19 вересня – День мiста

Квiтуй навiки свiтлотеплоград!

Перша писемна згадка про Нетішин датується 30 січня 1542 року та пов’язана з родиною князів Остро­зьких, яким він належав. Розміщені довкола Острога населені пункти утворювали великий адміністративно-господарський комплекс. У XVIII столітті Нетішин став належати представнику роду Яблоновських, що згодом розділивсь. Майбутнє наше місто майже на півтора століття від «острозьких» Яблоновських віді­й­шло до «кривинських» Яблоновських. До Кривинського господарства Яблоновських, окрім Кривина й Нетішина, належали також сусідні села Вельбівне, Бадівка, Солов’є, Комарівка, Полянь і Колом’є.

У ті далекі часи, як можна спостерігати, Нетішин уже перебував в адміноб’єднанні з населеними пунк­тами, що межують із ним. Тому не дивина, що цьогорічне новоутворення – Нетішинська міська об’єд­нана територіальна громада – логічне продовження призабутих історичних процесів.

Цікавий і той факт, що усередині XX століття відбудована Нетішинська ГЕС забезпечувала електроенергією села Нетішин, Солов’є, Кривин, Колом’є, Лисиче, Головлі, Дідова Гора, Потереба, Дорогоща, Півнева Гора та Білотин, доки через певний проміжок часу не була прокладена високовольтна лінія електропередач «Добротвор – Луцьк – Рівне», з під’єднанням до неї Славутчини.

Якщо повернутись років на сорок назад, саме тоді розпочиналася новітня історія Нетішина – із прийняття Міністерством енергетики й електрифікації СРСР рішення від 17 квітня 1975 року про техніко-економічне розміщення АЕС в Нетішинському пункті Хмельницької області, рівно два роки опісля, у селі, біля старого млина, висадився десант будівельників із Бурштинської ГРЕС. А у 1979 році на новобудову прибули польські будівельники, які, поряд із нашими, працювали тут до 1990 року. Серед лісів, на болоті зростало місто енергетиків.

22 січня 1981 року на майданчику майбутнього будівництва Хмельницької АЕС відбулося виймання першого ковша ґрунту з котлована під фундамент першого енергоблока, який був уведений у дію у грудні 1987 року.

Переживши мораторій на будівництво атомних станцій та тимчасове припинення будівництва другого енергоблока ХАЕС (заборона була знята тільки восени 1993 року), у серпні 2004 року Нетішин відсвяткував чергову трудову пам’ятну подію – пуск другого енергоблока Хмельницької АЕС.

Якщо повернутися до теми набуття Нетішином нових адміністативних статусів, то варто зазначити, що у 1981 році село Нетішин стало селищем міського типу, у 1984 році – містом районного, а у 1993 році – обласного підпорядкування.

У грудня 1996 року були затверджені малий герб та хоругва (прапор) Нетішина.

З року в рік зростала й чисель­ність населення. На 1 липня цього року упевнено подоланий новий «бар’єр»: нас тепер понад 37 тисяч чоловік.

Нетішин неодноразово визначався на рівні області містом кращого благоустрою та, за аналогією, одним із найкращих в Україні з населенням менше 50-ти тисяч, на найвищому рівні був визнаний найдоступнішим містом України, перемагав у номінаціях стосовно надання електронних сервісів, завжди перебував і залишається в авангарді еконо­мічного локомотиву області.

Про економічну міць міста у першому півріччі 2015 року свідчить те, що промислової продукції (товарів і послуг) реалізовано на суму 3478862,6 тис. грн., що становить 24,1 відсотка стосовно всієї реалізованої продукції по області. Це лідерська позиція, яка мало чим поступається Хмельницькому.

Високий рівень розвитку та досягнень мають освіта, культура, мистецтво, соціальна політика, спорт тощо.

Будується житло: зводяться нові будинки та забудовуються нові мік­рорайони. Зокрема, за січень-червень цього року у Нетішині прийняті в експлуатацію 15 нових будівель (загальна площа – 9 тис. 903 метрів квадратних), що за всіма параметрами та в чимало раз перевищує торішні показники.

Завтра у тебе, рідний Нетішине, черговий день народження! Від усьо­го серця вітаємо тебе, гостинного та дружелюбного! Радуй нас, а ми всією громадою і надалі докладатимемо зусиль, аби у тебе це виходило якнайкраще.

 

Ти – серед істин, вічних і містких!

І набувають особливих значень

Твої фонтани, вулиці, містки –

Для відпочинку, роздумів, побачень­.

 

Ти дивовижний – у травневі дні,

У заметіль осінню чи зимову,

В щоденній праці, у моїм вікні,

Що кличе всіх на лагідну розмову...­

 

Нетішин – навіть сонце устає,

З тобою в такт, щасливо і провісно­,

Вітає день народження твоє,

Запрошує гостей на свято міста!

Богдан Фединчук

 



Заходи з нагоди відзначення Дня міста (19 вересня)

10.00 – святковий ярмарок (міський ринок);

12.00 – малюнок на асфальті для маленьких жителів міста (біля міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв»);

16.00 – відкриття територіального центру (пр. Незалежності, 18);

16.00 – виступ муніципального духового оркестру (пр.Незалежності, 20, біля магазину «Уні­вермаг»);

16.30 – урочиста хода «Нетішин об’єднує нас» (від магазину «Універмаг» до площі перед виконавчим комітетом міської ради);

17.00 – святкові урочистості з нагоди Дня міста (площа перед КЗ «Палац культури міста Нетішина»);

17.30 – 21.00 – концертна програма за участю колективів та окремих виконавців ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв», Будинку дитячої творчості та КЗ «Палац культури міста Нетішина», сіл новоутвореної Нетішинської міської територіальної громади (площа перед КЗ «Палац культури міста Нетішина»);

21.00 – запуск ліхтариків пам’яті (площа перед адмінбудинком виконавчого комітету міської ради).

Упродовж дня мешканці та гості міста зможуть скористатися послугами виїзної торгівлі, а також відвідати та взяти участь у:

- дитячих та дорослих атракціонах;

- виставці-ярмарку творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва художників та майстрів міста та регіону (площа перед адмінбудинком виконавчого комітету міської ради);

- благодійному ярмарку за участі підприємств, установ, організацій, громадськості міста та сіл новоутвореної Нетішинської міської територіальної громади;

- акції «Стань частиною цілого» та «Долоньки побажань».

Оргкомітет