 року на її базі не створили цех теплових підземних комунікацій (правонаступник – комунальне господарство) і цех  гідротехнічних підземних комунікацій.

Першим начальником ЦТПК  був Аркадій Миколайович Кашеваров, з 1987 року на цю посаду заступає Василь Петрович Шендрик. В жовтні 1991 року начальником цеху призначають Олексія Володимировича Смолія, який на той час  пройшов нелегкий шлях від слюсаря з ремонту котельного устаткування до керівника підрозділу. На його подальшому трудовому шляху був період, коли  з теплотраси активно знімали теплоізолюючу обшивку з алюмінію (у 1993 році аж п’ятсот п’ятдесят листів!), не вистачало глибин­них насосів для артезі­анських свердловин, необхідних запчастин. У гуртожитках вода текла вдень і вночі, і ніхто не знав їй ліку.

Часто-густо працівни­ків підрозділу згадували лише тоді, коли не ставало води, або тепла. А потім над персоналом цеху нависла загроза позбути­ся статусу працівника Хмельницької АЕС. У липні 2006-го цех зазнав структурних змін, до раніше покладених на підрозділ функцій додалися й нові.

Відтак діяльність комунального господарства базується на видобуванні  і очищенні підземних  вод для  забезпечення господарчо-питних  потреб споживачів; забезпеченні теплом споживачів відповідно з графіком температурного режиму та в залежності від температури зовнішнього середовища; забезпеченні водовідведення від споживачів; цілодобовому проведенні очищення господарчо-побутових стоків; ремонт­і, налаго­дженні, технічному обслуговуванні і реконструкції обладнання. Зима, дощ чи якісь інші природні негаразди до уваги не беруться, бо без води і ні туди, і ні сюди.

Отож, до складу нинішнього комунального господарства входять: станція знезалізнення питної води; дільниця з ремонту та обслуго­вування водопровідних та каналізаційних мереж; дільниця очисних споруд; група водопровідних, каналізаційних мереж та КНС міста; дільниця теплових мереж та центральних теплових пунктів; група з ремонту та обслуговування електрокотельні, водонасосної станції та ОС СМСЧ-4; дільниця енергетика; служба головного механіка; мережі будівельного двору.

Отже, кілька фактів.

Дільниця з технічного обслуговування та ремонту об’єктів водовідведення

Очисні споруди

          В далекому 1982 році в червні місяці на очисні споруди було прийнято майстра А.М. Кашеварова. Як згадують працівники ОС - господар високого ґатунку: заложив на території ОС садок, розділив кожне дерево за вахтами, щоб доглядали, своїми силами збудували теплицю,  майстерню, приміщення для куріння. Під його наглядом побудували та пустили першу чергу ОС,  він забезпечив ОС необхідною документацією, обладнанням. Сам особисто проводив навчання персоналу і вимагав знання технології та будови обладнання напам’ять. В червні 1982 прийняли лаборанта Віру Луківну Дзюбенко, в липні оператора хлораторної установки 3 р. Тамару Анатоліївну Юрченко.  Це було початком розвитку та розбудови очисних споруд господарсько-побутових стоків  Очисні споруди очищають господарчо-побутові стоки м. Нетішин, проммайданчика і буддвору.  Проектна потужність на даний час 18000 м 3/сут., фактична – 10000 – 10500 м3.

В 1990 році було проведено розширення блоків ємностей з 10000 м 3/доб. до потужності 20000 м 3/доб. Кількість персоналу – 50 чол.

 Хіміко-бактеріологічна лабораторія очисних споруд налічує у своєму складі 6 чоловік. В 1982 лабораторію очолила В.Ф.Столярчук а з 1985 року молодий інженер В.Л. Дзюбенко. Вона пригадувала, що прийшла на роботу, а приміщень  не було. Почала їздити на навчання в м.Славута в СЕС вивчати методики виконання аналізів. З 2005 року на її зміну прийшов молодий інженер Л.С. Шевчук. Головне завдання лабораторії – контроль за якістю стічної  води на всіх етапах її очистки.

