Конференцiя та конкурс профмайстерностi на Курськiй АЕС

21-25 листопада переможці  конкурсів наукових доповідей серед молодих працівників  ДП НАЕК «Енергоатом», організованих Радою молоді ППО НАЕК «Енергоатом», взяли участь в Міжнародній науково-технічній конференції «Молодь АЕС: безпека, наука, виробництво» (місто Курчатов, Курська АЕС, Росія).

Комфортабельним автобусом, люб’язно наданим Дирекцією НАЕК «Енергоатом», команда з 10 представників чотирьох діючих АЕС та НТЦ НАЕК «Енергоатом» вирушила у напрямку російського кордону. Перша несподіванка спіткала молодих науковців на КПП “Бачівськ”, - кордоні з Російською Федерацією. Хоча тут в такий пізній час нікого крім працівників митниці і прикордонників не було, – процедура проходження зайняла три з половиною години…

Стійко пройшовши випробування, ми прибули в м. Курчатов близько другої години. Враховуючи останні зміни в «часопереведенні», тепер маємо різницю з Москвою дві години, тому цей фактор у подальшому відігравав певну роль в процесі конференції і всіх супутніх заходах. Наприклад, сніданок запланований на восьму годину (6-та за Києвом) організм сприймав важко. Вечорами, в процесі інтеграційних спілкувань з російськими колегами, також давалися взнаки часові розбіжності – українці мали дві години фори.

Про Курську АЕС і місто Курчатов

Курська АЕС розташована за 40 кілометрів від міста Курськ на березі річки Сейм (ліва найбільша притока Десни, яка в свою чергу є найбі­льшою притокою Дніпра). За три кілометри від АЕС знаходиться Курчатов – місто-супутник Курської АЕС. На сьогоднішній день в складі двох діючих черг функціонує чотири енергоблоки з реакторами великої потужності канального типу (РБМК). Встановлена потужність кожного енергоблока 1000 МВт (електричних). Перший енергоблок був зданий в експлуатацію у 1976 році, другий – 1979-го, третій – 1983-го і четвертий   у 1985-му роках. Курська АЕС входить в першу трійку АЕС Росії, рівних за потужністю і за об’ємом виробітку електроенергії (28 млрд. кВт/г на рік). Вона належить до числа АЕС Росії, де було здійснено найбільшу кількість інновацій. У 1994-2004 роках  проведено модернізацію енергоблоків 1-2, результатом яких стала розробка і впровадження нових технічних рішень, що радикально змінили характеристики безпеки реакторних установок. Безпеку енерго­блоків підвищено до вимог, встановлених МАГАТЕ.

У 2008-2009 роках модернізацію проведено на блоках 3-4. В рамках цих робіт було проведено близько 300 досліджень. Розроблено необхідні розрахунки міцності та ресурсні обґрунтування подальшої експлуатації енергоблоків понад призначений термін експлуатації з позиції  статичної, циклічної і крихкої міцності, а також ймовірнісних та детерміністичних аналізів безпеки. За підсумками 2008 року Курська АЕС удостоєна щорічної премії Міністерства природних ресурсів Російської Федерації "Кращий екологічний проект" в номінації "В гармонії з природою".

Курчатов - місто з 1983 року, є самостійним муніципальним утворенням (міським округом) у складі Курської області, адміністративний центр Курчатовського району. Населення 47 060 чололовік (станом на 2010 рік). Курчатов - єдиний в Курській області населений пункт, де народжуваність перевищує смертність.

Міжнародна науково-технічна конференція молодих працівників АЕС «Молодь АЕС: безпека, наука, виробництво»

та конкурси професійної майстерності за спеціальностями: електромонтер з обслуговування електроустаткування електростанцій, лаборант хімічного аналізу,  проходили в рамках «Плану спільних заходів на 2011 рік Ради молоді ППО НАЕК «Енергоатом» і Координаці­йної Ради повноважних представників молодіжних організацій ВАТ «Концерн Росенергоатом» та співпали зі святкуванням 35-ти річчя Курської АЕС. Конференція включала в себе три пленарні сесії та підсумкове засідання, спочатку членів комісії, а пізніше усіх учасників слухань. Регламент передбачав 15 хвилин на виступ та відповіді на запитання. Наукові доповіді були представлені 23 темами за шістьма напрямками: експлуатація; технічне обслуговування і ремонт; безпека і надійність; інженерно-технічна підтримка і модернізація; інформаційних технологій; виробнича система «Росатому».

