Переможцем став працiвник ХАЕС

У селі Хорів Острозького району  відбувся традиційний відкритий турнір з шахів пам’яті аматора фізкультури і спорту Сергія Григоровича Старухіна. Цього року змагання  були рекордними за кількістю та силою учасників, а також високим рівнем організації та проведення тур­ніру.

За перемогу боролися 17 шахістів з Острога, Хорова, Оженина, Бродівського (Острозький район), Нетішина та Здолбунова. Змагання відбувалися за швейцарською системою, де перший тур проходив за підсумками сліпого жеребу, а другий і всі наступні, таким чином, щоб переможці грали між собою, аналогічно – ті гравці, які поступилися і звели  останню партію внічию. Ком­п’ютерна програма, яка проводить жереб, «враховує», щоб всі гравці грали приблизно однакову кількість партій білими фігурами, і, звісно, двічі на одному турнірі за шахівницею не зустрічалися між собою.

Учасник змагань, острожанин Олександр Гладуненко розповів, що переважна більшість шахових партій, зіграних на турнірі, були дуже цікавими. Лише 2 гри завершилися унічию, а в решті – перемогу здобував один із шахістів. Причому, траплялися випадки, що гравці здобували очки тому, що в їхніх суперників закінчувався час, відведений на обдумування ходів, як кажуть, «падав прапорець». Як би не цей фактор, то розподіл місць міг бути трохи іншим. Цікаво також те, що всі учасники здобували очки – без них не залишився ніхто. Олександр Васильович каже, що змагання в Хорові – це хороша репетиція перед турніром пам’яті Йосипа Аршинова, який традиційно проходитиме в Острозі 3 – 4 грудня.

Після 7 проведених турів переможцем в загальному заліку став Олександр Іванов з Нетішина, який набрав 6 очок. Це  не перша перемога на різних змаганнях Олександра Володимировича. Йому вдалося виконати норматив  кандидата у майстри спорту з шахів. Своє захоплення Олександр Іванов поєднує із відповідальною роботою на Хмельницькій АЕС, де очолює зміну цеху вентиляції та кондиціювання.

 На другому місці фінішував Олег Прокопчук, а на третьому – Йосип Борзенко (обидва – Здолбунів), які в гострій і безкомпромісній боротьбі здобули по 5,5 бала. Їх розділив лише коефіцієнт Бухгольца. Нагадаю, що це система розрахунку особистих коефіцієнтів учасників при рівності очок. Згідно з нею, вище місце займає той шахіст, який набрав більшу кількість очок із суперниками, що фінішували на вищому місці.

Також переможці визначалися серед місцевих шахістів. Кращим з представників Острожчини був Валентин Шаранський (5 місце в загальному заліку, Острог), який набрав 4,5 очка. До речі, його випередив у тому ж таки загальному заліку  Анатолій Кирилюк (Здолбунів), в активі якого було 5 очок. На другому місці закінчив змагання ще один представник Острога Віктор Гаврилюк (6 місце), а на третьому – ініціатор і один із організаторів турніру Олексій Стецюк (8 місце, Бродівське). І тут місце кожного шахіста визначалось за згаданим вище коефіцієнтом Бухгольца. Бо міс­цеві спортсмени, а також Михайло Бедратий (7 місце, Здолбунів) та Іван Шустерук (9 місце, Оженин) набрали однакову кількість балів – по 4.

Грамоти та медалі, а переможцям ще й кубки, вручав після підбиття підсумків турніру сільський голова Юрій Гулько. Організатори та учасники змагань також висловили подяку директору сільського клубу Володимиру Дробенюку, депутату районної ради Олександру Добруцькому та учасникам змагань Олександру Сорокі­ну (Хорів) й Олексієві Стецюку за допомогу в проведенні турніру.

Іван Глушман