           

Каналізаційні мережі та КНС міста

              Каналізаційні мережі та каналізаційні насосні станції розпочали свою роботу з КНС-1 – 1982р. КНС призначені для приймання та транспортування господарчо-побутових стоків на очисні споруди. Колектив складається із ст. майстра 2 гр.,  двох майстрів, 10 слюсарів з АВР, 9 слюсарів-ремонтників, 15 машиністів насосних установок, 2–х електрогазозварників.

 

   Мережі будівельного двору

Створені у 1993 р. Дільниця буддвору обслуговує та ремонтує зовнішні та внутрішні (водопровідні, каналізаційні, теплові) мережі  та обладнання об’єктів АБК УВТК  і  КНС-132.  

 

Дільниця з технічного обслуговування та ремонту об’єктів теплопостачання.

 

            З початку діяльності КГ існувала дільниця з технічного обслуговування та ремонту об’єктів теплопостачання.  Основним завданням її є підтримування обладнання тепломереж і споруд підрозділу в дієздатному стані шляхом організації експлуатації, технічного обслуговування і ремонту обладнання теплових мереж.

            Дільниця нараховує понад 50 чоловік. З-поміж них ст. майстер, майстер, інженер з налагодження, група слюсарів з обслуговування устаткування теплових мереж,   слюсарі з обслуговування ЦТП, слюсарі-ремонтники, диспетчери і 2 закріплених електрогазозварники. Двадцять працівників працюють в підрозділі більше 25 років.

Обслуговують більше 100 км трубопроводів тепло і гарячого водопостачання, більше 150 теплових камер, більше 1500 засувок і вентилів різних діаметрів. Центральні теплові пункти КГ експлуатує 18 ЦТП, де відбувається приготування та подача гарячої води на житлові будинки міста Нетішин. Разом з цим відбувається розподіл системи опалення на всі житлові будинки та комунальні об’єкти міста. Дільницею проводиться своєчасне усунення  аварій в будь-яких  погодних умовах. Пригадується як у передНоворічну ніч 2008 року о 13-00 виявили підживлення тепломережі. Бригада приступила до усунення аварії. Всі жителі святкують, а комунальники працюють. Аварія була успішно усунена десь о 4-00 ранку при цьому на вулиці був мороз до -10 градусів. Люди отримали довгождане тепло.

Дільниця з технічного обслуговування та ремонту об’єктів водопостачання

 забезпечує надійну роботу обладнання водопровідних мереж, закріплених за дільницею.

В неї входять:

Станція знезалізнення води виконує водозабір, знезалізнення води, водо підготовку і водо забезпечення промплощадки і в м.Нетішин.

            Проект споруд СЗВ розроблений інститутом «Теплоенергопроект» у 1981 р., а в кінці 1983 р. станція була здана в експлуатацію. Проектна потужність СЗВ на даний момент – 18000 м 3/доб., фактичне середнє навантаження складає 10000 – 14000 м 3/доб.

            В 1996р. водозабір розширився з 11 до 16 артсвердловин, а  2012 р. введені в експлуатацію ще 4 нові артсвердловини. Виведено  з експлуатації в 2015 році 3 артсвердловини.

             Якісною питною водою забезпечує нас один із найстаріших  колективів КГ, який налічує понад 30 працівників.  З них  більше 30 років на СЗВ працює 8 чоловік.

Хіміко-бактеріологічна лабораторія станції знезалізнення води.

             Основною метою хіміко - бактеріологічної лабораторії є виконання хіміко-бактеріологічного контролю на всіх етапах очищення і знезараження питної води, що надходить у водогінну мережу м. Нетішин.

            Крім дослідження проб лабораторія проводить аналізи води у випадках поривів на водопроводі питної води після їх усунення.

