У Москві відбулась планова робоча зустріч з підготовки контракту та міжурядової угоди із забезпечення добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. У її роботі взяв участь заступник головного інженера з нових блоків ХАЕС Олександр Корлиханов.

- Кабінет міністрів України перед нами поставив завдання, - розповідає Олександр Іванович,- ввести в експлуатацію два нові енергоблоки.  На жаль, у нашій державі недостатньо коштів для завершення будівництва. Не випадково тема надання іноземних кредитів сьогодні є досить актуальною. Як стало відомо, з уст керівництва Російської Федерації прозвучало повідомлення про реальну можливість виділення кредиту для України. Хочу наголосити, що умови його надання є прийнятними. Адже передбачається, що основне погашення кредиту та його відсотків розпочнеться після введення енергоблоків у промислову експлуатацію. Тобто вони почнуть заробляти на себе.

- Які питання обговорювались під час зустрічі?

- Ми обговорювали виконання низки передконтрактних робіт, зокрема,  про розробку і узгодження технічних вимог для проектування та виготовлення реакторної установки. Це питання потребує узгодження із Мінпаливенерго та ДКЯРУ. Після позитивних висновків відкриваються шляхи до офіційного укладення контракту. Крім цього, потрібно узгодити і документи, провести їх аналіз на відповідність із нормативною базою, бо на сьогодні є відмінності у даному питанні. У цьому буде знайдений необхідний консенсус. Під час зустрічі порушувалось питання про надання російським партнерам документів про наявність обладнання, конструкцій, які були споруджені і закуплені раніше, а також звіти, результати висновків та експертиз. Було також вирішено, що проведення всіх процедур перед укладенням контракту, буде виконуватись на українські кошти. Згодом ці витрати внесуться у вартість основного контракту.

- Чи передбачається участь вітчизняних виробників у постачанні обладнання?

- У цьому немає сумніву. Колективи українських провідних виробників і постачальників технологічного обладнання для потреб атомної енергетики будуть максимально задіяні. Принаймні їм  потрібно буде провести реконструкцію та модернізацію обладнання, яке було поставлене у період дії старих проектів, зокрема, компенсаторів тиску, трубопроводів головних циркуляційних насосів, парогенераторів та інших технологічних елементів реакторної установки.

- Який підхід намічено до замовлення обладнання із тривалим циклом виробництва?

- Підписання контракту із російською стороною пришвидшить всі процеси. Серед яких, безперечно, вибір типу реакторної установки, з яким ми вже визначились. Важливим є виробництво корпусу реактора. За технологією, він повинен бути змонтований за два роки перед пуском енергоблока. А на саме виготовлення потрібно майже два-три роки. Отож за справу треба братися негайно. Але без відповідних рішень, серед яких є укладення контракту і одержання кредиту, справа не зрушиться з місця.

- Хто ще брав участь із українського боку у робочій зустрічі?

- До складу делегації були включені представники НАЕК «Енергоатом». Наша переговорна робота проводилась під головуванням генерального директора «Атомпроектінжинірингу» Володимира Броннікова.

Олександр Шустерук

Фото автора