Молоді представники дев’яти російських і чотирьох українських АЕС в своїх доповідях розкривали найактуальніші проблемні напрямки діяльності атомної галузі Росії та України. Кожна доповідь позначалась великим інтересом присутніх, питання іноді переростали в живу дискусію, в процесі якої можна було почути нові, неординарні рішення на ту чи іншу проблему. Оцінка економічної ефективності енергоблоків АЕС, моніторинг стану корпусів реакторів, ланцюги вторинної комутації ВРП 330 кВ, система класифікації небезпеки маркування хімічних речовин, формування стійкої громадської думки щодо АЕС, контроль радіаційних параметрів, попередня очистка технічної води, заходи зі зниження скидів та багато інших тематик було досліджено і проголошено на конференції.

Шість робіт було відзначено кубками, два з них дісталося представникам української делегації: інженеру-програмісту НТЦ Запорізької АЕС Ірині Загорулько за роботу «Программный комплекс визуализации и анализа соответствия полномасштабных тренажеров ОП ЗАЭС блокам-прототипам в рамках периодических испытаний и проверок ПМТ» та інженеру 1 категорії ВП НТЦ Роману Франкову - «Мониторинг состояния корпусов реакторов АЭС Украины с применением технологии реконструкции образцов-свидетелей». А робота інженера РЗА електроцеху Рівненської АЕС Олександра Пчелі­нцева була визнана однією з трьох найкращих. Відмінністю цієї праці було те, що теоретичні напрацювання інженера були реалізовані на практиці. Усі учасники конференції крім відзнак отримали багато цікавої корисної інформації, величезний досвід, який можна буде застосувати безпосередньо на своєму робочому місці.

«Атомна енергетика: світові тенденції, регіональні перспективи, формування стійкої громадської думки» - дослідження на таку тематику презентував від Хмельницької АЕС автор цієї статті. Проблематика виявилася досить актуальною, про що свідчило кількість запитань і дискусія після викладу матеріалу.

Теоретичний етап конкурсу лаборантів хімічного аналізу на звання "Кращий за професією" "Концерну  Росэнергоатом" включав 40 питань. Хмельницьку АЕС тут представляла лаборант хіманалізу ХЦ Ірина Шишун. Конкурс професійної майстерності електромонтерів з обслуговування електроустаткування електростанцій передбачав відповіді на 20 питань щодо ремонту електрообладнання основної технологічної схеми АЕС. Українці брали участь поза конкурсом, оскільки специфіка цих спеці­альностей дещо відрізняється від російських (нормативами, стандартами тощо). Представник Запорізької АЕС електромонтер ЕЦ Ярослав Стальнов був відзначений Дипломом за креативність і активність.

Довідково. Балаковська, Балті­йська, Білоярська, Калінінська, Кольська, Курська, Ленінградська, Нововоронезька, Смоленська, Запорізька, Южно-Українська, Рівнен­­ська, Хмельницька – всього експлуатується 43 енергоблоки (з них 31 - з водо-водяними реактором під тиском, у тому числі 23 реактори типу ВВЕР-1000 і 8 реакторів типу ВВЕР-440, 11 енергоблоків з кана­льними киплячими реакторами, типу РБМК-1000, а також енергоблок з реактором на швидких нейтронах БН-600). Не було лише представників Білі­бінської АЕС  (4 реактори типу ЕГП-6).

Цікаво. Курська АЕС видає електроенергію по 9 лініях електропередачі, із них - 2 лінії (330 кВ) для електропостачання півночі України та 1 лінія (750 кВ) для електропостачання північного сходу України.

Олександр Третяк,

провідний інженер ВТС ВП ХАЕС

На знімку: учасники конференції від України