Коучинг як фактор покращення виробничих показникiв

В рамках місії підтримки ВАО АЕС-МЦ на Хмельницькій АЕС відбувся навчальний семінар «Спостереження і коучинг в рамках обходу робочих місць керівниками підрозділів АЕС».

Відкриваючи захід, генеральний директор ХАЕС Микола Сергійович Панащенко висловив впевненість, що спільні дії фахівців шести країн дадуть поштовх до покращення роботи за всіма напрямками, збагатить новими ідеями, розширить можливості відповідальних працівників у спілкуванні з безпосередніми виконавцями відповідальної роботи. Він зазначив, що семінар розпочав роботу саме в той день, коли другий енергоблок ХАЕС перетнув межу виробі­тку з початку експлуатації у 100 мільярдів кВт*год електроенергії. «Хмельниччина у рік споживає у межах 2 мільярдів кВт*год електроенергії. Отже, нетішинці лише одним блоком на 50 років забезпечили Хмельниччину електроенергією. Кожна 12 лампочка в країні використовує потужності ХАЕС».

Микола Сергійович зазначив, що на порядку денному нині питання продовження експлуатації першого енергоблока, на якому здійснено глибоку реконструкцію і модернізацію. Це сприятиме стабільності енергосистеми України, покращенню економічних показників області тощо. Він побажав успіхів фахівцям, які переймаються культурою безпеки, покращенням знань та навичок відповідної категорії фахівців.

До складу учасників семінару увійшли представники України, Росії, Болгарії, Литви, Білорусії та Вірменії.

Основна мета - обмін досвідом і практиками у сфері поліпшення роботи персоналу, зміцнення практики застосування методів запобігання помилок; розробка рекомендацій щодо розвитку лідерства керівників у частині їх впливу на формування правильних моделей поведінки персоналу та обмін досвідом щодо застосування спостережень і наставництва, як інструменту покращення.

Теорія і практика під час семінару тісно переплелись і прислужились кращому засвоєнню матеріалу. Власне, коучинг (від англ. coaching - тренерство), визначається,  як інструмент особистісного й професійного розвитку. Під цим поняттям розуміють мистецтво створення за допомогою бесіди й поведінки устремління людини до бажаних цілей, підвищення реалізації особистісного й творчого потенціалу з метою одержання максимально можливого ефективного результату. Чотири базові етапи коучингу: постановка мети, перевірка реальності, вибудовування шляхів досягнення й, власне, досягнення (він ще називається етапом волі).

В ході лекцій за участю керівника програми навчання і розвитку ВАО АЕС-МЦ Андрія Лук'яненка та радника ВАО АЕС-МЦ Сергія Локтіонова розглянуті презентації та теми, пов'язані з поняттям коучинг в атомній енергетиці, зокрема «Якісний коучинг», «Застосування коучингу для поліпшення виробничих показників», «Спостереження і коучинг під час обходів робочих місць керівниками АЕС».

Під час практики кожен з учасників на основі отриманих теоретичних знань, зміг спробувати себе в ролі виконавця роботи, керівника роботи, коуча і коуча над коучем.

На думку експертів ВАО АЕС, шляхом полі­пшення процесу спостереження під час обходів робочих місць керівниками АЕС є використання методу коучинг, застосування якого сприяє запобіганню виникнення порушень на виробництві та виявлення персоналом системних помилок і недоробок у виробничій діяльності.

Як зауважив один із учасників семінару, процес спостереження за персоналом при виконанні робіт є непростим і має певну схожість з обходами. Насправді між ними існує велика різниця. Під час обходу акцент робиться на роботі обладнання, а при спостереженні - на поведінці персоналу. Перевагами спостереження є те, що за його результатами можна виявити і помилки персоналу, і помилки технології, і недоліки організації процесу, за яким спостерігають.

Віктор Гусаров

Фото автора