КОСМІАДІ У НЕТІШИНІ

Працівники Нетішинського міського краєзнавчого музею вміють здивувати поціновувачів мистецтва оригінальними виставками. Днями у мистецькій галереї «АРТ-Пласт» відбулась презентація творчих робіт художника Георгія Космі­аді.

Як це не прикро, але ім`я художника мало відоме серед мистецьких кіл України та інших держав колишнього Радянського Союзу. Це можна виправдати тим, що злет його творчості припав на міжвоєнний період, коли митець мешкав у місті Рівне, яке у 20-30 роках минулого століття знаходилось на території Польщі. А з 1939 року він жив у Німеччині.

Відкриваючи виставку, директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк розповіла про задум познайомити жителів міста енергетиків із творчістю неординарної  та творчої людини.

У презентаційній промові завідувачка відділом науково-методичної роботи Рівненського обласного краєзнавчого музею Людмила Шлапак розповіла про життєвий та творчий шлях Георгія Косміаді.

Георгій Петрович Косміаді народився 24 березня 1886 року в м. Нальчик на Північному Кавказі. Вчився у школі ім. Св. Олександра при вчительському інституті в Тифлісі, потім закінчив факультет архітектури державної технічної школи в м. Баку. Художню освіту продовжив у Москві, куди переїхав в січні у 1905 році. Був членом об'є­днання архітекторів Москви. Йому було дові­рено архітектурний огляд Кремля: працював помічником окружного архітектора Москви. В той же час він продовжував навчання в студіях відомих живописців Валентина Сєрова і Єгора Хруслова, спілкувався з композитором Сергієм Рахманіновим, чия творчість значно вплинула на його світогляд.

Перша світова війна застала Георгія Косміаді в Москві, де  1915 року він одружився на нім­кені Бригіті-Фріді Федорівні Гєєрманн. Пізніше, через обставини він опинився на Волині, де був призначений начальником VI будівельного загону Всеросійського союзу міст Північно-західного фронту. За успіхи у службі в січні 1916 року  Г. Косміаді був нагороджений орденом Св. Станіслава III ступеня. У тому ж році в Рівне з Москви до нього переїздить дружина. У Рівному народжуються їх діти: Юрій (1917 р.н.), Надія (1923 р.н.) та Володимир (1931 р.н.).

Георгій Петрович викладає малювання у всіх навчальних закладах міста Рівне. Разом з учнями він проводить культурно-масові заходи та добродійні художні вечори. Також він організовує виставки своїх і учнівських робіт в Рівному, Луцьку, Варшаві і Кракові, а в 1937 р. роботи учнів Георгія Косміаді взяли участь у Всесвітній виставці дитячих малюнків у Парижі, де були високо оцінені. При цьому художник бере участь у театральних постановках, різних мистецьких заходах.

Людмила Шлапак охарактеризувала вдачу Георгія Косміаді таким красномовним прикладом. Коли він прогулювався вулицями Рівного, то тримав капелюха в руках, бо стомлювався вітатися із перехожими. Його знало і поважало багато людей. Саме ця обставина після смерті художника (1967рік) спонукала його  дочку Надію нагадати для колишніх земляків про свого талановитого батька. Вона передала  Народному музею історії Рівненської української гімназії, Рівненському обласному краєзнавчому музею його картини. Не дивлячись на свої 88 років, донька сповнена великої енергії у пропаганді творчості найріднішої для неї людини.

Учасники презентації виставки Георгія Косміаді мали можливість познайомитись із десятками його творів. Кожен з них вирізняється своєю оригінальністю та манерою виконання. Принаймні митець часто практикував методику передачі зображення із паперу на скло. У його творчому доробку представлені пейзажі, етюди, зарисовки, які інколи мають ореол таємничості та містичності. Саме цим художник різниться від своїх багатьох колег.

Все життя професор Георгій Косміаді мріяв, щоб його твори повернулись до нащадків тих добрих людей, яких він зустрічав багато в Україні. Цим прониклась його донька Надія. Вона також посприяла, щоб про творчість батька дізнались у Києві, Берліні, Москві та Рівному. Виставка у Нетішині присвячена 125-річчю від дня наро­дження художника.

Олександр Шустерук

 Фото автора