             Чисельний склад лабораторії складає шість чоловік . Першим незмінним керівником була З.І. Бендиль, згодом  лабораторію очолила Я.Г.Шпак. 

 

 Водопровідні мережі

             За плечима людей цієї групи (майстер В.О. Тадеощук, інженер і 10 слюсарів з АВР, електрогазозварник)  нормальні умови життєдіяльності міста і об’єктів ХАЕС.

Дільницею проводиться своєчасне і вміле виконання аварій (поривів на трубопроводах) в будь-яких  погодних умовах. Дружній та відповідальній колектив, у якому поруч із роботою йде веселе та влучне слово.

Аварійно-диспетчерська служба

Для забезпечення оперативної експлуатації технологічного комплексу з водопостачання, теплопостачання і водовідведення  відповідно до вимог норм, правил в 2000 році була створена аварійно-диспетчерська служба. Її першими начальниками зміни підрозділу стали Б.Б. Рибаченко, О.І. Пилипенко.

 

Дільниця з ремонту та обслуговування електроустаткування.

Основним завданням ДРОЕ КГ та зовнішніх об’єктів ВП ХАЕС є забезпечення  надійної, безпечної та економічної роботи закріпленого за  КГ електроустаткування та устаткування зовнішніх об’єктів, підтримка його електричних та технологічних параметрів на рівні нормативних значень і в постійній готовності несення електричного навантаження, забезпечення електропостачання за рахунок організації експлуатації та своєчасного і якісного ремонту закріпленого електроустаткування.

            Електротехнічний персонал дільниці з ремонту та обслуговування електроустаткування (ДРОЕ) КГ та зовнішніх об’єктів ВП ХАЕС, яка нараховує згідно штатного розкладу 36 працівників, розподіляється на три групи і виконує наступні функції:

- Група з РОЕ КГ забезпечує ремонт, технічне обслуговування, надійну та безпечну роботу електроустаткування ЦТП, КНС, СЗВ бази КГ та артезіанських свердловин КГ;

- Група з РОЕ зовнішніх об’єктів забезпечує ремонт, технічне обслуговування, надійну та безпечну роботу електроустаткування всіх зовнішніх об’єктів ВП ХАЕС, а саме: ТрЦ, СК, ЛЗРК, УКБ, ЦДЗ; будинку №506; складів ХВ ВПСГ; склади ЦГЗ; пости АСКРО; база РБУ ЕРП; крита смуга ДПЧ №8; водомірні пости №1,2; електротехнологічне обладнання їдалень №9 і 10; буфетів №15,22,23,1,2,7; готельний корпус місії OSART;

- Група з експлуатації електроустаткування здійснює цілодобове чергування, обхід електроустаткування всіх об’єктів і своєчасне виявлення порушень в його роботі. Виконують оперативні перемикання, а також організовують підготовку робочих місць і допуск до виконання робіт в ДЕУ. Забезпечують ведення необхідної документації згідно ПТЕЕс та ПБЕЕс.

- Група з ремонту та обслуговування КВПіА забезпечують надійну, безпечну роботу засобів вимірювальної техніки, контрольно-вимірювальних приладів та автоматики ЦТП, КНС, СЗВ, ШУ засувками тепломережі насосної станції ЦДЗ, артезіанських свердловин та бази КГ.

 

            Служба головного механіка комунального господарства має у складі  майстра,  слюсаря АВР, слюсаря-ремонтника, машиніста компресорних установок, токаря, фрезерувальника, 1 зварювальника, сторожів-двірників, прибиральників виробничого приміщення.

            Основною метою дільниці СГМ – виконання підготовчих робіт, в умовах майстерні, необхідних для всіх видів ремонту (ремонт арматури, виготовлення запасних частин, виконання токарно-фрезерних робіт). Забезпечення дільниць КГ пересувними агрегатами, механізмами, установками.

