КРОКИ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ   ПАРТНЕРСЬКИХ ВЗАЄМИН

Хмельницьку АЕС відвідала польська делегація на чолі з послом Польщі в Україні Яном Пєклом.

Знайомство із найбільшим енергетичним об’єктом Хмельниччини розпочалось з оглядин технологічної бази навчально-тренувального центру ХАЕС. Тут на гостей чекало багато цікавої інформації із уст генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащенка та заступника головного інженера з підготовки персоналу Володимира Ісупова.

Під час перебування представників посольства у навчально-тренувальному центрі на повномасштабному тренажері проходили навчання оперативного персоналу. Гості стали свідками закріплення фахового рівня атомників на практиці,  спостерігали за діями відповідальних осіб зміни у ході виникнення змодельованої нештатної ситуації. Повномасштабний тренажер є точною копією блоч­ного щита управління двох діючих енергоблоків. Саме подібні тренування є запорукою ефективної підготовки спеціалістів, яким довірена безпека діючих енерго­бло­ків.

Продовженя ознайомлення із виробничою діяльністю Хмельницької АЕС відбулося у офісі генерального директора станції Миколи Панащенка. Микола Сергійович на основі слайдів із статистичними даними розповів про економічні показники. Багато уваги акцентувалось на заходах, що дають можливість зменшити кількість різних порушень у роботі діючого обладнання. Вже не перший рік простежується тенденція до покращення культури безпеки. На цьому поприщі Хмельницька АЕС має високі рейтинги.

Микола Сергійович акцентував увагу присутніх й на іншій важливій темі, а саме перспективі працювати у енергосистемі Євросоюзу. Він повідомив гостям, що на сьогодні існує  лінія електропередач ХАЕС - Жешув, яка вже не використовується майже три десятки років. Ця тема останнім часом знову стала актуальною. Починаючи із 2014 року проведено ряд зустрічей і переговорів із представниками енергетичної галузі Польщі, які зацікавлені у відновленні співпраці. Підписано тристоронній Меморандум між «Енергоатомом», «Pol­energia» та НЕК «Укренерго» про започаткування енергетичного моста «Україна – Європейський Союз». Вирішено розширити так званий Бурштинський енергетичний острів із підключенням до нього другого енергоблока ХАЕС.

Розлогу інформацію про можливість інтегрування України у європейську енергетичну систему надав заступник головного інженера із електрообладнання та систем контролю і управління Хмельницької АЕС Олександр Копійко. За його словами,  Кабінетом Міністрів України затверджено Розпорядження від 15.06.15 №671-р «Про започаткування реалі­зації пілотного проекту« Енергетичний міст Україна - Європейський Союз». Його визначальною метою є розвиток інфраструктури міждержавних електричних мереж; інтеграція об’єднаної енергетичної системи України з європейською енергосистемою ENTSO-E; організація видачі потужності енергоблока №2 Хмельницької АЕС для передачі електричної енергії країнам ЄС шляхом відділення енергоблока від об’єднаної енергетичної системи України для забезпечення довгострокового експорту електричної енергії. Олександр Миколайович нагадав, що Наказом від 31.07.2015 № 490  Міні­стерством енергетики та вугільної промисловості України затверджено План дій з реалі­зації пілотного проекту «Енергетичний міст Україна - Європейський Союз». А цьогоріч Наказом №89 від 02.02.17 «План дій ...» актуалізовано. Крім цього, ПАТ КіЕП розроблено «Техніко-економічний аналіз», відповідно до якого підтверджена технічна можливість безпечної роботи енергоблока № 2 як на енергосистему ENTSO-E, так і на енергосистему України. Продовженням цієї тематики цьогоріч стали наради  з питань розгляду схеми первинних з’єд­нань ВРП-750 кВ ХАЕС  при реалізації про­екту «Енергетичний міст Україна - Європейський Союз»,  була прийнята схема первинних з’єд­нань ВРП-750кВ запропонована ДП «НАЕК«Енергоатом». Також був створений Європейський консорціум з фінансування реалізації даного проекту.

У ході візиту представники польського посольства відвідали машзал та блочний щит управління другого енергоблока станції.

Після завершення офіційного знайомства із роботою Хмельницької АЕС гостям випала нагода поспілкуватись із представниками ЗМІ. ДП «НАЕК«Енергоатом» представляв радник президента компанії Олександр Ніконенко. Він зазначив, що в  2006 році енергокомпанія  зробила перші кроки  щодо створення сприятливих умов для реалізації низки проектів, зокрема, й створення енергетичного мосту із Євросоюзом. Не має сумніву, що саме він має стратегічні аспекти, одним з яких є енергетична безпека нашої держави. Крім цього, створення енергетичного мосту дасть можливість як Україні, так і Польщі конкурувати на європейському енергетичному ринку.

Олександр Миколайович  переконаний, що реалізація проекту зі створення енергетичного мосту дасть можливість фінансування завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків.

У ході неформальної розмови представники посольства згадали про давні традиції співпраці польських будівельників із нетішинськими. У місті енергетиків вона набула реального змісту принаймні сорок років тому, коли на спору­дження міста енергетиків прибули польські будівельники відомої фірми «Енергополь». За десять років перебування на будмайданчику вони взяли участь у зведенні низки виробничо-господарських об’єктів, зокрема спорткомплексу, басейну, «Торгового центру», спорудили два пожежних депо, профтехучилище, універмаг, житлові будинки. Саме тоді  велика увага спрямовувалась на прокладання лінії електропередач 750 кВ до польського міста Жешув. Планувалося, що такий проект згодом стане своєрідним «вікном в Європу» у ході постачання електроенергії до країн тодішньої соціалістичної співдружності. Але соціально-політичні реалії дев’яностих років внесли корективи і на цьому поприщі: збудовану лінію електропередач було законсервовано на невизначений період. Сьогоднішні тенденції  змінюються. Це у представників польського посольства поро­джує певний оптимізм. Посол Польщі Ян Пєкло подякував за можливість відвідин Хмельницької АЕС. За його словами, вона є складовою економічного партнерства між двома сусідні­ми країнами. Для цього поштовхом повинні стати конкретні дії урядовців двох держав.

Олександр Шустерук

Фото автора