КОШТИ ПРАЦЮЮТЬ НА ГРОМАДУ

Вісім років поспіль Михайло Борисюк, який нині обіймає посаду голови Ізяславської районної ради, бере активну участь у вирішенні проблем місцевої територіальної громади. Трудову біографію він розпочав тут з виконання обов’язків голови Ізяславської райдержадміністрації. Саме на той час актуальним було питання використання коштів,  передбачених для соціального розвитку зони спостереження разом з пуском другого енергоблока ХАЕС. Фінансування 30-кілометрової зони допомогло вирішити низку соціально-господарських проблем у районі. Так, було газифіковане село Васьківці, у Ізяславі реконструйовано вулицю Богдана Хмельницького, у Кунівській загальноосвітній школі оновлено класні кімнати. Кошти також спрямовувались на спорудження об’єктів господарського призначення  Ізяславської спеціалізованої школи-інтернат для дітей з фізичними вадами – пральний комплекс, сауна, спортивний зал. До цього переліку можна додати газифікацію школи і дитячого садочка в селі Михнів. Найбільше коштів було спрямовано на реконструкцію мосту через річку Горинь – 4 мільйони 200 тисяч гривень. За словами Михайла Борисюка,  весь комплекс запланованих заходів вдалося реалізувати.

В нинішній своїй іпостасі Михайло Степанович  бере участь у створенні умов для раціонального розподілу коштів, які виділяються у вигляді державної субвенції на фінансування соці­ально-економічних проектів в зоні спостереження Хмельницької АЕС.  Торік вони  направлялись на вирішення проблем соцкультпобуту. За словами голови Ізяславської районної ради Михайла Борисюка, торік замінено покрівлю на центральній поліклініці, здійснюється повна реконструкція цього медичного закладу. Кошти спрямовані і  на реконструкцію водогону в селі Михля, на підвідний газопровід до одного з сіл, ремонт Плужнянського Будинку культури. При розподілі державної субвенції були враховані і поточні видатки територіальних громад п’ятдесяти п’яти населених пунктів.

Цьогоріч Ізяславський район має одержати 3 мільйони 800 тисяч гривень. Про їх цільове використання точились дискусії і  наради із сільськими головами, відповідне питання обговорювалось і на сесіях районної ради. Зокрема, вирішено питання про виділення двох з половиною мільйонів гривень на завершення реконструкції приміщення поліклініки. Як зазначив Михайло Степанович, цих коштів недостатньо, тому ведеться робота щодо інших джерел фінансування. Крім цього триста тисяч гривень передбачається використати на ремонт районного Будинку культури.

На все, до чого нагально слід прикласти руки, виділених коштів не вистачить. У районі за останній десяток років суттєво поглибилась економічна криза. Багато справ доведеться розпочинати з нуля. Коли проводились консультації з громадськістю щодо перспектив добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, не­од­норазово називалась цифра у  десять відсотків коштів від загальної суми вартості їх будівництва на розвиток зони спостереження. Як згодом з’ясувалось,  саме ця позиція не була законодавчо оформлена. Тепер мова ведеться про значно менші суми.

Михайло Борисюк та депутати райо­нної ради не полишають надію, що все ж таки з’явиться можливість переконати урядовців в доцільності повноцінного фінансування територі­альних громад зони спостереження.

- Сьогодні як ніколи треба повернутись обличчям до села, без повноцінного розвитку якого важко прогнозувати економічну стабільність, - каже голова райради, - і те, що вдалося хоч трохи покращити соцкультпобут за рахунок фінансування 30 кілометрової зони, повинно стати першою сходинкою до розуміння державними мужами потреб простих трударів. Коли держава буде сповна виконувати свої обіцянки щодо фінансування прилеглої до ХАЕС території, то з пуском третього та четвертого енергоблоків вдасться суттєво покращити соцкульт­побут у селах, місті, реанімувати економіку. Це неодмінно сприятиме створенню робочих місць, дасть можливість реально стати на шлях інтенсивного розвитку регіону.

Під час розмови із Михайлом Борисюком переконався, що у старовинному місті Ізяслав не чекають ман­ни небесної. Тут у нинішніх нелегких соціально-економічних умовах знаходять можливість для розвитку місцевого виробництва. Промисловість райо­ну складається із десятка пере­дових підприємств, які вносять значну лепту у формування місцевого бю­джету. Серед них Державне підприємство “Ізяславське лісове господарство”. Продукція ЗАТ «Ізяславський хлібзавод» також добре відома в нашому регіоні. Провідною галуззю сільськогосподарського виробництва в Ізяславському районі є  рослинництво. Головною зерновою культурою є озима пшениця, яка в структурі посівів зернових культур займає 30 відсотків. Важливого значення набуває вирощування кукурудзи на зерно.

У ході спілкування Михайло Степанович висловив думку, що при вирі­шенні низки економічних проблем не можна забувати про освіту, культуру, мистецтво. Він запропонував відвідати Ізяславський Будинок  творчості дітей та юнацтва «Веселка». Цей заклад торік переїхав до реконструйованого приміщення колишнього кінотеатру. За словами його директора Світлани Кушнірук, у гуртках займається понад сім сотень місцевих дітей. Тут опановують премудрості художнього оформлення матеріалів. Школярі вчаться працювати з тканинами, папером, фарбами. Сьогодні у закладі є велика колекція оригінальних виробів, які часто експонуються на всеукраїнських та закордонних виставках. Вихованці Будинку творчості також є активними учасниками регіонального конкурсу юних художників «Атомна енергетика і ми», який органі­зовує відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС.

У місті Ізяслав та районі з нетерпі­нням чекають урочистого відкриття оновленого приміщення поліклініки центральної районної лікарні. В разі реалізації задуманого, лікувальний заклад стане одним із кращих не тільки на Хмельниччині.

Олександр Шустерук

Фото  автора