           

Виробничо-технічний відділ забезпечує інженерну підтримку структурних одиниць КГ щодо виконання виробничих завдань з тепловодопостачання та водовідведення,  раціональне планування ремонтів, роботи КГ, забезпечує ведення режимних спостережень на діючих свердловинах Нетішинського водозабору, аналіз отриманої гідрогеологічної інформації, здійснює розрахунки і коригування  річних планів споживання  води та водовідведення. 

 

 Планово – економічний відділ здійснює роботу з економічного планування в підрозділі, займається розробкою заходів по ліквідації збитковості,  проектів тарифів на водопостачання, водовідведення та теплопостачання.

           

  Бухгалтерія

Здійснює економічний аналіз фінансово-господарської діяльності КГ ВП ХАЕС згідно з даними бухгалтерського та податкового обліку і звітності. Забезпечує дотримання  єдиних методологічних принципів бухгалтерського обліку, складає і подає в установлені строки фінансову звітність. Здійснює в установленому порядку контроль за виконанням зобов’язань підрозділу, наявністю та рухом майна, виконанням матеріальних і фінансових ресурсів, згідно з затвердженими нормативами та лімітами, дотриманням порядку оформлення первинних документів, проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей і основних засобів..

 

Відділ з обслуговування абонентів

             В 2017 році для полегшення співпраці з споживачами створено відділ з обслуговування абонентів, який включає в себе  договірну групу та групу обліку та контролю. Цей відділ займається укладанням договорів з централізованого опалення,  водопостачання та водовідведення з фізичними та юридичними особами. Контролем за технічним станом, метрологічною повіркою приладів обліку.  В планах створення кол-центру.

Керівник КГ Сергій Сніщук зазначив: - Цінніше за воду для людини є лише повітря, без якого важко обій­тись більше п’яти хвилин. Світ чим далі, тим гостріше відчуває нестачу води, адже придатної для вживання її не так багато. Україна належить до вододефіцитних країн, не дивлячись на наявність багатьох річок і озер. 1998 року наш цех отримав ліцензію на видобування води, котра піднімається з глибини 220-250 метрів із 16 артезіанських свердловин і має найкращу якість в   регіоні. Потужність водозабору складає 18 тисяч кубічних метрів за добу, фактичне  ж середнє навантаження в межах 14 - 16 кубометрів.

Надходячи на станцію знезалізнення, вода збагачується киснем, знезалізнюється за допомогою фільтрів тощо. Очищена від заліза вода направляється в резервуари чистої води ( 6 штук по 2000 кубічних метрів кожний ), де хлорується.

А далі за допомогою насосів подається на центральні теплові пункти (їх 18), які стоять у різних мікрорайонах міста. Холодна вода надходить споживачу без якихось процесів. Гарячу  ж отримують за рахунок підігріву теплоносія тепломережі і також подають в квартири.

Через систему водопровідних мереж від джерел водопостачання здійснюється забез­печення споживачів господарчо-питною водою­. Загальна довжина водопровідних мереж 88,74 км, у тому числі: господарчо-питні (протипожежні) - 66,804 км (В1); поливальний водопровід - 9,1 км (В2);  сирої води - 12,836 км (ВЗ).

Найбільшими споживачами питної води є населення, відділ освіти­ (школи, дитячі садки­, будинок дитячої творчості) та спорт­комплекс.

73 кілометри каналізаційних мереж­ здій­снюють приймання і транспортування зливних вод і фекальних стоків. Каналіза­ційно-насосні станції працюють цілодобово, інакше місто захлинулось би у власних відходах. Господарчо-побутові стоки проходят­ь обов’язкове механічне та біологічне очищення і лише тоді  використовуються повторно для господарських потреб, тощо.

Усі ці кілометри труб, засувки, підземні колодязі, насосні стан­ції, артезіанські свердловини, вели­ке дого­вірне господарство, ремонтна база функціонують завдяки людям­.