«Крапкова веселка» Наталії Женкової

Так називається друга персональна виставка робіт майстрині, яка напередодні святкування Дня міста відкрилась у Нетішинському міському краєзнавчому музеї.

Місто Нетішин це, насамперед, -  люди. Люди, які тут живуть, працюють, творять. Серед них – Наталія Володимирівна Женкова. Народилась вона в Криму. Батько був військовослужбовцем, тому сім’я часто міняла місце проживання (Польща, Білорусь, Крим).

Після закінчення школи Наталія працювала телефоністкою - для вступу в Київський інститут народного господарства не вистачило балів. Однак вона  таки стала студенткою, але вже Дніпропетровського інженерно-будівельного вузу. Тут зустріла свою долю – старшокурсника Олександра Женкова, за котрого вийшла заміж. У 1981 році закінчила інститут за спеціальністю «Теплогазпостачання та вентиляція» й поїхала у Алма-Ату, де працював чоловік. Влаштувалась у будівельну фірму.

З часом переїхали на роботу в Нетішин, де молода сім’я оселяється на постійне проживання. З 1985 року Наталія Володимирівна обій­мала посаду інженера в Управлінні будівництва ХАЕС.

В кожній людині до певного часу живуть нерозкриті таланти. Навчаючись в інституті, Наталія любила спостерігала, як малюють студенти архітектурного від­ділення. Вона й сама малювала – в школі, навіть думала пов’язати долю з творчістю, та побоялась, що не здасть рисунок…

У вересні 2011 року раптово перестало битись серце чоло- віка. Не було бажання будь-що робити, все валилось з рук. Біль огорнув душу. Зі стану заціпеніння вивела несподівана знахідка. То була розмальована ще за життя чоловіка пляшка. А чому б не спробувати знову? Донька Аріна придбала фарби. Рідні купували посуд різних розмірів та форми, щоб було з чим працювати. Процес пішов. За короткий проміжок часу домашня колекція виробів значно збільшилась.

Відтак 8 лютого 2013 року у Нетішинському міському краєзнавчому музеї було презентовано першу персональну виставу Наталії Володимирівни Женкової – «Фантазії на склі», де були представлені скляні речі, гаманці, запальнички, косметички, письмове приладдя, оздоблені крапковим розписом. Теперішня колекція поповнилася новими скляними виробами, дерев’яними предметами, зокрема, мальованками, сувенірами «Ловці снів».

Наталя Володимирівна розповіла, що техніка крапкового розпису передбачає нанесення акрилового контуру на обезжирену поверхню. Провела для присутніх невеличкий майстер-клас. Беручи в руки скляний виріб, не знає, яким він буде. Починає працювати… й сама дивується тому, що виходить.

Привітали майстриню із від­криттям нової виставки начальник управління культури Іван Михасик, директор музею Оксана Кононюк, друзі. Вихованці школи мистецтв Анна та Ліза Токареви виконали «Полонез» Огінського, а викладач цієї школи Оксана Кацан подарувала присутнім «Роздуми» Миколи Метнера.

Предмети, що представлені на виставці, випромінюють позитивну енергію. На жодній із робіт візерунок не повторюється. Заві­тайте у музей – і в цьому переконаєтесь самі. Якщо щось сподоба­ється -  зможете  придбати, оскільки це виставка-розпродаж. Виріб авторської роботи може стати чудовим й неповторним подарунком.

Зоя Тунцева, старший науковий співробітник Нетішинського міського краєзнавчого музею