Протягом поточного тижня на Хмельницькій АЕС працювала місія технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ. Експерти досліджували тему «Система поводження з дефектами і подіями низького рівня», тобто такими, які не мають значимих реальних наслідків, що впливають на експлуатацію, захист, безпеку, охорону праці, здоров’я та навколишнє середовище. Тема неспроста, адже після березневих подій річної давнини на японській АЕС, подальших намірів кількох європейських країн відмовитися від ядерної енергетики, галузь перебуває під прискіпливою увагою суспільства. Завдання атомників довести світу, що ядерні підприємства за умови дотримання високих вимог безпеки, професійного підходу на всіх стадіях – від проектування до експлуатації, можуть працювати стабільно і надійно, не становлячи загрози для планети чи окремо взятого регіону, працювати на благо людей. Заради цього мусимо будувати свою діяльність прозоро і фахово, удосконалювати виробництво, базуючись на новітніх наукових розробках і позитивних досягненнях та набутому досвіді один одного.

Під час офіційного відкриття місії, яке відбулося в понеділок, головний інженер Хмельницької АЕС Віктор Макєєв ознайомив експертів з основними показниками виробництва, розповів про заходи, спрямовані на підвищення рівня безпеки, зусилля колективу у налагодженні стабільної роботи підприємства і унеможливлення виникнення подій, які б мали негативний наслідок для населення та навколишнього середовища. Він наголосив на готовності плідно і продуктивно працювати з експертами, адже на станції ніколи не приховували істинного стану справ і не збираються робити цього надалі. Свіжий професійний погляд зі сторони, рекомендації та досвід колег дозволить переконатися чи правильним шляхом рухаємося, чи він потребує коригування. Аналогічну думку висловив у ході зустрічі і радник ВАО АЕС-МЦ Андрій Носов.                      Уже вп’яте відвідуючи Хмельни­цьку АЕС, експерт задоволений співпрацею і впевнений, що користь від неї буде обопільною.

У місії беруть участь представники вітчизняних - Запорізької та Южно-Української, а також Вірменської і Балаковської АЕС.

На знімках: головний інженер ХАЕС В.Макєєв знайомить                з роботою станції; учасники місії перед початком роботи.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва