Квалiфiкованi кадри – запорука безпеки

Як театр починається з вішалки, так підприєм­ство – з відділу кадрів. Саме тут потенційні працівники вперше знайомляться з виробництвом, його специфікою і вимогами до персоналу. Адже відділ кадрів здійснює первинний відбір спеці­алістів і робітників для конкретних структурних підрозділів, а вже після ряду співбесід з вузько­профільними спеціалістами, перевірки необ­хідних документів про освіту, стаж роботи, стан здоров'я тощо офіційно, так би мовити, дає добро на початок трудової діяльності.

– При підборі персоналу, - каже начальник відділу кадрів Хмельницької АЕС Ю.В.Нагорний, - велика увага надається його кваліфікації. Це основа основ, бо забезпечити надійну роботу ядерного об'єкта можуть тільки висококласні професіонали. Серед інших обов'язкових вимог – стан здоров'я, і, для більшості – допуск до виконання спеціальних робіт.

Одним із джерел комплектування кадрами є співпраця з професійними вищими навчальними закладами. Хмельницька АЕС, наприклад, тісно взаємодіє з Київським і Львівським політехами, Одеським національним університетом і частково з Вінницьким національним технічним університетом. У поточному році, за словами Юрія Валентиновича, за договорами навчається на 3-6 курсах 46 студентів (з врахуванням цьогорічних випускників). Із 6 випускників працевлаштовано четверо, ще двом, які навчалися за хімічним напрямком, наразі підшуковують робочі місця. Усього ж за 2012-2014 роки на ХАЕС працевлаштовано 48 випускників з числа тих, що навчалися за контрактами на кошти «Енергоатома».

Загалом потреба у молодих спеціалістах, за заявками структурних підрозділів, складає 10-15 чоловік у рік. Хоча за той же період на вивільнені місця відділ кадрів оформляє прийом 120-160 чоловік. Наш співрозмовник пояснює такі суттєві розбіжності в цифрах наступним чином. З-понад п’яти тисяч працівників ХАЕС більше двох тисяч мають вищу освіту, досвід і стаж роботи. Отож, заповнення вакансій відбувається за рахунок внутрішніх переміщень.

Постійна співпраця відділу кадрів з Центром зайнятості населення дозволяє надати роботу бодай невеликій кількості людей з числа тих, хто її давно шукає. Серед них малозабезпечені, інваліди. Звісно, що через специфіку виробництва і особливі вимоги до персоналу, задовольнити попит усіх бажаючих працевлаштуватися на наше підприємство, неможливо. Але, за можливості, на ХАЕС ідуть назустріч і тим, чиї статки, освіта і фізичні можливості чітко вказують на низький соціальний статус. Якщо говорити про рік поточний, то вже працевлаштовано, наприклад, три людини з обмеженими фізичними можливостями.

Кілька місяців тому прийнято на роботу в комунальне господарство учасника АТО Ігоря Дубіну, колишнього жителя Рубіжного, що на Луганщині, Андрія Мельникова. Через відомі події в Криму змушена була покинути обжите місце сім'я Шилюків, її голові - Олегу Миколайовичу - в минулому році запропонували работу в енергоремонтному підрозділі, а вдова загиблого на сході України Сергія Карпенка Наталія віднедавна працює оператором на станції знезалізнення води.

У розмові з Ю.В.Нагорним ми торкнулися питання плинності кадрів, зокрема відтоку спеці­алістів у Росію, Іран, Китай, Білорусію. Адже був період, коли ця проблема набула особливої гостроти, і для закріплення фахівців на АЕС України приймалися навіть урядові рішення. Зараз, як стверджує Юрій Валентинович, ситуація унормована, плинність кадрів не є суттєвою, і дефіциту, як оперативного, так й іншого високо­кваліфікованого персоналу на Хмельницькій АЕС не існує.

Ольга Сокол