Кошти використовуються на соцкультпобут

На території Острозького району (крім Острога) в 55 населених пунктах проживає 29 тисяч жителів. В основному вони зайняті сільськогосподарським виробництвом та переробкою. У програмі соціально-економічного розвитку території сіл місцева райдержадміністрація пості­йно передбачає спрямування коштів для реалі­зації низки заходів з покращення соцкультпобуту представників територіальних громад. Вагомою допомогою є фінансування тридцятикілометрової зони за рахунок відрахувань одного відсотка від річного валового виробництва Хмельницької АЕС. Така субвенція з державного бюджету була започаткована ще у 2010 році на основі Постанови Кабінету Міністрів. За словами голови Острозької райдержадміністрації Василя Думи (на знімку), у 2012 році район одержав 2 млн. 427 тис. гривень. Вони були використані на утримання об’єктів соцкультпобуту. Попередньо була складена погоджена у відповідних інстанціях проектно-кошторисна документація.

- Основну частку коштів ми спрямували на заходи з енергозбереження, - коментує ситуацію очільник Острозького району. - Зокрема у навчальних закладах були замінені вікна, левова частка коштів була спрямована на потреби Оженинського НВК. На нинішній рік виділено 3 млн. 39 тисяч. Попередньо ми провели обговорення в територіальних громадах і  завершили оформлення проектно-кошторисної документації. Першочерговим завданням є завершення реконструкції медичної амбулаторії з денним стаціонаром в селі Сіянці. На черзі ремонт трьох культурнодозвільних закладів та добудова Новомалинського дошкільного закладу НВК І-ІІ ступенів. Ми також плануємо відремонтувати фасад Острозької центральної районної лікарні, провести капітальний ремонт в Оженинській та Могилянській лікарських амбулаторіях загальної практики. У другому кварталі у селі Кургани буде споруджено водогін загальною вартістю майже сто тисяч гривень.

Василь Дума констатує, що завдяки державним субвенціям на основі відрахувань від валового прибутку ХАЕС вдалося зробити чимало корисних справ  у попередні роки. Зокрема, проведено поточний ремонт дороги села Мощаниця. На побудову водопровідної мережі в Могилянській сільській раді спрямовано 21 тисячу гривень. Проведено поточний ремонт приміщення Сіянцівської школи  (141 тисяча гривень). Надійшли кошти і на інші напрямки.

На соціально-економічний розвиток Острозького району були також направлені кошти після введення в експлуатацію другого енергоблока Хмельницької АЕС. Завдяки їм вдалося здійснити  реконструкцію дитячого  садка  під   пологовий  будинок  центральної районної лікарні в Острозі  та придбати  для  нього  медичне обладнання, реконструкцію лікарської амбулаторії в Оженині. На ці кошти проводилася реконструкція систем опалення навчальних закладів в селах Стадники, Слобідка, Країв, Могиляни, Грозів, Бадівка, Плоске, Волосківці, Бродів, Межиріч, Почапки, відремонтовано котельню будинку-інтернат в Острозі. Здійснено підведення газопроводу до сіл Мощаниця, Волосківці, Бадівка, Милятин, Кутянка, Завидів, Верхів, Кургани, Вельбівно, Завозів, Бухарів, Грозів, Біланів, Гремяче, Країв, газифіковано будинок культури в селі Плоске. Здійснено будівництво ЛЕП в с. Хорів, реконструйовано міські системи освітлення та теплопостачання, розроблено генеральний план міста Острога, прокладено та реконструйовано дороги у райцентрі. В переліку  було чимало заходів, виконання яких сприяло покращенню соціальної сфери Острожчини.

Під час зустрічі з представниками мас-медіа Хмельницької АЕС голова Острозької райдерж­адміністраці Василь Дума запропонував відвідати Оженинський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ліцей», на який також були виділені кошти.

Зараз роботою цього навчального закладу опікується директор Неля Хімін. За її словами, на основі коштів субвенції вдалося замінити старі вікна на пластикові. Це допомогло створити гарний мікроклімат у навчальних класах.

- Протягом останніх років наші діти є активними учасниками регіонального конкурсу «Атомна енергетика і ми», який проводиться під егідою Хмельницької АЕС та НАЕК «Енергоатом», - констатує Неля Хімін. - Плідному ознайомленню з роботою ядерних енергетичних об’єктів сприяють і екскурсії на ХАЕС. Ми вкотре переконуємося, що співпраця з атомниками приносить користь. Переконана, що незабаром фасад нашої школи буде мати сучасний вигляд.

Директор навчально-виховного комплексу розповіла і про освітянські будні. Підставою для гордості, зокрема, є діяльність шкільного лісництва ДП «Острозький лісгосп» - «Вікова діброва». До речі, саме його вихованці перемогли у обласному конкурсі і мали змогу про свої здобутки розповісти під час семінару, який торік проходив в їхньому навчальному закладі.

Олександр Шустерук

Фото автора